Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=
Witam wszystkich, jestem od niedawna na tym forum, zresztą nie miałam potrzeby szukać wcześniej forum o tej tematyce.
Zacznę od początku:
Mam 37 lat i miesiąc temu przy wizycie u lekarza medycyny pracy ( potrzebowałam zaświadczenia do prawajazdy ) dowiedziałam się, że mam guz na tarczycy i mam pilnie zrobić USG tarczycy.
Poszłam do rodzinnego i dostałam skierowanie na TSH ( wyszło w normie 1,350 a norma 0,270-4,200 przy okazji zrobiłam FT3 4,53 a norma 3,10-6,80 i FT4 16,45 a norma 12,00-22,00) i skierowanie do endokrynologa.
Umówiłam USG prywatnie na 09-07-2014 r i w opisie:
Tarczyca dwupłatowa, położona prawidłowo, powiększona w zakresie płata lewego
( prawy płat 48x14x17mm lewy 60x24x22 cieśń grubości 4mm obj.21ml)
w dolnej częsci płata prawego hipoechogeniczne guzki o wzmożonym unaczynnieniu 6x3mm; powyżej powierzchownie śr. 3,5 mm
W dolno-środkowej części płata lewego zachodzący na cieśń guz o mieszanej echogeniczności, o wym. 37x21x36mm, o wzmożonym unaczynnieniu brzeżnym i środkowym;
pod nim przy tylnej powierzchni guzek 12x6mm.
Miąższ gruczołowy o prawidłowej echostrukturze i unaczynnieniu.
Okoliczne węzły chłonne niepowiększone.
Tego samego dnia wizytya u endokrynologa też prywatnie i skierowanie PILNA BIOBSJA.
22-07-2014 r. miałam biobsję BACC i po 7 dniach dostałam wynik badania cytologicznego:
1. Płat lewy guz na granicy płata i cieśni DGN. NOWOTWÓR PĘCHERZYKOWY
( komórki pęcherzykowe o powiększonych, różnej wielkości, nieregularnych jądrach, niektóre z lekko przyćmioną chromatyną jądrową oraz obecnością pojedynczych szczelin śródjądrowych, leżące pojedyńczo, w grupach i tworzące struktury drobnopęcherzykowe wśród świeżej krwi).
2. Guzek w dolno-tylnej części płata- w rozmazach widoczny obfity koloid, komórki pęcherzykowe ( normotypowe) leżące w płatach, grupach i pojedynczo, pojedyncze kuliste struktury pęcherzykowe, pojedyncze limfocyty, histocyty.
3. Płat prawy guzek w dolnej części płata powierzchowny w rozmazach widoczny obfity koloid, komórki pęcherzykowe ( normotypowe) leżące w płatach, grupach i pojedynczo, pojedyncze limfocyty, histocyty.
Konieczna weryfikacja histopatologiczna ( zabieg operacyjny )
Z wynikiem biobsji znów do endokrynologa i skierowanie do chirurga,
wizyta u chirurga i tydzień czekałam i dostałam termin na 20-08-2014 r na Oddział Chirurgii Ogólnej Szpitala MSW z Warmińsko-Mazurskim Centrum Omkologii w Olsztynie, bo jestem z Olsztyna.
Jestem przerażona