super ze czujesz sie dobrze,zycze ci dalszego zdrowia.mam pytanie czy ktos zna jakiś przypadek chorego na raka ślinianki z przerzutami do płuc
[ Komentarz dodany przez Moderatora: DumSpiro-Spero: 2011-09-11, 15:58 ] Proponuję założyć własny wątek, opisać na czym polega problem i zadać konkretne pytania:
Ja mam takie pytanie-jakie badania kontrolne powinno się przeprowadzać po usunięciu raka slinianek i po dwukrotnym naswietlaniu.Raz operacja była wykonana ok.2001 r,a następna (po wznowie z drugiej strony żuchwy) w 2004 (a może 2005 roku,czas tak szybko leci).Kontrole u onkologa co 6 miesięcy.Po każdej operacji radioterapia.
I drugie pytanie - czy mozliwe są przerzuty i gdzie?Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę.
Pozdrawiam
Dla wszystkich, którzy być może tu zajrzą, piszę, że mam się dobrze.
Od zakończenia leczenia minęło niedawno 3 lata.
Jak na razie wszystkie wyniki badań kontrolnych wychodzą prawidłowo.
Jedyną nowością jest u mnie choroba tarczycy, która pojawiła się ostatnio i może mieć związek z naświetlaniami - chodzi o niedoczynność tarczycy.
Cytat:
Ja mam takie pytanie-jakie badania kontrolne powinno się przeprowadzać po usunięciu raka slinianek i po dwukrotnym naswietlaniu.
Przez pierwsze 3 lata wykonywałam badania kontrolne:
RTG klatki - raz na rok
podstawowe badania krwi, USG jamy brzusznej, USG laryngologiczne (ślinianki, węzły, krtań, tarczyca) co pół roku.
W międzyczasie miałam też wykonane TK zatok i MRI mózgu (wyszły OK).
Obecnie mam robić raz w roku komplet badań, wizyta w CO raz na rok.
Cytat:
I drugie pytanie - czy mozliwe są przerzuty i gdzie?Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę.
W większości przypadków przerzuty pojawiają się w płucach, ale oczywiście są możliwe również w mózgu, kościach i in.
Wszystkim tu zaglądającym życzę dobrych wyników badań i jak najwięcej sił i zdrowia.
Mamanel, bardzo bym chciała nawiązać z Tobą kontakt. Jakiś czas temu wysyłałam wiadomość, ale chyba nie dotarła...Mój mail: t.jasnoch@wp.pl. Pozdrawiam:)
Piszę, żeby się odmeldować, że u mnie wszystko OK.
Kolejne badania kontrolne które miałam wykonywane, tj:
RTG klatki piersiowej, USG jamy brzusznej, USG ślinianek, morfologia, OB są OK.
W lipcu kolejna wizyta kontrolna w CO w Warszawie i zobaczę, czy jeszcze jakieś badania mi zlecą, czy też każą przyjść za rok.
Życzę siły do walki, dużo nadziei i zdrowia wszystkim forumowiczom.
Pozdrawiam,
mamanel
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2013-06-24, 21:02 ] Miło czytać takie wieści Trzymaj się, i wracaj do nas tylko z takimi wiadomościami.
Witajcie,
Niedawno minęło 6 lat od wykrycia zmiany.
Ostatnie badania wychodzą dobrze. Odczuwam jednak skutki uboczne - suchość jamy ustnej, zęby bardziej narażone na próchnicę, choroba tarczycy.
Ale czym to jest wobec tego, że można cieszyć się codziennie wschodem słońca
Pozdrawiam!
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2015-03-25, 20:51 ]
Mamanel, po przeczytaniu Twojej historii z rakiem , dzięki Tobie nabrałam siły by myślec pozytywnie o chorobie mojego taty, że będzie dobrze.. lekarze podejrzewaja własnie guza ślinianki podżuchwowej, jednak sami nie wiedzą konkretnie na dzien dzisiejszy jutro wyruszamy do Poznania na konsultację w przychodni przyszpitalnej w Poznaniu podobno z najlepszym profesorem zapewne tam skierują na biopsje by moc powiedziec wiecej narazie gdybam wszystko okaze się jutro.... lekarz laryngolog podejrzewa wyciek, z kolei po USG stwierdził iż guz jest jakby wrośniety w kość skamieniały (?)... rosł z 2 miesiace na pcozatku byl jak ziarenko niewyczuwalny, obecnie przybral rozmiar sliwki. Dziś mial robione przeswietlenie klatki piersiowej jutro beda wyniki. W poniedziałek kolejne badania: prostaty, krew, badanie moczu. Oby było dobrze, chce myslec pozytywnie ze wszystko zakonczy sie sukcesem..
Witaj Mamanel
U ciebie juz minęło ponad 10 lat,prawda? Jak sie masz? Dalej biegasz na kontrole?
Bo ja tak niestety:roll: u mnie jak na razie onkologicznie wszystko ok.
Pozdrawiam serdecznie
Iga
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum