Witam Was wszystkich kochani
:)
Dopiero wczoraj wróciłam z Zakopanego troszkę się wszystko przedłużyło ale jestem już po i funkcjonuję,więc nie jest tragicznie
Nie mam jeszcze wyniku ostatecznego mają mi go dosłać za około dwa tygodnie więc potem napisze co i jak a narazie oto mój wypis:
ROZPOZNANIE:
Naciek w płucu prawym.
BADANIA DODATKOWE:
WBC-6.2 10e3/ul RBC-3.53 10e6/ul HBG-11.5g/dl HCT-31.4% PLT-213 10e3/ul
Glukoza:5.14mmol/I
Białko:71.5g/l
Mocznik:4.3mmol/I
Kreatynina:81mmol/I
Bilirubina:15.3mmol/I
AspAT:18U/I
ALAT:16U/I
calcium MTB:2.27mmol/I
Jonogram:Na+ -136.5mmol/I K+ -4.14mmol/I
Bronchoskopia EBUS
Krtań: struny głosowe prawidłowo ruchome.Tchawica i drzewo oskrzelowe obustronnie prawidłowe.Kontynuując badanie w systemie EBUS (ultrasonografii przezoskrzelowej)uwidoczniono NL śródpiersia i wnęk niepowiększone,max.2/3mm.W tej sytuacji nie wykonano biopsji.
Spirometria:
VC-4600 ml=122.6% FEV1-3310 ml=103.9%
EKG: Rytm zatokowy 76/min.Oś pośrednia.PQ,QT w normie.Płasko-ujemny zał. Tw III. Niekompletny blok odnogi p.Hisa.
ZASTOSOWANE LECZENIE:
Leczenie operacyjne-VATS-wycięcie zmiany płuca prawego (i tutaj za tym właśnie wynikiem muszę jeszcze poczekać)
Leczenie farmakologiczne: Eutyrox,Clexane,Ketonal,MF,ACC,Biofuroxum,Atossa,Mucobron-inhalacje,PWE,Ranigast,Dafalgan.
Epikryza wypisowa:
Pacjentka lat 38 po wycięciu tarczycy z powodu raka brodawkowatego w VII 2009r Skierowana obecnie z powodu niezweryfikowanej zmiany w płucu prawym. W dniu.... wykonano videotorakoskopię prawostronną i usunięto zmianę.
Przebieg pooperacyjny niepowikłany pacjentka wypisana w dniu dzisiejszym do domu z zaleceniem jak niżej.
To już chyba narazie wszystko ja jak zwylke jestem z tego wszystkiego zielona więc napiszcie proszę co Wy na to ??? Pozdrawiam Beata:):):) Buziaki.