W nie dawnym czasie zauważyłem że podczas oddawania stolca w kale występuje krew, z dnia na dzień krwawienia się nasilały. Po kilku wizytach u lekarzy, jedna Pani Doktor skierowała mnie do chirurga miękkiego. Po wizycie u chirurga skierował mnie on na rektoskopię, gdzie został pobrany wycinek. Po kilku dniach zostałem wezwany do lekarza celem otrzymania wyniku.
Wynik badania:
Neoplasma malignum. Zmiana budzi podejrzenie guza neuroendokrynnego [M-8000/3].
Następny etap to wizyta w CO w Gliwicach.
W CO wykonano mi kolonoskopię, oraz badanie PET 18F-FDG.
Opis PET:
Uwidoczniono ogniska patologiczne wychwytu radioznacznika:
1. W rzucie pogrubiałej ściany odbytnicy na dł. około 10cm SUV max do 14,3.
2. W obrębie dwóch węzłów chłonnych: biodrowy wspólny, oraz biodrowy wewnętrzny po stronie lewej, SUV max odpowiednio 4,1 średnicy w osi krótkiej 8mm oraz SUV max 3,4 średnicy w osi krótkiej 8mm. Najwyżej położona zmiana znajduje się na poziomie trzonu kręgu L5. Zwraca uwagę obecność radioaktywnego moczu w obu moczowodach mającą charakter fizjologiczny. Poza tym uwidoczniono fizjologiczną dystrybucję radioznacznika w pozostałych segmentach ciała obiętych badaniem.
Wnioski:
Obraz odpowiada nowotworowi z przerzutami do węzłów chłonnych biodrowych po stronie lewej.
Po wykonanym badaniu zaplanowano radioterapię i chemioterapię.
Na obecną chwilę:
- Jestem po 3 cyklach chemioterapii
- Po 20 radioterapiach
Czuję się trochę lepiej, przedemną kolejne 3 cykle chemioterapii oraz 10 naświetlań.
Proszę o informację czego mogę się spodziewać i jaki może być następny etap leczenia.
Oraz wszelkie informację które mogą być mi przydatne. Dziękuję.
Rak jest zawsze złośliwy. Chodzi mi o typ histologiczny nowotworu. Było jeszcze jakieś badanie histopatologiczne albo immunohistochemia na materiale pobranym wcześniej?
Pytałam również o radioterapię - jakimi dawkami masz naświetlania?
Jeśli posiadasz wypisy ze szpitala i możesz je tu wkleić, prosimy.
To jest radioterapia przed operacyjna, także żadnych wypisów nie posiadam.
Z każdej radioterapii powinni dać wypis może nie masz jeszcze, ale powinieneś być poinformowany jaką dawką jesteś naświetlany, bądź do jakiej dawki łączonej. Mniejsza z tym.
Ok, powyższe wyniki z lutego mówią o zleceniu dalszych markerów - czy te badania były wykonane?
Odnośnie etapów leczenia - na razie masz je określone, chemioradioterapia i operacja, z tego co zrozumiałam.
Najważniejsze przed operacją jest Twoje nastawienie psychiczne. Musisz być dobrej myśli. Najważniejsze, że guz jest operacyjny, to już połowa sukcesu. Operacja pod znieczulenie ogólnym, kolejny dzień po operacji przepisz w większości, a z każdym dniem będzie coraz lepiej. Mój tata po 4 dniach od operacji wyszedł do szpitala, a po tygodniu był już w całkiem niezłe formie.
Trzymam kciuki. Będzie dobrze
[ Dodano: 2015-05-11, 20:44 ]
Na kiedy wyznaczyli Ci termin?
Strach jest ogromny, boję się powikłań, i tego etapu po, tego czasu powrotu do zdrowia. Przeżywałem już coś podobnego w 2005 r, miałem guza mózgu, także doświadczenia jakieś są.
Tylko nie czytaj wszelkich "poradników" w internecie.. To, ze bywają czasem powikłania po operacji to nie znaczy, że Tobie się coś takiego przytrafi. Masz młody organizm, a to działa tylko na Twoją korzyść i na pewno szybko zregenerujesz siły po operacji. Przeszedłeś operację guza mózgu to myślę, że z tą operacją sobie świetnie poradzisz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum