jestem nowa na tym forum i prosze o pomoc w zrozumieniu badan mojej mamy.
Na podstawie cytologi z plynu z j oplucnej w rozmazach stwierdzono gniazda komurek o niewielkiej atypii (komorki raka gruczolowego, pobudzone komorki miedzyblonka), plyn bialkowy z domieszka krwi swiezej oraz liczne leukocyty jednojadrowe.
W opisie czytam:
We wnece pluca prawego patologiczna masa (meta) o wym .20x25x27 mm obturujaca oskrzele do plata srodkowego. Poza tym w plucu prawym rozsiane,liczne zmiany ogniskowe sr. do 15 mm o cechach meta.
W segm 11 i 10 pluca lewego kilka zmian ogniskowych sr. do 7 mm. Zageszczenia niedodmwe w placie dolnym i srodkowym pluca prawego.
W srodpiersiu widocznych kilka wezlow chlonnych o wym 13 mm x 7 mm. W prawym kacie przeponowo-sercowym metastatyczne pakiety wezlow chlonnych sr. do 25 mm.
Sciagano jej juz plyn. Nie wiem co jeszcze moglabym podac by nakreslic sytuacje. W tej chwili mama jest w szpitalu pulmonologicznym gdzie przeprowadzono febiroskopie nie znam jeszcze wyniku. Czy mozliwe jest leczenie, jakie, czy sa jakiekolwiek szanse
To jest pełen opis TK klatki piersiowej?
Kiedy było ono wykonane? Bo nie ma w nim nic nt. płynu w opłucnej, który - jak napisałaś - był ściągany, skoro wykonano cytologię.
Czy było wykonane USG jamy brzusznej?
Niestety jeśli mamy do czynienia z wysiękiem nowotworowym - czyli właśnie płynem w jamie opłucnowej zawierającym kom. nowotworowe - to jest to najwyższe stadium zaawansowania choroby. Wskazuje też na to możliwy rozsiew nowotworu do przeciwległego płuca (zmiany w płucu lewym).
W tej sytuacji, jeśli stan mamy na to pozwala, włączona zapewne zostanie chemioterapia paliatywna - wydłużająca przeżycie pacjenta i zmniejszająca objawy wynikające z choroby, jednak nie prowadząca do trwałego wyleczenia.
Można wiele. Można wydłużyć mamie czas przeżycia (chemioterapia - o ile mama zostanie do niej zakwalifikowana), ale przede wszystkim zadbać o jego jakość. Prosimy o bieżące zgłaszanie problemów (leczenie, objawy); służymy pomocą, nie jesteś sama.
pozdrawiam ciepło.
a czy moze sie okazac ze jest to przezut z nowotworu piersi mama 5 lat temu przeszla i przezyla mastektomie oraz usuniecie wezlow chlonnych
To bardzo ważna informacja, której zabrakło na wstępie.
Tak, mogą być to przerzuty raka piersi.
W tej sytuacji trzeba będzie wykonać badania mikroskopowe różnicujące: czy to rak płuca czy przerzuty raka piersi. Każdy z powyższych typów raka leczy się inaczej.
absenteeism napisał/a:
A jaki dokładnie nowotwór wówczas stwierdzono?
Podtrzymuję pytanie. Jaki był to typ histologiczny raka piersi? Czy był to rak hormonozależny? Czy mama była leczona przez ostatnie 5 lat hormonoterapią (tamoksyfenem?) ? Jeśli tak to czy już zakończyła leczenie (i kiedy) czy jeszcze je kontynuuje?
wtedy nie wiem jak to jest po naszemu bo w rozpoznaniu jest napisane po lacinie tak cytuje ,,carcinoma mammae dextrae(T2 N2M0).(C50) status post chemiotherapiam .Leczenie jakie wtedy podjeto tu znow po lacinie :Amputatio radicalis mammae dextrae modo Patey , leki jakie jej podano to Tarfazolin,Clexane oraz sr.p.bolowe
[ Dodano: 2012-10-19, 11:58 ]
dodam jeszcze ze byla to prawostronna mastektomia
W tej sytuacji to zapewne przerzuty raka piersi do płuca (lub obydwu płuc), węzłów chłonnych i opłucnej.
Konieczne jest potwierdzenie tego faktu mikroskopowo, w tym zbadanie receptorów hormonalnych guza.
Czekamy zatem na wynik badania histopatologicznego.
Odnośnie rokowania - o ile nie jest to rak potrójnie ujemny (ER-, PgR-, HER2-) to przeciętne rokowanie jest nieco lepsze niż w nieoperacyjnym, pierwotnym raku płuca.
nadal czekamy na wynik badania histopatologicznego dzisiaj mama mi mowila ze chca ja jeszcze raz nakluwac i sciagnac troche plynu a to co zostanie to zagescic czy jakos tak a w zeszly poniedzialek mowili ze jak bedzie wynik to podaja jej hemie ale do tej pory wyniku nie ma i nie mamy pojecia co dalej moga mamie robic moze ktos mi pomoze to zrozumiec
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum