"Standardowym postępowaniem jest najpierw OUN potem śródpiersie, gdzie nie każdy lekarz w ogóle napromieniowanie śródpiersia zleca, ponieważ jest to postępowanie stosunkowo nowe w rozsianej postaci DRP. "
tak myślałam, gdybym posiadała wiedzę wtedy tą, którą posiadam teraz , pewnie naciskałabym lekarkę na takie postepowanie jak wyżej. Logicznie ujmując , skoro była całkowita regresja u siostry mojej po chemioterapii, to należałoby zająć sie profilaktycznym napromieniowaniem mózgu , aby nie dopuścić do tak rozsianej postaci jaką miała moja siostra.Tym bardziej ,że ten rodzaj raka lubi przerzucać się , zwłaszcza do mózgu. Gdyby pani doktor onkolog -radiolog z Zielonej Góry dokładnie przeanalizowała dokumntacje medyczną siostry i nie podeszła do sprawy rutynowo, czy jak zwał książkowo , to może sytuacja z przerzutami do mózgu nie miała by tak szybko miejsca i nie byłaby może tak rozsiana . Jednym słowem , stwierdzić mogę , że dalsze leczenie mojej siostry po skończeniu chemioterapii , którą przeszła w Torzymiu, było żle ukierunkowane. Zasługa to pani doktor onkolog -radiolog, młodej pani ze szpitala z Zielonej Góry. Zresztą , prosiliśmy ją , aby zrobić wtedy kiedy dostała skierowanie na naświetlania śródpiersia klatki, tomograf głowy, to twierdziła ,że nie ma potrzeby, a jednak, była potrzeba!!! przegapiła ten moment. Tym bardziej, że tomograf głowy pierwszy był robiony w pażdzierniku.
Chcę przez to zwrócić uwagę tym, którzy są w trakcie leczenia, walczcie o swoje i dopominajcie się badań kategorycznie. Bo przez takie "gapiostwo" pani doktor(?) moja siostra została z licznie rozsianym rakiem w mózgu.
_________________ nasza walka z rakiem drobnokomórkowym płuc trwała od 24 września 2013 (diagnoza) do 27 września 2014.( na zdjęciu moja kochana siostra)
absenteeism,
bardzo proszę o interpretację :obraz mikroskopowy odpowiada rakowi drobnokomórkowemu. CD56+,chromogranina/+/. Chodzi mi głównie co oznacza te CD56+ i chromograniba/+/.
Z góry dziękuje za wyjaśnienie.
_________________ nasza walka z rakiem drobnokomórkowym płuc trwała od 24 września 2013 (diagnoza) do 27 września 2014.( na zdjęciu moja kochana siostra)
JustynaS1975, nie, mojej już nieżyjącej siostry, ale nigdy jakoś nie doczytałam sie co oznacza ten symbol, więc bardzo proszę o wytłumaczenie.
Gosolar,
Chromogranina A oraz CD56 są to markery, których ekspresję ocenia się podczas badania wycinka przez patomorfologa w celu zróżnicowania z jaki jest konkretnie typ nowotworu. Wynik dodatni podanych markerów świadczy o raku drobnokomórkowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum