Oczywiście ma Pani rację. Jutro idziemy po skierowanie i załatwiamy miejsce w płucnym, bo jak i tak torakochirurg nie zleci żadnych badań. Szkoda czasu. Bardzo dużo mi Pani pomogła, jestem wdzięczna.
A i jeszcze jedno, czym takie wysięki mogą być spowodowane?
I czy taki upadek ma wpływ na zgromadzenie się tego płynu? Skoro nie ma guzów skąd płyn w opłucnej?
Jeśli moje pytania są głupie to przepraszam. Ja po prostu ogromnie się martwię.
Jeśli taki upadek ma wpływ na zgromadzenie się tego płynu, to, czy przez ten upadek może ten płyn wyjść tak niepokojący (zły, z komórkami atypowymi), jak w sytuacji mojego taty?
Podziwiam Panią, że odpisuje Pani o tej godzinie.
Nie. Upadek spowodował jedynie przyspieszenie diagnostyki. Z powodu urazu nie mogą powstać komórki atypowe. Musiały tam być wcześniej.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Czyli można rozumieć, że to najprawdopodobniej nowotwór, tyle że przy okazji upadku można go wykryć wcześniej?. Czytałam, że komórki atypowe to tak jakby sytuacja przed rakowa, to prawda? że dopiero z nich tworzy się nowotwór po pewnym czasie. Jakie mogą być tego rokowania? Dziękuję za odpis, naprawdę to dla mnie ważne informacje.
Czytałam, że komórki atypowe to tak jakby sytuacja przed rakowa, to prawda?
iwona1987, przeczytaj jeszcze raz to wszystko, o czym wczoraj pisałyśmy
Na to pytanie wyjaśnienie uzyskałaś już wczoraj:
Cytat:
Kom. atypowe nie są objawem nowotworu.
Nowotwór złośliwy to nic innego, jak zdrowa komórka, która nagle zaczyna się przekształcać w sposób "wadliwy", niekontrolowany. W trakcie tego przekształcania przechodzi przez różne etapy, aż stanie się typową kom. nowotworową. Kom. atypowa to jeszcze nie kom. nowotworowa, ale też nie jest to kom. zdrowa.
iwona1987 napisał/a:
Jakie mogą być tego rokowania?
Nie ma czegoś takiego jak "rokowania kom. atypowych", bo nie ma żadnej diagnozy w tej chwili.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum