Badanie TK klatki piersiowej w projekcjach osiowych po podaniu SK z wtórnymi rekonstrukcjami MPR.
W lokalizacji segm. 1 prawego widoczny drobny miąkkotkankowy guzek wielkości ok. 4mm- pozapalny?
związany z chorobą? Podobnego charakteru guzek wielkości ok. 5-6mm, widoczny w szczycie segm. 6 prawego.
Wlokalizacji segm. 3 lewego widoczny kolejny, drobny, wielkości ok. 3-4mm, ale dobrze odgraniczony, najpewniej pozazapalny, kolejny podobnej wielkości, u podstawy tego segmentu po stronie przyśrodkowej.
Kolejny drobny guzek, wielk. ok. 3-4mm, widoczny w podopłucnowej lokalizacji segm. 6 lewego, tuż pod nim, nieco większy, wielk. ok.6mm, opisywany w dostarczonym PET jako zmiana łagodna, pozapalna.
Kolejny guzek podopłucnowy, wielk. ok.3mm, widoczny w poropłucnowej lokalizacji segm. 8 prawego.
Jeszcze jeden, wielk. ok. 5-6mm, w podopłucnowej lokalizacji segm. 10 lewego.
Nie uwidoczniono powiększonych znamiennie węzłów chłonnych śródpiersia i wnęk.
Struktury śródpiersia przedstawiają się prawidłowo.
Wolnego płynu w jamach opłucnowych nie uwidoczniono.
Widoczne rusztowanie kostne klatki piersiowej bez wyodrębniających się ognisk podejrzanych.
Wnioski:
Pojedyncze guzki w płucach, większośc z nich (za wyjątkiem guzków w lokalizacji segm. 1 i 6 prawego) wydaje się łagodnego, pozapalnego charakteru, niemniej z uwagi na ich małą wielkość mirodajna ich ocena w KT problematyczna.
[ Dodano: 2011-03-09, 20:50 ]
Trochę zagmatwany ten opis, czy to badanie coś wyjaśnia?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2011-03-10, 18:14 ]
BR-MA (CA-15.3) 160 NORMA 36,5
Dzisiaj odebrałam ten wynik.
Na temat TK nikt się nie wypowie? Wiem, wiem............ cierpliwości