Od września 2009 roku mam "problem" z węzłami chłonnymi na szyi. Są one wielkości do 1 cm, nie bolą, występują po prawej stronie szyi. W październiku zeszłego roku miałem zrobioną morfologię, rozmaz oraz prześwietlenie płuc, usg jamy brzusznej i szyi. Wszystkie te badania wyszły ok (czyli bez żadnych zmian), nastomiast usg szyi wykazało liczne węzły chłonne wielkości od 3 mm do 10 mm, ale nie wyglądały one na nic złego, więc wysłano mnie do onkologa u którego też wykonano mi usg szyi i pani onkolog stwierdziła że to nie są zmiany onkologiczne i nie budzą one podejrzeń.
No i na tym sprawa się skończyła, węzły jak były tak są, wogóle się nie powiększyły ani nie zmalały.
Aż do połowy marca, gdy wyczułem znów nowe 2 małe węzły i moje pytanie brzmi czy mam się wybrać ponownie na usg szyi??
Dodam jeszcze że jestem alergikiem i zauważyłem, że jak od maja do września nie brałem leku SingulAir to mi się pojawiły te węzły i teraz jak nie brąłem przez 3 miesiące znów sytuacja się powtórzyła.
Jeśli węzły tak powiększone utrzymują się od dłuższego czasu, a inne badania nie wykazują jakichś niepokojących przyczyn, może warto rozważyć wykonanie biopsji ?
Rozmawiałeś o tym z tą panią onkolog ?
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Po części zgadzam się z Richelieu, bo biopsja na pewno nie zaszkodzi, jednak biorąc pod uwagę rozmiar węzłów (jak piszesz max 10mm), zależność ich pojawienia się od branych leków,nie wydaje mi się, żeby były one węzłami pochodzenia onkologicznego.
Węzły pochodzenia onkologicznego osiągają rozmiar ok 20mm i więcej, zwykle tworzą skupiska (pakiety) i nie reagują na leczenie.
Czy ktoś proponował Ci leczenie antybiotykiem, aby do końca wykluczyć ich infekcyjny charakter?
Nikt mi nie proponował leczenia antybiotykiem. Mam 21 lat. Pytałem się wtedy panią onkolog czy może trzeba by było zrobić biopsię, ale powiedziała że nie ma podstaw, gdyż te węzły nie są pochodzenia onkologicznego.
Pytam o ten antybiotyk, bo takie węzły mogą być wynikiem infekcji.
Mnie też się nie wydaje, żeby takich rozmiarów węzły były podejrzane onkologiczne, ale trzeba być czujnym jak napisał Richelieu.
Zawsze dla spokojności sumienia możesz skonsultować się z innym lekarzem i obserwować te węzły, czy się znacznie nie powiększają. Bo rozumiem, że w żadnym innym miejscy nie masz powiększonych węzłów ( pod pachą, w pachwinie czy podobojczykowych? )
Pytam o ten antybiotyk, bo takie węzły mogą być wynikiem infekcji.
Mnie też się nie wydaje, żeby takich rozmiarów węzły były podejrzane onkologiczne, ale trzeba być czujnym jak napisał Richelieu.
Zawsze dla spokojności sumienia możesz skonsultować się z innym lekarzem i obserwować te węzły, czy się znacznie nie powiększają. Bo rozumiem, że w żadnym innym miejscy nie masz powiększonych węzłów ( pod pachą, w pachwinie czy podobojczykowych? )
pozdrawiam
Nie, tylko na szyi , byłem u dwóch lekarzy rodzinnych i onkologa i każdy mówił żeby nie ruszać ewentualnie jakby się powiększały, a tak się nie dzieje.
hmm no to teraz nieco zmienia stan rzecz, gdzie masz jeszcze węzły powiększone?Kiedy robiłeś morfologię?
Przepraszam cię, zapomniałem użyć przecinka. Tylko na szyi. Morfologię ostatni raz w grudniu, więc zrobię w poniedziałek jak ojciec wróci do pracy to mi pobierze krew.
Tak jak mówiłam, nie wydaje mi się, żeby było to coś groźnego, tym niemniej jednak obserwuj je, i idź jak masz taka możliwość do innego lekarza skonsultować się, tak dla niespokojności.
Byłem dzisiaj u lekarza. Po za tym dzisiaj mi też wyskoczył większy węzeł podżuchwowy (tylko ten dla odmiany mnie boli)
Dostałem skierowanie do laryngolog, alergologa no i mam pójść do dentysty oraz zrobić morfologię, ob i crp. Powiedział że też mu się wydaje że są węzły się pojawiają w wyniku alergii. No nic teraz muszę zaliczyć mały maraton po lekarzach ;p.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum