W obecnej chwili poszukuję metod pomocy, leczenia dla mojej 63 letniej
mamy u której stwierdzono białaczkę ostrą szpikową
Mama w 2013 roku zachorowała na chorobę Hodgkina, rzadko spotykanego
podtypu, była w bardzo ciężkim stanie, ale choroba ta została
wyleczona 6 cyklami chemioterapii całkowicie, obecnie jest w remisji (brak oznak choroby i wynik badania PET ujemny)
W ubiegłym roku pojawiła się ostra białaczka szpikowa, mama dostała
dwie dawki chemioterapii, remisja choroby nie była całkowita, lekarze
postanowili przerwać leczenie i zastosować leczenie paliatywne, które
trwało przez około pół roku i trwa do dziś ciągle
Teraz, w święta stan się pogorszył, wzrosła drastycznie liczba
blastów(90%), liczba płytek PLT spadła do 5 już po raz trzeci,
Lekarze ze szczecina powiedzieli że klinika w szczecinie wyczerpała
możliwości leczenia i że nic więcej nieda się zrobić, jednak inni
lekarze, w rozmowach "nieoficjalnych" sugerują aby próbować w innych
klinikach
My mieszkamy w województwie zachodniopomorskim
Szukam wsparcia, informacji gdzie możemy uzyskać naprawdę
profesjonalną pomoc, ośrodków specjalizujących się w białaczce
Skontaktuj się z jednym i drugim (tzn. z Poznaniem i Bydgoszczą).
Ja słyszałam o Poznaniu, nie słyszałam o Bydgoszczy. Dlatego w pierwszej myśli przyszedł mi na myśl Poznań.
Natomiast sprawa jest taka, tak jak Ci pisałam, sprawa jest b. 'poważna', i trzeba pilnie działać i ten kto będzie chciał przyjąć i szybko przyjąć to wtedy należy skorzystać.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Oba te parametry na takim poziomie są 'krytyczne'.
Liczba płytek na poziomie 5 tys./mm3 stanowi zagrożenie życia. Może dojść do samoistnego krwotoku, b. trudne do zahamowania.
Natomiast mamy do czynienia z nawrotem ostrej białaczki szpikowej (obs), a wcześniej nie uzyskano remisji całkowitej.
W takiej sytuacji b. trudno będzie o wyleczenie.
Przykro mi, że nie mam dobrych wieści.
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
dawkowania leków
na przykłąd 2x1t - rozumiem (dwa razy po jednej tabletce)
a co znaczy 1x2c ?
czy są w Trójmieście jakieś dobre specjalistyczne ośrodki leczące białączkę ?
Rodzina (mama i tata) nie są świadomi że sytuacja jest tak krytyczna (jeśli chodzi o blasty) bo płytki są przetaczane gdy spadną do niskich wartości, były przetaczane w poniedziałek ostatnio
Witam.
To będzie mój pierwszy post na tym forum. Mam nadzieję, że moje doświadczenie na coś komuś może się przyda.
Przeszedłem, a może raczej w dalszym ciągu przechodzę ostrą białaczke szpikową. Niedawno temu przeszedłem przeszczep szpiku. Wyszedłem już ze szpitala i dalsze leczenie odbywa się juz w domu.
Pytałeś o ośrodki leczące OBS. Oczywiście nie znam wszystkich, miałem jednak kontakt z dwoma warszawskmi, czyli IHiT i CSK WAM na Banacha. Jeśli mogę coś polecić, to zdecydowanie ten drugi.
Zaznaczam jednak, że są to moje subiektywne odczucia.
Ahh, jest ciężko, jak przygotować się na śmierć, gdy wie sie, że sie umiera, normalnie w dzień jest się w dobrej kondycji, a organizm jest tak chory, że w każdej chwili może dojść do śmierci :(
Ale może lepiej nie pokazywać yuch emocji i żyć normalnie aż do końca
[ Dodano: 2016-04-09, 20:46 ]
w gdańsku przyjmuje hematolog prywatnie, ale w poznaniu prywatnie przyjmuje jakiś profesor, on też jest ordynatorem oddziału hematologicznego w poznaniu - więc uważam, że to będzie najlepsze rozwiązanie
w mamie jest tyle pozytywnej energii i chęci życia, siły, aż się sam dziwię, myśle, że nie jest świadoma tego jak szybko może przyjść zagrożenie
[ Dodano: 2016-04-10, 15:08 ]
W tym tygodniu będziemy próbowali prywatnie u jednego z trzech lekarzy:
Krystyna Zawilska poznań
Wojciech Baran Gdańsk
Mieczysław Komarnicki poznań
Mieczysław Komarnicki - kazał nam dzwonić jutro po 18 godzinie, ale czytałem złe opinie na jego temat w internecie, że liczą się dla niego tylko pieniądze, że jest arogancki itp. są też dobre, ale opinie są podzielone - nie wiem co mysleć
Krystyna Zawilska - o tej Pani opinie w internecie sa najlepsze
Ja tej Pani Doktor nie znam ale u profesora była i pomógł mi na tyle ile tego potrzebowałam. ja nie powiedziałaby że jest arogancki. Ale może każdy może mieć zły dzień.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum