cześć . jestem tu nowy. odebrałem wyniki mojego ojca. czy mogę się dowiedzieć czegoś więcej . w dolnej części segmentu 3 płuca prawego podopłucnowo przynaczyniowo położony guzek lity średnicy około 16mm. Druga zmiana średnicy 19mm położona obwodowo w segmencie 8 nadprzeponowo, o nieco policyklicznych zarysach. Charakter zmian oraz ich lokalizacja sugerują meta.
Skąpe zmiany włókniste poswoiste w szczytach obu płuc . Poza tym miąższ płucny bez zagęszczeń. Zrosty u podstawy płuca prawego.
Nie stwierdzam płynu w obu jamach opłucnowych.
Drzewo oskrzelowe prawidłowo drożne.
Struktury śródpiersia, duże naczynia klp prawidłowe.
Zwapnienia w tętnicach wieńcowych.
Drobne, dość liczne węzły chłonne przyoskrzelowe i przytchawicze.
Objęte badaniem struktury kostne oraz okolica podprzeponowa zmian ogniskowych nie wskazują. Czy to coś poważnego?
Niestety zmiana lita stwierdzona w TK może sugerować nowotwór, przy czym w samym wyniku badania widnieje sugestia, iż guzy te są guzami przerzutowymi ("Charakter zmian oraz ich lokalizacja sugerują meta").
Z jakiego powodu było wykonywane TK? Czy tata odczuwa w tej chwili jakieś dolegliwości? Pali/palił?
Jakie jest dalsze postępowanie proponowane przez lekarza prowadzącego? Czy widział on już wynik TK?
Obawiam się, że tak.
Już sama wielkość guzów - 19 i 16 mm - czyni je podejrzanymi.
Jeśli potwierdzi się ich 'charakter meta' - czyli przerzutowy - to znaczyłoby, że mamy do czynienia z zaawansowanym stadium choroby.
W tej sytuacji konieczna jest dalsza dokładna diagnostyka określająca dokładnie rodzaj tych guzów (jaki to typ nowotworu) oraz - jeśli potwierdzi się, że są guzami przerzutowymi - odnalezienie i określenie rodzaju ogniska pierwotnego.
Przykro mi, że nie mam dla Ciebie lepszych informacji.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum