Witajcie!
chwilę nie pisałam, bo byłam w rozjazdach, a teraz jestem u rodziców i mam dostęp do dokumentacji leczenia Taty, przepiszę co mam i będę wdzięczna za komentarze dotyczące wyników badań i leczenia. Jak się okazało, źle napisałam na początku, Tata ma przerzuty do węzłów wnękowych po stronie guza i węzłów sródpiersia, a nie, że guz nacieka śródpiersie. Nie wiem czy to coś zmienia, ale jest inaczej.
Oto wyniki badań:
Karta informacyjna leczenia szpitalnego (z pobytu kiedy było rozpoznanie):
ROZPOZNANIE KLINICZNE:
Rak niedrobnokomórkowy płuca lewego.
Przerzuty do węzłów chłonnych wnęki lewej i sródpiersia.
BADANIA RADIOLOGICZNE:
Zdjęcie klatki piersiowej pa+boczne lewe: Klatka piersiowa symetryczna. Przepona po lewej stronie nieco wyzej ustawiona. Katy przeponowo - zebrowe wolne, ostre. W szczycie płuca lewego zacienienie wielkości 6,0x7,7cm lewające się ze scianą klatki piersiowej. Wnęka lewa poszerzona. Pole plucne lewe bez zmian ogniskowych. Sylwetka serca polozona prawidlowo.
TK:
Badanie KT klatki piersiowej wykonano po podaniu środka kontrastowego.
W segmencie 1/2 płuca lewego widoczna jest policykliczna zmiana guzowata o wymiarach 6,7x6,2x5,7cm.
Guz przylega do ściany klatki piersiowej i wnika w I przestrzeń międzyżebrową. W całym płacie górnym widoczne są zmiany konsolidacji o typie matowej szyby.
Poza tym płuca i narządy śródpiersia w badaniu KT przedstawiają się prawidłowo.
Liczne powiększone węzły chłonne - wnęki lewej do 4cm, okna aortalno-płucnego do 2,1cm, przedstrogowe do 3,8cm, przytchawicze do 2,5cm.
BADANIA HISTOPATOLOGICZNE / CYTOLOGICZNE:
Badania cytologiczne plwociny - 6x ujemne, badanie z dnia 24.01.11 nr xxx Ca non microcellulare.
Posiew plwociny z dnia 25.01.11: Str. viridas group. Neisseria sp.
1 - Candida albicans - liczba kolonii na plytce do 10 /+/
2 - Candida glabrata /+/ do 10 kolonii na plytce
FARMAKOLOGIA I INNE ZASTOSOWANE LECZENIE:
W dniach 10.02.11 - 17.02.11 podano 1 cykl chemioterapii w skladzie: Vinorelbina 56,87 mg /1 i 8 dzień/, Cisplatyna 56,87 mg /1,2,3 dzień/, Dexaven, Metoclopramid, Zofran, 0,9NaCl, 5% glukoza, Furosemid, Polprazol, Cyclonamina.