Witaj,
nelka.
cellulae carcinomatosae - komórki rakowe. Czyli w guzku faktycznie znajdują się komórki o charakterze rakowym. Oznaczanie receptorów oznacza, że będą badać wrażliwość guza na określone hormony, ponieważ czasem w raku piersi stosuje się hormonoterapię, a np. w przypadku obecności HER-2 stosuje się przeciwciało monoklonalne - herceptynę. Poczekaj na wyniki i daj znać jaki wyszły
Nie twierdziłabym tak jednoznacznie, że leki hormonalne mogą powodować nowotwór - nie ma jednoznacznych doniesień w tej sprawie, a np. moja ginekolog mówi, że te tabletki o niskiej zawartości hormonów są mało szkodliwe (oczywiście jakieś oddziaływanie niekorzystne mają, vide zakrzepica etc.). Sama brałam przez 9 miesięcy Diane35 ale lekarka mi je zmieniła, bo właśnie z racji dużej ilości hormonów są pogłoski, że mogą wpływać na powstawanie raka wątroby (przynajmniej tak twierdzi moja gin), dlatego dziwi mnie, że akurat te leki brałaś w kontekście menopauzy. Naturalnie nie wiem, czy faktycznie powodują ten rodzaj raka, ale Diane to tabletki anty starej generacji, właśnie z dużą dawką hormonów, częściej stosowane dla leczenia trądziku.
O leczeniu zdecyduje wynik histpatu guza, więc musisz czekać.
Pozdrawiam i życzę dużo siły!