czy mozecie powiedziec,co moge zrobic na poczatkowe stadium odlezyn
Najważniejsze jest by nie dopuścić do powstawania odleżyn.
ODLEŻYNY powstają na skutek długotrwałego ucisku powodującego zahamowanie krążenia krwi w tkance podskórnej. Pierwszym sygnałem powstawania odleżyn są miejscowe zmiany w obrębie naskórka (rumień, tkliwość, zmiękczenie i uszkodzenie naskórka).
Ważnym elementem profilaktyki przeciwodleżynowej jest regularna kontrola i oklepywanie zaczerwienionych miejsc oraz wcieranie ochronnego preparatu o właściwościach antybakteryjnych, przeciwgrzybicznych i pobudzających krążenie. Postaraj się o materac przeciwodleżynowy.
Staraj się jak najczęściej pomagać mamie w zmianach pozycji, podkładaj pod nogi wałki, jaśki, nawet zwinięty koc.
wlasnie dzisiaj mama miala wizyte lekarza z hospicjum,dowiedzialam sie ze jak mama przezyje do konca miesiaca to juz duzo,tylko jak poradzic sobie z ta swiadomoscia
niestety nic juz mi nie pozostalo tylko czekac i byc przy niej juz do konca,mimo ze mowia daj ja do hospicjum,ale moim zdaniem lepiej by to zycie gaslo w domu,w otoczeniu ktore zna
Odleżynom najlepiej zapobiegać, ponieważ leczenie trwa od tygodnia do prawie roku. Musisz położyć mamę na materacu przeciwodleżynowym, ale nie zapomnij o tym, żeby oklepywać ciało w szczególności w tych miejscach, które są najbardziej poddane uciskowi tzn.:
- okolica kości ogonowej
- okolice gruczołów kulszowych
- łokcie
- okolica potyliczna
- pięty
- uszy
Ważne jest także zmienianie pozycji osoby, która nie może swobodnie się ruszać. To powinno zapobiec powstaniu odleżyn.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum