Witam Moja babcia dostała skierowanie na badanie RTG. Dostałą opis.
Cytat:
Jednolite zacienienie prawej wnęki mogące odpowiadać procesowi rozrostowemu. Wskazane porównanie z poprzednimi zdjęciami. Poza tym cechy POCHP. Przepona gładka, prawa kopuła wyżej ustawiona. Serce w granicach normy.
Morfologia raczej w normie poza OB coś koło 60. (nie 6 tylko 60)
Po wizycie u lekarza pierwszego kontaktu dostała skierowanie do szpitala na badania. Ale jak to w polsce brak wolnych łóżek.
Po powrocie do domu poszukałem w internecie.... Większość wyników to RAK...
Niewiem co mam dalej robić termin przyjęcia do szpitala 3 tygodnie.. Wydaję mi się że w tej sytuacji ważny jest czas.
Jeszcze chciałem dodać że Ostatnimi czasy babcia stała się hmmm zamulona nie obecna...
Ale ma też przebłyski normalności... Babcia ma 78 lat. Jej siostra troche starsza zmarła na raka żołądka kilka tygodni temu.
Z jakiego powodu było wykonane RTG, kontrolnie czy wystąpiły jakieś dolegliwości?
Wskazane jest w tym momencie wykonanie TK klatki piersiowej.
Może po prostu podzwońcie po innych szpitalach i zobaczcie, gdzie najszybciej mogą babcię przyjąć?
Ja bym na Twoim miejscu spróbowała tak: Iść do lekarza, który dał skierowanie do szpitala, opowiedzieć mu o zmianie zachowania Babci (okresowa utrata kontaktu logicznego, spowolnienie) i spróbować dostać skierowanie na neurologię (nie na internę), które ja bym (niestety) sformułowała tak:
Podejrzenie procesu rozrostowego w prawym płucu (w trakcie diagnostyki). Od kilku dni zaburzenia zachowania, spowolnienie. Podejrzenie przerzutu do ośrodkowego układu nerwowego. Uprzejmie proszę o diagnostykę i leczenie.
No i z takim skierowaniem jedziecie do szpitala i jesteście przyjęci w trybie pilnym, niezależnie od ilości łóżek.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Ponieważ nie ma dokładnych wyników obrazujących - TK,czy chociażby badania bronchoskopowego,byłbym bardzo ostrożny z formułowaniem tezy:
"Podejrzenie przerzutu do ośrodkowego układu nerwowego"
Pacjentka ma 78 lat,i taka zmiana zachowań może wynikać z jej wieku,jak również utrata masy ciała bo być może w związku z badaniami może odczuwać zmniejszone łaknienie(wiadomo jak starsze osoby czasem reagują na wiadomość o zagrożeniu zdrowia).
Natomiast poparł bym opinię "absenteeism",o staranie wykonania badania TK,które pozwoli być może uwidocznić problem.
Pozdrawiam:)
Babcia nie wie jakie są moje podejrzenia. Tak naprawdę to żaden lekarz nie powiedział wprost że to może być rak. Dzisiaj byłem ponownie u lekarza pierwszego kontaktu i powiedziałem wyraźnie że sprawdziłem w internecie itd. Dała drugie skierowanie i wysłała do poradni purmologicznej mamy wizytę na przyszły czwartek wtedy dostaniemy skierowanie na tk.
Pani doktor pierwszego kontaktu widząc RTG powiedziałą że zmiany (obszar cienia jest dość spory). Natomiast jak poszliśmy z skierowaniem na któym jest duży czerwony napis PILNE z kilkoma wykszyknikami to Pan powiedział że niewie co radiolog i lekarz pierwszego kontaktu tam widzą...
Nie wiem co mam o tym myśleć.. Może lekarz na izbie widzi na rtg że nie opłaca się zajmować łóżka?
Jeszcze mam jedną kwestię. Lekarz powiedział ze jak chcemy szybciej to 200zł kosztuje prywatnie tk ale dzwoniłęm do tego samego szpitala i powiedzieli mi 400zł bo z kontrastem musi być.. Kto kłamie?
Oczywiście najszybciej jest wykonać TK prywatnie, ze skierowaniem. Powinno być wykonane z kontrastem, więc pewnie koszt to ok. 300 - 400 zł, różnie bywa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum