To rzeczywiście bardzo mało (LIMFADENOPATIA = powiększenie węzłów), ale to oznacza, że nie znaleźli wtedy żadnego nowotworu - bo jakby znaleźli, to by coś napisali.
Finlandia, wydaje mi się,ze sam fakt,ze węzeł sie powiększył powinien dac lekarzom cos do myslenia.Nie miał tata zadnej infekcji,nic.Dla Ciebie nie wydaje się dziwne takie ich zachowanie??
Dało do myślenia - przeprowadzili przecież diagnostykę, o której sama piszesz. Zrobili biopsję, a następnie pobrali cały węzeł do badania. Nie znaleźli w nim cech choroby rozrostowej, czyli nowotworu.
Tak więc węzeł został przebadany.
"Objawy:
Najbardziej charakterystycznym objawem jest masywny krwiomocz ze skrzepami, któremu może towarzyszyć ból lokalizujący się w okolicy lędźwiowej kręgosłupa lub nad spojeniem łonowym. Rakowi pęcherza moczowego towarzyszą także: częstomocz, bolesne parcie na mocz, osłabienie, bóle i obrzęki kończyn dolnych, powiększenie okolicznych węzłów chłonnych,miejscowa limfadenopatia"
źródło: doz.pl
"Zaawansowane zmiany wymagają radykalnego usunięcia pęcherza moczowego z okolicznymi narządami oraz węzłami chłonnymi miednicy mniejszej. Pęcherz moczowy można odtworzyć z odcinka jelita lub wszczepia się moczowody do izolowanej pętli jelita cienkiego."
źródło: wikipedia.pl
TAKIE INFORMACJE ZNALAZŁAM W NECIE,WSZYSTKO TO PASUJE DO MOJEGO TATY.DLACZEGO WSZYSCY NA TYM FORUM UPIERAJĄ SIĘ,ZE TO RAK PŁUC
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2011-04-17, 08:52 ]
Zgodnie z Regulaminem cytaty z innych stron internetowych muszą być opatrzone linkiem bądź inną informacją co do ich źródła - poprawiłam.
DLACZEGO WSZYSCY NA TYM FORUM UPIERAJĄ SIĘ,ZE TO RAK PŁUC
Nikt się nie upiera.
I tu nie chodzi o to, czy to rak płuca czy pęcherza a o brak możliwości zastosowania leczenia, ze względu na:
zaawansowanie choroby (zmiany są zbyt rozległe by myśleć np. o leczeniu chirurgicznym)
typ histologiczny nowotworu - raki drobnokomórkowe przebiegają bardzo agresywnie i wcześnie ulegają masywnemu rozsiewowi; znając biologię tego typu raka należy się spodziewać, że choroba najpewniej jest już uogólniona - potwierdzają to zresztą objawy kliniczne;
zły stan ogólny - nowotwór poczynił już takie zniszczenia, że chory nie przetrzymałby agresywnego leczenia onkologicznego i bezpośrednio po jego zastosowaniu - zmarł.
Objawy, które wyżej zacytowałaś (jeśli to cytat - powinnaś podać link do źródła) charakteryzują również zaawansowanego raka szyjki macicy, raka prostaty oraz inne nowotwory, które mogą dać przerzut/y do miednicy mniejszej. Nie są to zatem objawy wystarczająco specyficzne dla danego rodzaju nowotworu by na ich podstawie wyrokować.
Zresztą w onkologii w kategorii dowodu można traktować wyłącznie wynik badania histopatologicznego.
Najistotniejsze w tym wszystkim jest jednak to, że niezależnie od tego z jakiego narządu rak ten się wywodzi, postępowanie może być tylko jedno - leczenie objawowe. Leczenie onkologiczne jest wykluczone; byłoby w tym wypadku śmiertelne (w trybie natychmiastowym).
Jak mam to rozumiec,przeciez to z tym Tata się zgłosił do lekarza.DoDumSpiro-Spero, moze moje pisanie jest dla Ciebie bezsensowne,wiercę w kółko jedno i to samo,ale nie rozumiem jednego dlaczego musi tak byc,ze diagnoza DRP płuc,a tak nie jest.Przeciez pacjent powinien wiedziec co mu tak naprawde siedzi w środku.To,ze lekarze nie zlecili zadnych badan więcej,bo kreatynina za wysoka ok rozumiem,Lekarz nie jest cudotwórcą.Ale jezeli jest jak piszę moze inne tabletki Tata by dostał
"Hematuria czyli inaczej krwiomocz to występowanie w moczu erytrocytów. Rozróżnia się dwa typy krwiomoczu : mikrohematuria - to taki, kiedy występowanie krwi w moczu można stwierdzić wyłącznie w laboratorium; makrohematuria - czyli taki, który można zauważyć samemu podczas oddawaniu moczu. Hematuria to objaw, który budzi najczęstsze obawy dotyczące dróg moczowych. Przyczynami występowania krwiomoczu może być : łagodny rodzinny krwiomocz, Schistosomiaza układu moczowego, kamica nerkowa, rak nerki albo pęcherza moczowego, napadowa nocna hemoglobinuria, infekcja dróg moczowych lub kłębuszkowe zapalenie nerek."
źródło: objawy.choroby.biz.pl
Izo, DSS chodzi o to, że gdziekolwiek nie byłoby źródło pierwotne nowotworu - w płucach czy też w pęcherzu moczowym - nie można włączyć jakiegokolwiek leczenia chemioterapią, bo to by zabiło Twojego tatę z racji niewydolności nerek.
Nawet, jeśli okazałoby się, że to nie rak płuca ale pęcherza, lekarze nie podadzą tacie cytostatyków, bo byłoby to śmiertelnie niebezpieczne dla pacjenta.
Dlatego nie jest w tym momencie istotne, skąd choroba się wywodzi. Najważniejsze, aby było prowadzone odpowiednie leczenie objawowe - aby nie bolało, aby przykre dolegliwości były w jak największym stopniu zminimalizowane.
Samego nowotworu - czy to rak płuc czy pęcherza - wyleczyć się nie da.
izabela1, nikt tu nie chce "wczytać" Wam choroby bez możliwości leczenia niestety prawda jest taka, że Twój Tato pożyje dłużej BEZ leczenia onkologicznego!
Wiem co czujesz, bo takiego pacjenta mam w domu.
Eksperci w kraju i za granicą w listopadzie, opowiedzieli się jednogłośnie-nie mamy szans na leczenie onkologiczne!, a mój tata czuje się ..... bardzo dobrze- wyparł chorobę i leczony objawowo, żyje dniem dzisiejszym.
Nie upieraj się na chemię przy takiej kreatyninie- zabijesz Go- swoją chęcią pomocy. Nie oskarżaj lekarzy- oni nie "zarazili" Taty rakiem- nawet gdyby miał go wcześniej (a wynik pokazuje, ze tak nie było) -to jest jego droga, jego kres.
Miotają Tobą -żal, gniew,niemoc- rozumiem, ale proszę daj Tacie poczucie bezpieczeństwa w tym ostatnim okresie życia.
W przyszłości będziesz mogła popatrzeć w lustro i powiedzieć- był bardzo chory- dałam mu to co mogłam- spokój i siebie
Witam.mam pytanie:biopsja była pobierana z węzła chłonnego szyi czyli z przerzutu tak?Od kilku dni tata ma to miejsce strasznie powiększone,pielęgniarka powiedziała,ze to moze ślinianka.Tatę to nie boli Co do przerzutów to chciałabym zapytac czy jak juz ten węzeł (przerzut) jest powiększony czy tak juz zostanie?Czy w DRP przerzuty juz nie wazne czy rak płuc czy pęcherza moczowego czy są takie same?pozdrawiam
[ Dodano: 2011-04-21, 18:42 ]
Od kilku dni równiez jest tacie ciepło,stale ma ręce gorące i mówi,ze mu duszno.Śpi przy szeroko otwartym oknie choc nie wiem czy to dobrze.Skąd te napady ciepła?
OK zapoznałem się z całością wątku i trochę jednak jestem sfrustrowany oraz mam niedosyt. Główne nieścisłości w waszych wypowiedziach: rak drobnokomórkowy - nie tylko z płuc, rzadko ale bywa poza wywodząc się z tzw. komórek APUD - tutaj jest prawdpopodobienstwo,że wywodzi się z pęcherza lub prostaty, przy czym PSA może być miernie albo w ogóle nie podwyższone ponieważ rak nie ma czasu dojrzewać i wydzielać PSA bo się mnoży.
DSS, można naświetlać paliatywnie bo to miednica - cytoredukcja uzyskana ta metodą najszybciej przynoisołaby poprawę aczkolwiek liza guza moze być problemem.
Z chłoniakiem trudno pomylić - byłby to podstawowy błąd ze strony patologa.
Dlaczego nie ma tu mowy o nefrostomii? - pierwsze co bym zrobił przy tak wysokiej kreatyninie i przeszkodzie okołopęcherzowej to sam ciął z dostępu lędźwiowego i wsadził rurkę odporwadzającą mocz obustronnie do miedniczek nerkowych choć nie jestem chirurgiem - zabieg jest prosty nisko obarczający - jesli nie wykonano, nawet u chorego głęboko paliatywnego, to podstawowy błąd.
Dalej można się spodziewać obniżenia kreatyniny, w międzyczasie powoli wchodzić z lekami nie metabolizowanymi w nerkach lub o niskim klirensie a stosowanymi w SCLC - jak cyklofosfamid lub doksorubicyna, powoli, małe dawki w dobrym nawodnieniu i profilaktyce bo możemy się spodziewać szybkiego nasilenia niewydolności nerek w wyniku szybkiej lizy guza. Chyba, że chory faktycznie stoi nad grobem ale to trwa już dwa miesiące a żyje !!!! izabela1 prosze zadzwoń do mnie, telefon na priva. Czasami mam wrażenie, że poza Warszawą to już tylko Mongolia (z całym szacunkiem dla Mongołów, nie
znam żadnego
_________________ ONKONET: konsultacje onkologiczne, "drugie opinie", planowanie leczenia onkologicznego, realizacja leczenia poprzez kontakt z zespołami specjalistycznymi, prowadzenie leczenia systemowego, nadzór onkologiczny - programy rehabilitacji dla ozdrowieńców i pacjentów w remisji choroby nowotworowej www.magodent.com.plwww.royalmed.com.pl
Główne nieścisłości w waszych wypowiedziach: rak drobnokomórkowy - nie tylko z płuc, rzadko ale bywa poza wywodząc się z tzw. komórek APUD - tutaj jest prawdpopodobienstwo,że wywodzi się z pęcherza lub prostaty
O tym, że jest to rak płuca zawyrokował i powiedział choremu onkolog z CO, a nie my. My natomiast, tu na forum, wspominamy i o innej ewentualności (drobnokomórkowy rak pęcherza).
W tej sytuacji serdecznie prosimy o nie umiejscawianie Forum Onkologicznego DSS w Mongolii
Oncotrust napisał/a:
DSS, można naświetlać paliatywnie bo to miednica - cytoredukcja uzyskana ta metodą najszybciej przynoisołaby poprawę aczkolwiek liza guza moze być problemem.
ESMO nie poleca naświetlania w celu przywrócenia drożności moczowodu/ów, niezależnie od typu histologicznego nowotworu.
Tu z całą pewnością jako leczenie przyczynowe największą wartość miałaby chemioterapia; ja jednak ufam "Mongołom" (CO Gliwice? ) i sądzę, że prawidłowo ocenili stan chorego. Prócz kreatyniny oceniono jak sądzę: czy występuje (i jakiego stopnia) niedokrwistość, kłopoty z ukł.krzepnięcia, utrata wagi (jaka i w jakim okresie), stan sprawności (stawiam na Zubroda 3-4) plus inne sprawy, które przy tak masywnym rozsiewie składają się zazwyczaj na obraz wyniszczenia nowotworowego. Guz (w USG niejednorodny; do tego ogromny i niskozróżnicowany - pewnie więc z cechami rozpadu) ma wymiary rzędu 16 x 13 cm. A raczej miał, bo przerzut w węźle chłonnym szyi "rośnie w oczach":
izabela1 napisał/a:
biopsja była pobierana z węzła chłonnego szyi czyli z przerzutu tak?Od kilku dni tata ma to miejsce strasznie powiększone,pielęgniarka powiedziała,ze to moze ślinianka.Tatę to nie boli
W jamie brzusznej sytuacja też zapewne zmienia się szybko.
Nefrostomia to było pierwsze co przyszło mi na myśl, gdy przeczytałam o sztywnym cewniku dopęcherzowym i nadal intensywnie wzrastającym stężeniu kreatyniny. Jednak wytwarzanie przetoki nerkowej nie musi być standardem - w medycynie paliatywnej podkreśla się, że taką decyzję podejmuje się w oparciu o rokowanie, stan ogólny i obecne / nieobecne dolegliwości bólowe. No i o preferencje pacjenta, ale o tym akurat rzadko w naszym kraju się dyskutuje
(w końcu - Mongolia.. )
Oncotrust, obstawiam, że na działania, które opisujesz jest już niestety za późno.
DSS, Niestety wiem co piszę. Naświetlenie dla cytoredukcji choć (jak napisałem) zbyt duży nagły rozpad byłby niebezpieczny. To jest drobna komórka cuda się zdarzają czasem niekoniecznie musi być naciek moczowodów może być ucisk i po cytoredukcji odblokowanie. Widywałem "dramatyczne" poprawy nazajutrz po interwencji wnp. w SCLC i zespole żyły głównej górnej. O stanie ogólnym nie wiemy bo izabela o tym nie pisze, rozumiem jednak, że w momencie rozpoznania choroby i niewydolności nerek, żaden chory nie jest z miejsca terminalny,w szystko zależy od determinacji w działaniu. Pozanerkowa niewydolność nerek jest całkowicie odwracalna lub ograniczalna - ćwiczyliśmy już takie przypadki. Nie wie się jesli nie spróbuje się odbarczenia.Z załączonego kwitu nie wynikają żadne ogrqaniczenia dla działania nic o czym piszesz. Nie zacytowano epikryzy ale w tym co jest dostępne nie ma nawet magicznej formuły "poza możliwościami leczenia przyczynowego". W przypadku raka, który "wdziecznie dopowiada na leczenie postawa wyczekująca jest zaniedbaniem. Zostawiają rodzinę tak niedoinformowanymi, nie piszą nic o przyczynie odstąpienia od działania. Nie sądzę aby izabela zataiła tu na forum rzetelne wyjaśnienie przyczyn odstapienia od działa nia. Onkolog dziwi się, że nie ma nic w płucach jakby n igdy nie słyszał o pozapłucnym SCC. Mongolia to Mongolia nic się nie da zrobić.
_________________ ONKONET: konsultacje onkologiczne, "drugie opinie", planowanie leczenia onkologicznego, realizacja leczenia poprzez kontakt z zespołami specjalistycznymi, prowadzenie leczenia systemowego, nadzór onkologiczny - programy rehabilitacji dla ozdrowieńców i pacjentów w remisji choroby nowotworowej www.magodent.com.plwww.royalmed.com.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum