Aniu, pisałam Ci, żebyś zapisała się już teraz do endokrynologa i czekała na termin
za chwilę masz operację, ok. 2 tygodnie po niej będziesz mieć badanie histopatologiczne w ręce i z nim już możesz iść na wizytę
leczenie w CO i skierowanie na oddział do szpitala wypisują lekarze z CO, ale nie jestem pewna, czy tam gdzie przyjmują prywatnie, czy tylko w Poradni Chorób Tarczycy - wydaje mi się, że tylko w na wizytach w szpitalu
_________________ fraszka Kasia z córką Lilą i sunią Sonią
wiem ze miałam jechać we wtorek ale coś mi wypadło i nie mogłam jechać. dlatego pytam jak to jest z prywatnym endo. też wydaje mi sie ze nic nie pomoże.
Chciałabym was zapytac co mnie czeka po całkowitym usunięciu tarczycy. dostaję w dniu wypisu receptę na hormony, biorę je do czasu podania jodu? jak to jest?
Po usunięciu tarczycy bierzesz Letrox/Euthyrox i w razie potrzeby - preparat z wapniem. Co 4-6 tyg. badasz poziom tsh dla ew. korekty dawki hormonu (i poziom wapnia, jeśli to będzie konieczne).
W zależności od procedury, reprezentowanej przez lekarzy, co pewien czas będą Cię zapraszać na USG szyi, badać poziom tyreoglobuliny, ew. zlecać scyntygrafię i dodatkowe badania obrazowe (o ile wiem, co pewien czas należy wykonać rtg płuc).
http://www.forum-onkologi...56ab9397#219308
w tej procedurze masz wszystko napisane. Przy mikroraku brodawkowatym często odstępuje się od wycięcia całkowitego i podania jodu.
Aniu, dopiszę Ci o hormonach
zaczęłam brać Euthyrox ok. 3 tygodnie po 1 operacji (usunięcia 1 płata), stopniowo dawkę zwiększano, tak aby osiągnąć potrzebną w naszej chorobie niedoczynność, czyli wartość TSH ok. 0,1
po 2 operacji - wycięcia 2 płata dawkę zwiększono mi do 125/150
ok. miesiąca przed podaniem jodu odstawiasz hormony, tak aby osiągnąć niedoczynność i "potrzebę" jodu
po podaniu jodu stopniowo, zaczynając od mniejszej dawki, zwiększasz ją do docelowej
kontrole TSH wykonuje się co ok. 6-8 tygodni
Ani, ja po wycięciu jednego płata nie dostałam recepty w szpitalu od chirurga
dostałam receptę dopiero ok. 3 tygodni później od endokrynologa w CO - nie wiem, jak jest w innych szpitalach - może dostaniesz receptę przy wypisie
kolejne recepty to już moja endokrynolog (ta, u której się leczę na stałe, nie w CO)
jeśli zmiana dawki, to zlecała mi endokrynolog z CO
A wlasnie chcialam cię Kasiu zapytać czy konieczna jest wizyta w CO np. jutro u ednokrynologa. Pytam bo mam zamiar jechać ale właściwie to nie wiem czy jest sens skoro i tak dostane tam skierowanie na jod.
[ Dodano: 2014-05-05, 18:01 ]
Bo jeśli mam czekać tam pół dnia na wizytę w sumie nie wiem po co... czy jest po co tam jechac teraz? czy poczekać na wizytę po operacji na ktora mnie skierują tam?
nie wiem, czy skierują Cię po operacji
ja skierowanie miałam od mojej endokrynolog - do Poradni Chorób Tarczycy ew. Endokrynologicznej w CO
nie wiem, jak długo teraz się czeka na pierwszą wizytę - najlepiej na niej mieć już badanie histopatologiczne w ręce
ale z drugiej strony - może tam powiedzą Ci, czy ciąć pół czy całą - skoro jeszcze się wahasz?
jak znam siebie - ja bym pojechała - nigdy dodatkowa konsultacja nie zaszkodzi, zwłaszcza w tak poważnej chorobie :(((
co do kolejek w CO - niestety trzeba się do nich przyzwyczaić, innego wyjścia nie ma
trzymam mocno za Ciebie kciuki, obyś jak najszybciej doszła do siebie po operacji (piszę dziś, bo jutro rano wyjeżdżam na 3 dni)
Witam:)
jestem już w domu, wróciłam w środę. Mogłam wyjść wcześniej ale ze względu na to że miałam niski poziom wapna zatrzymali mnie... atak tężyczki miałam 2 razy... okropne uczucie. A więc wyciętą mam całą tarczycę, uparłam się i koniec choć na konsultacji przed operacją nadal podtrzymywali że wystarczy usunąc jeden płat. Ale w końcu ordynator (ten który mnie operował) powiedział że wytnie całą. Operacja trwała 2 godziny, nie wiem czy to długo czy nie...bałam się okropnie a teraz wiem że jednak nie było czego nie jest źle. Teraz W czwartek idę na kontrolę do chirurga, i wtedy dostanę skierowanie na badanie krwi. No i czekam na wynik histopatologiczny. Cieszę sie ze mam to juz za sobą Rana się ladnie goi, troszkę ciągnie i jest lekko opuchnieta ale to chyba normalne? Hormony brałam w szpitalu tylko 3 dni, potem je odstawiono bo czeka mnie jod na który lekarka mnie zapisze w CO.
Kasiu dlaczego jod? ja myślałam że narazie masz spokój....
anka244, super że masz to już za sobą, też miałem problem z Ca, dostałem dwa zastrzyki, bo miałem straszne mrowienia, do dzisiaj biorę lekarstwa, poziom wapnia mam dobry tylko jeszcze zjonizowany muszę ustabilizować. Jeśli chodzi o opuchliznę to trochę będziesz ją miała, u mnie dzisiaj mija 2 miesiąc od operacji i jeszcze mam opuchliznę, nad linią cięcia. Trzymam kciuki żeby wszystko było ok )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum