Stwierdzono u mnie raka prostaty T2NxMx
- stercz nieco powiększony, elastyczny, gładki o jednorodnej konsystencji
w 3 z 5 bioptatów stercza adenocarcinoma prostatae bene differentiatum 2+3=5/10
utkanie raka 100,100 i 30 % bioptatów
PSA 09.13-10,97ng/ml;11.13-11,39ng/ml;11.13-9,59ng/ml;12.13-8.09ug/L czyli spada bez lekarstw.
zaproponowano operację lub brachyterapię.
Wiem że są dwa rodzaje HDR i LDR. Proszę o poradę a może coś innego.
Podejrzewając po nicku urodziłeś się 1955 roku więc jesteś całkiem młodym facetem. Na Twoim miejscu zdecydowałbym się na radykalną prostatektomię przeprowadzoną w doświadczonym ośrodku. Co operacja to operacja, to oczywiście moje zdanie. O prostacie i raku prostaty możesz pogadać na forum gladiatora. Są specyficznym miejscem ale również kopalnią wiedzy o tej chorobie.
Pozdrawiam
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
Witam! Dziękuje za podpowiedz ale jestem coraz bardziej skołowany gdyż mój lekarz prowadzący uznał, że najkrótszy czas rekonwalescencji będzie po brachyterapii. Pozdrawiam
Przede wszystkim leczy Cię Twój lekarz prowadzący o informacje na Forum traktuj jako wyłącznie dobre rady a nie zalecenia. Wciąż niewielu specjalistów onkologów (a to onkolog leczy raka) ma kompleksowe pojęcie o leczeniu nowotworów stercza. Uważam, że powinieneś porozmawiać z onkologiem i wspólnie z nim i specjalistą urologiem podjąć decyzję o dalszym postępowaniu. Urolodzy nieraz mają swoje koncepcje leczenia, które mogą nie pokrywać się ze świeżymi danymi klinicznymi i wynikami badań klinicznych. Jeśli masz możliwość konsultacji ze specjalistami z rejonu Warszawy to mogę z całego serca polecić dr Iwonę Skoneczną z ECZ w Otwocku. Pani doktor to znakomita specjalista onkolog zajmująca się nowotworami urologicznymi.
Pozdrawiam
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
Witam Myślę,że masz rację.Jestem umówiony z prof. Stelmachem z Krakowa, który jest cenionym urologiem, a pózniej skonsultuje to jeszcze z onkologiem.
Pozdrawiam
w 3 z 5 bioptatów stercza adenocarcinoma prostatae bene differentiatum 2+3=5/10
To dobry wynik, mówiący o niskim stopniu złośliwości nowotworu, co jest bardzo korzystne.
kuba1955 napisał/a:
Stwierdzono u mnie raka prostaty T2NxMx
- stercz nieco powiększony, elastyczny, gładki o jednorodnej konsystencji
Nie znamy zaawansowania choroby,
ale biorąc pod uwagę brak stwierdzonych cech ekspansji guza poza gruczoł krokowy
oraz względnie niewysoki poziom PSA poniżej 12 ng/ml
można liczyć na to, że zaawansowanie choroby jest względnie wczesne.
Zgadzam się z opinią Viooma, że lekarzem prowadzącym leczenie MUSI być lekarz onkolog.
Powinien on zlecić dalsze badania w celu określenia stadium zaawansowania choroby (Zalecenia (2013 r.), str. 337):
Cytat:
Po rozpoznaniu RGK na podstawie biopsji należy określić stopień zaawansowania choroby według kryteriów klasyfikacji TNM (tab. 9, 10).
Stopień zaawansowania klinicznego guza stercza ocenia się na podstawie DRE, wartości stężenia PSA w surowicy, TRUS (w tym trójwymiarowej — 3D-TRUS) oraz komputerowej tomografii (KT) i magnetycznego rezonansu (MR), zwłaszcza z użyciem cewki doodbytniczej (e-MR, endorectal MR).
Ocena cechy T jest obarczona ryzykiem niedoszacowania.
[...]
Oceny stanu regionalnych węzłów chłonnych dokonuje się na podstawie wyniku badań KT lub MR (czułość KT jest nieco większa), których wykonanie jest szczególnie uzasadnione u chorych będących kandydatami do leczenia radykalnego z dużym prawdopodobieństwem obecności przerzutów w węzłach chłonnych (stężenie PSA > 20 ng/ml, cT2a, Gl.s. > 6).
a następnie zaproponować odpowiednie leczenie.
Przy (dość prawdopodobnym) założeniu braku przerzutów lokalnych i odległych rekomendowane jest (j.w., str. 339):
Cytat:
Leczenie radykalne (chirurgiczne) ma zastosowanie jedynie u chorych na raka ograniczonego do stercza (cT1–2 N0 M0), u których spodziewany czas przeżycia naturalnego nie jest krótszy niż 10 lat.
Leczenie napromienianiem — teleterapia i/lub brachyterapia — ma zastosowanie u chorych na raka o zaawansowaniu cT1–T3 N0 M0 i w wybranych przypadkach T4 oraz N(+).
Wybór metody radykalnej radioterapii (RTH) powinien być poprzedzony przedstawieniem choremu wad i zalet każdej z metod.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Witam Dziękuje bardzo wszystkim za podpowiedzi.Ponieważ jestem z okolic podgórskich łatwiej mi będzie znalez odpowiedniego lekarza w Krakowie, z uwagi na odległość. O dalszych zaleceniach powiadomię na forum.
Poadrawiam
Kuba, moj tato tez leczyl sie u pewnego prof. urologa w Krakowie i niezbyt dobrze na tym wyszedl. Smigaj szybko do Centrum Onkologii w Krakowie a bedziesz w dobrych rekach. Nie potrzebujesz zadnego skierowania tylko wyniki badan. Prywatnie zawsze mozesz sie skonsultowac ale przede wszystkim ONKOLOG. W twoim wieku nalezy szybko i zdecydowanie dzialac a na operacje, jak wzrosnie PSA moze byc za pozno.
No to Kuba dostaniesz silna dawke promieniowania. Jest to potrzebne aby wykluczyc lub ewentualnie stwierdzic czy sa przerzuty. Takie sa procedury w CO. Dopoki nie masz wynikow badan, to nie musisz prywatnie chodzic po profesorach , bo zaden powazny lekarz bez wynikow nie podejmie leczenia, szkoda pieniedzy .Jak bedziesz mial wyniki badan, to daj znac.
Witam! Do tej pory zrobiłem rezonans magnetyczny. Może ktoś jest w stanie go zinterpretować. Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2014-01-13, 17:49 ] Bardzo prosimy o usuwanie danych osobowych pacjentów i lekarzy z wklejanej dokumentacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum