Witaj:)
Aktualnie przebywa na oddziale - drugi cykl chemioterapii. Jutro ją odbieram. Mama czuje się dobrze. Lepiej jej się mówi. Po trzecim cyklu ma być zrobione TK głowy i konsultacja w IO w Gliwicach. Zobaczymy...
Dziękuję Administratorom za wklejenie karty. Dziś byliśmy na rekonsultacji w IO w Gliwicach. Powiedzieli, że chemia niewiele dała i zaordynowali radioterapię na Raciborskiej w Katowicach. Mam już nie wozić mamy do Gliwic... Od dziś Katowice decydują o dalszym leczeniu... Potwierdził się najczarniejszy scenariusz, że nic już zrobić się nie da i pozostaje oczekiwanie...
Załadowałem odpowiedni program i przeglądałem zdjęcia z TK, CA jest już nawet ponad oczami w czole, pomimo tego mama czuje się dobrze, nie bierze nawet Tramalu. Nic ją nie boli i nie ma żadnych krwawień.
Zastanawiamy się nad tą radioterapią. Obawiam się, że narobi więcej szkody niż pożytku. Słyszałem, że potrafi roznieść raka po całym organiźmie. Potwierdzicie lub obalcie moje przypuszczenia.
Powiedzieli, że chemia niewiele dała i zaordynowali radioterapię
Tak przypuszczałam - że zostanie obecnie zalecona paliatywna radioterapia. Według mnie zalecenie jest słuszne.
GrzegorzK71 napisał/a:
Zastanawiamy się nad tą radioterapią. Obawiam się, że narobi więcej szkody niż pożytku.
Skąd takie wnioski?
Nie stosuje się w medycynie akademickiej metod przynoszących więcej szkody niż korzyści.
GrzegorzK71 napisał/a:
Słyszałem, że potrafi roznieść raka po całym organiźmie.
Grzegorzu - źle słyszałeś. To zwyczajnie nieprawda.
Radioterapia - tu, jak mniemam, paliatywna - ma za zadanie zmniejszenie dolegliwości związanych z progresją nowotworu. W tym wypadku raczej miałaby opóźnić wystąpienie tych dolegliwości.
To Wasza jedyna w tej chwili broń.
Waszym wrogiem jest rak, a nie leczenie onkologiczne.
O tym trzeba zawsze pamiętać.
pozdrawiam ciepło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum