kochani mam wynik PET-CT i sama już nie wiem co myśleć:
PET CT:
Głowa i szyja:
OUN bez zaburzeń gromadzenia 18FDG.
Wzmożone gromadzenie 18FDG w migdałkach podniebiennych (prawy SUVmax 6,8 ; lewy 5,8) oraz w migdałku gardłowym (SUVmax 5) - zapalne.
Węzły chłonne bez patologicznego gromadzenia 18FDG.
Polipowate pogrubienie błony śluzowej w obu zatokach szczękowych SUVmax 2 - pozapalne.
Hipodensyjny guzek w obecnoscia brzeżnych zwapnień w prawym płacie tarczycy (16 mm) bez wzmożonego gromadzenia 18FDG.
Klatka piersiowa:
Płuco lewe, stan po lobektomii dolnej:
-w płacie górnym dość liczne guzki: w segmencie 1+2 najw. 10x7 mm i śr. 6 mm SUVmax 3,4 ; w języczku płuca przyosierdziowo liczne drobne do 2-3 mm (SUVmax 0,5) ; wymienione guzki bez istotnej dynamiki w porównaniu do badania CT z dnia 26.09.2014 , nie były obecne w poprzednim badaniu PET_CT.
-wzmożone gromadzenie 18 FDG przy oskrzelu górnopłatowym SUVmax 4,9.
Płuco prawe:
-drobny guzek w segmencie 5 (im327) 2-3 mm bez wzmożonego metabolizmu.
Węzły chłonne bez patologicznego gromadzenia 18FDG.
Jamy opłucnowe i osierdziowa bez płynu bez wzmożonego gromadzenia 18FDG.
Wzmożone rozlane gromadzenie 18FDG w przełyku (SUVmax 3,5) - zapalne.
Wzmozone gromadzenie 18FDG w okolicach przykręgosłupowych bez reprezentacji anatomicznej - gromadzenie 18FDG w tłuszczu brązowym.
Piersi bez patologicznego gromadzenia 18FDG.
Zwapnienia w naczyniach wieńcowych.
Jama brzuszna i miednica:
Wątroba, śledziona niepowiększone bez zmian ogniskowych, trzustka, węzły chłonne bez patologicznego gromadzenia 18FDG. Guzek nadnercza prawego o miernie wzmożonym gromadzeniu 18FDG (12x9 mm SUVmax 2,2 ; poprzednio SUVmax 1,4). Pogrubienie lewego nadnercza o rozlanym gromadzeniu 18FDG SUVmax 2. Prawidłowe wydalanie 18FDG z moczem Wzmożone gromadzenie 18FDG w ścianie żołądka (SUV max3,8) - zapalne.
Tętniakowato poszerzona aorta brzuszna (do 31x27 mm). Okolica sromu bez patologicznego gromadzenia 18FDG.
Układ kostny:
Bez zaburzeń gromadzenia 18FDG wskazujących na proces "meta".
WNIOSKI:
Wynik badania wskazuje na obecnosc licznych drobnych guzków w płacie górnym lewego płuca o wzmożonym gromadzeniu 18FDG - najpewniej o charakterze pozapalnym, do dalszej kontroli w CT z kontrastem.
W pozostałych okolicach ciała bez cech choroby rozrostowej o wysokim gromadzeniu 18 FDG.
Oto cały wynik, lekarz z którym rozmawiałam nic mi w sumie ciekawego nie powiedział, trzeba obserwować albo wznowa albo stan zapalny. Czy może ktoś się na temat tych wyników wypowiedzieć, ja normalnie wariuję częśc lekarzy prze PET-CT była przekonana o wznowie a teraz to ja już sama nie wiem. POMÓŻCIE
POZDRAWIAM ASIA