Wróciłam po pobycie w Klinice WIM na Szaserów.
Byłam 6 dni
Rozpoznanie
Rak brodawkowaty tarczycy. Stan po tyreoidektomi i leczeniu uzupełniającym radiojodem.
Orbitopatia obrzękowo naciekowa w przebiegu choroby Graves-Basedowa. Nadciśnienie tętnicze. Refluks żołądkowo-przełykowy. Buzek siatkówki oka prawego w trakcie obserwacji.
Immunochemia
16.09.2013 B-HCG 0,2 (mlU/ml) (<5)
Tarczyca (IZO -TAR)
17.09.2013 TSH 0,18 (ulU/ml) (0,55-3,35)
TSH badanie wykonane odczynnikami firmy Parkin Elmer
18.09.2013 TSH 130,01 (ulU/ml) (0,55-3,35)
TSH badanie wykonane odczynnikami firmy Parkin Elmer
Epikryza
45-letnia chora z rakiem brodawkowatym tarczycy zgłosiła się do Kliniki w celu wykonania badań kontrolnych. W wywiadzie tyreoidectomia (10 2012) leczenie uzupełniające radiojodem w dawce 73,2mCi (03.2013). Ponadto w wywiadzie choroba Graves-Basedowa, orbitopatia obrzękowo-naciekowa - obecnie nieaktywna, rufluks żołądkowo-jelitowy, guzek siatkówki oka prawego. Przy przyjęciu do Kliniki chora bez dolegliwości. W badaniu przedmiotowym wytrzeszcz prawej gałki ocznej.
W Klinice w warunkach stymulacji Thyrogenem 2 x 0,9mg i.m. TSH podano kapsułkę diagnostyczną I131 2,9mCi, w trzeciej dobie po podaniu wykonano scyntygrafię całego ciała. W stanie ogólnym dobrym wypisana do domu.
Wynik badania
Stan po tyroidektomii (10.2012) oraz leczeniu uzupełniającym radiojodem (03.2013r. - 73,2mCi ) z powodu ca. Kolejną (2.) kontrolą scyntygrafię całego ciała wykonano w trzeciej dobie po podaniu 2,9mCi I131. Bez ognisk nieprawidłowego wychwytu radiojodu.
Jestem zdrowa
Wyniki przeciw ciał za 3 tygodnie.
Krótko opiszę sam pobyt w Klinice:
1 dzień, rano bez eutyroxu pobieranie krwi, potem można wziąć już Eutyrox, po południu pierwszy zastrzyk z Tyrogenu
2 dzień, drugi zastrzyk z Tyeogenu
3 dzień, rano pobieranie krwi, kapsułka z radiojodem, przejście do izolatki
4 dzień
5 dzień pobieranie krwi
6 dzień dokładne umycie całego ciała włącznie z umyciem włosów, scyntygrafia i wyjście do domu