Stan chorego po operacji Whipple'a (pankreatoduodenektomii)
Witam Wszystkich,
Chciałbym dowiedzieć się jak wyglada typowy stan chorego po operacji Whipple'a. Jakie są typowe dolegliwości, a co jest sygnałem wystapienia powikłań?
Moja Mama przeszła taką operacją 10 dni temu z powodu guza brodawki Vatera. Niepokoimy się ciągle występujacą biegunką (w zasadzie nieprzerwanie od czasu wprowadzenia posiłkow) i obrzękami nóg...
Re: Stan chorego po operacji Whipple'a (pankreatoduodenektom
mk2020 napisał/a:
Witam Wszystkich,
Chciałbym dowiedzieć się jak wyglada typowy stan chorego po operacji Whipple'a. Jakie są typowe dolegliwości, a co jest sygnałem wystapienia powikłań?
Moja Mama przeszła taką operacją 10 dni temu z powodu guza brodawki Vatera. Niepokoimy się ciągle występujacą biegunką (w zasadzie nieprzerwanie od czasu wprowadzenia posiłkow) i obrzękami nóg...
Witaj!!!
Rok temu przeszłam taką operację właśnie z powodu guza brodawki Vatera w WCO w Poznaniu. Przez 6 dni byłam na OIOM-ie. Dwa razy podano mi krew z powodu spadku hemoglobiny (przed operacją hemoglobinę miałam w górnej granicy normy). Obrzęki zarówno nóg jak i rąk utrzymywały się około tygodnia po operacji. Biegunkę też miałam, ale tylko przez jedną noc po wprowadzeniu posiłków. Później pojawiła się również wysoka temperatura. Tak było przez 4 dni. Gdybyś chciała dowiedzieć się czegoś więcej, to śmiało pisz, postaram się odpowiedzieć na wszystkie dręczące Cię pytania.
Dziekuje, z problemami po operacji już sobie poradziliśmy. Niestety było to rzekomobłoniaste zapalenie jelit w b. ciężkiej postaci, na dodatek zdiagnozowane z dużym opóźnieniem.
Na prośbę grażki zamieszczam skrót historii choroby:
05.01 -- operacja Whipple'a; histopatologia: adenocarcinoma ducti choledochi pT2N1, resekcyjność R0, niestety brak oznaczenia cechy G,
do 15.02 -- walka z zapaleniem jelit; rekonwalescencja w zasadzie nadal trwa
20.04 -- PET-CT, potwierdzenie przerzutów w wątrobie + podejrzenie wznowy w loży pooperacyjnej, marker CA-19,9 ~6000 U/ml
15.05 -- początek chemioterapii, gemzar + cisplatyna, z opóźneniem ze wzg. na leukopenię
Stan Mamy jest w zasadzie dobry, chemię jak na razie dobrze toleruje. Niestety ze wzg. na przewlekłą leukopenię oraz osłabienie i spadek wagi po zapaleniu jelit mogą wystąpić zakłócenia w przebiegu chemioterapii. Po pierwszym cyklu będzie kontrolna TK...
Czy w przypadku mojej Mamy (rodzaj nowotworu, rodzaj chemioterapii) są jakieś obiektywne przeciwwskazania do podania czynnika wzrostu (np. neupogenu)?
Niestety, z uwagi na leukopenie pierwszy cykl chemioterapii bardzo się przeciąga - dziś znowu była decyzja o tygodniowym przesunięciu. Onkolog, mimo pozytywnej opinii hematologa, nie chce podać czynnika wzrostu, jedynie steryd (metypred)...
Nie podaje żadnego istotnego powodu związanego ze stanem mojej Mamy. Twierdzi, że czynniki wzrostu stosuje się przy leczeniu białaczek. Materiały z sieci mówią oczywiście że nie tylko...
Neupogen można stosować:
- w celu zwiększenia liczby krwinek białych po chemioterapii, tak aby zapobiec rozwojowi zakażenia;
- w celu zwiększenia liczby krwinek białych po przeszczepieniu szpiku kostnego, tak aby zapobiec rozwojowi zakażenia;
- przed chemioterapią wysokodawkową w celu pobudzenia szpiku kostnego do wytwarzania większej liczby komórek macierzystych, które można pobrać od pacjenta i przeszczepić ponownie po zakończeniu leczenia; komórki macierzyste można pobierać od samego pacjenta lub od dawcy. Przeszczepione komórki macierzyste powracają do szpiku kostnego i wytwarzają komórki krwi;
- w celu zwiększenia liczby krwinek białych u osób chorujących na ciężką postać przewlekłej neutropenii, tak aby zapobiec rozwojowi zakażenia;
- u pacjentów w zaawansowanym stadium zakażenia wirusem HIV w celu ograniczenia ryzyka rozwoju innych zakażeń.
Nie znamy pozostałych (poza leukocytami) wyników mamy i szczegółów dot. jej stanu, więc ciężko tutaj się wypowiedzieć co do "obiektywnych p/wskazań".
Lek po prostu podaje się w przypadku neutropenii - jeśli takowa u mamy występuje, to należy zapytać lekarza dlaczego nie decyduje się włączyć czynników wzrostu z argumentem wydrukowanej ulotki z linka w dłoni, przykładowo.
Ogólnym p/wskazaniem jest np. przewlekła białaczka szpikowa czy wrodzona neutropenia.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jak pisałem, onkolog jest przekonany o niecelowości włączania czynnika wzrostu w przypadku mojej Mamy. Nic nie mówi o związku swojej decyzji z jej stanem -- zakładam zatem, że takiego związku nie ma. Stąd moje pytanie o przeciwwskazania związane z rodzajem nowotworu/schematem chemioterapii. Czy ktoś z lekarzy na forum mógłby potwierdzić istnienie lub brak takowych?
mk2020,
masz wątpliwości, konsultuj z innym onkologiem. Musisz mieć 100% pewność, że mama jest prawidłowo leczona. Wystarczy poczytać historie na forum, lekarz lekarzowi nierówny. A czas jest nieubłagany, zwłaszcza w tej chorobie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum