Witam,
dzisjaj byłem z żoną u onkologa na kontroli po chemoterapi i naświetlaniu klatki piersiowej i głowy, TK z dn.13.08.,nie czytałem wyników ale lekarz określił to tak ,guza nie ma i żadnych zmian . Jedynie co to ogólne osłabienie po naświetlaniach szczególnie głowy.
andrzejf13,
Radziłabym jednak przeczytać opis TK. Z zasady nie opieramy się na słownych określeniach lekarza, to nieprofesjonalne.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
też bym chciał ale, na TK kierował lekarz który prowadził naświetlanie a wczoraj byliśmy u onkologa ,dwa różne szpitale. Pani w rejstracji powiedziała że lekarz kierujący nie widział jeszcze wyniku ponieważ żona zarejstrowana jest na pażdziernik i bez jego zgody nie wyda a był nie osiągalny ale może przesłać faksem jeżeli ongolog do niej zadzwoni no i przesłała.
Jasne Weź zatem od onkologa xero wyniku. Masz do tego prawo, jeśli jesteś upoważniony przez żonę - a zakładam, że jesteś.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Na pewno muszą zwrócić Waszą uwagę takie objawy jak
*chudnięcie (ale proszę, nie poddawaj żonie pomysłu, żeby ważyła się często, bo wpadnie w nerwicę z każdym straconym gramem - raczej niech staje na wadze raz na kilka tygodni),
*objawy z ośrodkowego układu nerwowego (przy przerzutach do mózgu, po radioterapii to najczęstsze miejsce wznowy) - zawroty głowy, zaburzenia widzenia, zmiana zachowania - np. agresja, nielogiczność lub nadmierna wesołkowatość,
*obrzęk szyi, twarzy
*kaszel, lub jeśli obecnie pokasłuje - zmiana charakteru kaszlu.
Wynik TK z przed leczenia jest na str.2 , było też robione w trakcie radioterapi i to wszystko ma lekarz prowadzący, podczas rejstracji powiedziałem to a że wszystko jest w jednym szpitalu więc rejstratorka nie chciała tych opisów .
Proponowałabym jednak dostarczyć kserokopie tych wyników do radiologa opisującego badanie, by może zrobił to ponownie, ale z porównaniem.
Mówiąc wprost - co szpital powie, to jedno, ale jak się samemu nie zadba o dostarczenie wszystkiego, co konieczne, to nikt inny o to nie zadba.
Odnośnie ostatniego TK - na str. 2 jest z listopada 2013. Mamy październik 2014. W ciągu tego roku nie było wykonywane żadne inne badanie?
Jeśli mowa o tym w trakcie radioterapii - to chyba było jedynie TK celem ustalenia obszaru promieniowania?
Mówiąc wprost - co szpital powie, to jedno, ale jak się samemu nie zadba o dostarczenie wszystkiego, co konieczne, to nikt inny o to nie zadba.
Moim zdaniem zaniosłem wszystko co miałem w rejestracji powiedzieli że jeżeli to ma lekarz prowadzący to nie jest to potrzebne. 8 tego miesiąca byliśmy na wizycie u lekarza prowadzącego na moje stwierdzenie że mogę przynieść wyniki powiedział że nie ma potrzeby . O ile dobrze pamiętam to po chemii było tylko RTG a KT w trakcie naświetleń i teraz ta po leczeniu.
Moim zdaniem zaniosłem wszystko co miałem w rejestracji powiedzieli że jeżeli to ma lekarz prowadzący to nie jest to potrzebne. 8 tego miesiąca byliśmy na wizycie u lekarza prowadzącego na moje stwierdzenie że mogę przynieść wyniki powiedział że nie ma potrzeby
Lekarz prowadzący to nie radiolog, i to nie jemu potrzebne są poprzednie wyniki do porównania badania, bo to nie on je porównuje. Wyniki poprzednie należy dostarczyć radiologowi opisującemu badanie TK.
wiem o tym,lekarz prowadzący to radioterapeuta onkologiczny i to on mniał wszystkie poprzednie wyniki w rej. stwierdzili że jeżeli ma to nie muszę zostawiać (zaznaczam że dzieje się to w jednym szpitalu). według mnie porównać można tylko do badania z listopada 2013. Może było z mojej strony jakieś niedopatrzenie ,mogę przynieść wszystko co mam ale lekarz prowadzący radioterapeuta powiedział że nie potrzeba więc chyba trudno mi będzie "zlecić" radiologowi zrobienie opisu jeszcze raz.
Pomijając to co można powiedzieć o tym wyniku?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum