piszę w sprawie mojej kochanej wnuczki Iguni
- gdy miała 9 miesięcy przypadkowo wykryto guzek na tarczycy wielkości 8 mmx5mmx5mm .
Obserwowano go i gdy Iga skończyła 4 latka dostała skierowanie do Bydgoszczy na endokrynologię .
Porobiono badania CEA , Crp i szereg innych badań(wszystkie badania są w normie) ,kalcytonina i tyreoglobulina są w trakcie badań
Niepokoi mnie wygląd zmiany na usg - hypoechogeniczna, o nieostrych zarysach ze zwapnieniami o cechach przepływu wielkość 10mmx5mmx5mm
- czy taka zmiana jest zawsze złośliwa ?
Boże oby nie
Nie musi taką być. Może to być też stan zapalny tarczycy, Hashimoto.
Nie wiem jakie jest postepowanie u tak małych dzieci moze tu wystarczy tylko stała obserwacja?
Normalnie każdy podejrzany guzek tarczycy powinien zostać przebadany. Wykonuje się ewentualnie biopsję aspiracyjną cienkoigłową (BAC) pod kontrolą USG.
Dalsze badania zależne są od wskazań i należą do nich: badanie przeciwciał, badanie scyntygraficzne, badanie stężeń hormonów tarczycy i TSH.
A co mówi wasz endokrynolog?
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Czy w rodzinie miał ktoś MEN (zespół gruczolakowatości wewnątrzwydzielniczej) lub raka rdzeniastego tarczycy.?
Wynik badania kalcytoniny może trochę wyjaśnić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum