Samo skierowanie na MRT nie jest dziwne, trochę dziwne jest dla mnie to, że MRT nie jest poprzedzone prostym USG. Ale skoro widział szyję i zna historię Twojej choroby to widać podjął właściwą decyzję.
tylko tak mysle czy teraz by sie udalo zachowac nerw twarzowy , jak bym musiala mnie 2 operacje i czy jak by co da sie cofnac ten stan jak czytalam to uszkodzona jest polowa twarzy
wiem wiem ale po 1 op lekarz mowil ze ten guz lazal na nerwach twarzowych ze musial oczyszczac - mam lekko dretwa twarz poprostu sie boje jak by co 2 op
guz lazal na nerwach twarzowych ze musial oczyszczac
1. Wznowa wcale nie musi być DOKŁADNIE w tym samym miejscu, tumor mixtus potrafi się rozsiać kilka(naście) mm dalej, dlatego wycinają margines zdrowych tkanek ,,na wszelki wypadek" a czasem i to nie wystarcza,
2. Rozumiem Twój lęk, ale... specjalnej alternatywy innej nie ma. Poza tym, jak tu zostało wspomniane, porażenie nie występuje na tyle często, żeby jakoś się tym przejmować.
witam czy moze mi ktos powiedziec co to jest ? pod miesniami sterno-cleido-mastoideus ? I DROBNE wezly chlonne w oklicy katow zuchwy w rozwidleniach tetnic szyjnych i pod miesniami sternnocleidomastopideus
[ Dodano: 2012-01-25, 22:03 ]
przytalam swoje wszytskie usg i to bylo napisane - mam troche wiekszego strach bo wyczulam dzis kolejnego guza do badania mam jeszcze 6 dni o rany chciala bym juz byc po
Szanowna Pani,
Ten guz sprzed 10 laty to gruczolak wywodzący się ze ślinianki. Biopsja była cienkoigłowa a guz plejotropowy (róznorodny). Biopsja cienkoigłowa pobiera naprawdę mało materiału. Przy guzie mieszanym i dużym objętościowo nie jest najleszym sposobem badania. Generalnie można było wtedy trafić w część łagodną a cześć złośliwa pozostawała w uśpieniu aż do teraz. Ten łagodny rozrost mógł też przyśpieszyć. Jesli jest odrost to sugeruje to dynamikę wzrostu. Uspokajające komunikaty onkologów są trochę nie na miejscu. TOMO nie wyjaśni sytuacji - potrzebne badanie mikroskopowe - gruba igła albo - jeśli faktycznie rośnie - po prostu wycięcie guza. To że nawraca w tym samym miejscu nawet po 10 latach jest już wskazaniem samym w sobie.
Dostalam taka odp i bardzo dziekuje -mam tylko nadzieje ze wszytsko bedzie ok . kiedys lekarz mnie wysmial ze taki guz to zaden guz dziekuje Panu za ta wiadomosc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum