Witam
Cenię to forum za fachowość, dlatego też postanowiłem i ja odezwać się i prosić o wyjaśnienie moich wyników z TK.
Najpierw był RTG klatki piersiowej wyk. co 2 lata potrzebny dla p. doktor Medycyny Pracy do wystawienia zaświadczenia o zdolności do pracy:
Opis RTG: Zdjęcie z dn.18.11.2011. Zwłóknienie płuc w polach środkowych i dolnych ze zrostami opłucnowymi u podstawy płuc.
Z wynikami RTG do pulmonologa, który zalecił zrobienie TK klatki piersiowej.
Wynik TK: Badanie TK klatki piersiowej przeglądowe i wykonane z dożylnym wzmocnieniem kontrastowym wykazuje liczne, "zlewające się" pęcherze rozedmowe zlokalizowane obwodowo i przyśródpiersiowo w górnych i środkowych polach płucnych. Największy pęcherz rozedmowy, na pograniczu segmentów 2 i 3 płuca prawego ma wymiary ok. 54x43 mm. W pozostałych polach płucnych wzmożenie rysunku śródmiąższowego, w partiach dogrzbietowych i przypodstawnych mające charakter "drobnosiateczkowy", co sugeruje proces fibrosis. Pasmowate zrosty opłucnowe i opłucnowo-osierdziowe obustronnie w segmentach 4-5. W segmencie 5 płuca prawego zmiana guzkowa o wymiarach 6,5 x 3 mm. W śródpiersiu nieliczne węzły chłonne przytchawiczne o średnicy do 14 mm.
Podano kontrast OPTIRAY 300 w ilości 100 ml.
Z wynikami udałem się do pulmonologa, który początkowo mówił żebym niczym się nie przejmował i ewentualnie po pół roku zrobił powtórne badanie. Na pytanie o guzek, mówił, że to błacha sprawa, bo to, że jest to nowotwór to jakieś 1% prawdopodobieństwa. W końcu jednak dał mi skierowanie do szpitala ale w związku z podejrzeniem choroby śródmiąższowej płuc. Także 10 stycznia będę diagnozowany w szpitalu, ale to trochę czasu i jednak niepokoi mnie ten guzek i węzły chłonne.
Do tej pory byłem namiętnym palaczem. Od 1,5 miesiąca nie palę. Jestem w wieku 54 lat.
Bardzo proszę o opinie na tem temat.
Pozdrawiam
Standardem postępowania w przypadku stwierdzenia guzków poniżej 10 mm jest powtórzenie TK klatki piersiowej 4 - 6 miesięcy po poprzednim badaniu.
Węzły są dość spore, natomiast przyjmuje się, że u osoby bez wcześniejszego wywiadu onkologicznego wymiar < 15 mm nie jest jednoznacznie podejrzany onkologicznie.
Masz jakieś objawy typu kaszel, osłabienie, utrata wagi, krwioplucie?
Samo skierowanie do szpitala jest moim zdaniem jak najbardziej wskazane - diagnostyka pulmonologiczna przy takim obrazie TK na pewno nie zaszkodzi. Są liczne zmiany rozedmowe, zwłóknienia, trzeba to sprawdzić.
Dzięki za zainteresowanie mają dolegliwością. Co do innych objawów to kaszel lekki co pewien czas, ogólnie rzadko,bez krwioplucia, po rzuceniu palenia przez ostatni miesiąc przytyłem 3 kg.
Właśnie węzły chłonne najbardziej mnie niepokoją.
[ Dodano: 2011-12-06, 15:38 ]
Jeszcze chciałbym dodać, że przy opisie z TK, kod ICd 10 jaki mi wpisano to C34
ICD-10, C34 nowotwór złośliwy oskrzele i płuca.
Lekarz poprostu musiał napisać pod jakim kątem kieruje Ciebie na TK. Nie jest to potwierdzona diagnoza.
pozdrawiam
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum