Witam serdecznie na forum, jestem tu po raz pierwszy.
wstępne moje rozpoznanie to guz szczeki T4,N1,Mx..
Na oddziale wykonano mi tomografie i pobrano wycinek. Za wynikiem czekam już 3 tydzień.
A oto wynik badania TK.
W linii pośrodkowej po stronie lewej w obrębie tkanek miękkich, przylegających do podniebienie twardego jak i wyrostka zębodołowego kości szczękowej stwierdza się obecność rozległej , gładko odgraniczonej masy 40x32 mm w wymiarze poprzecznym wysokości ok.31mm.
zmiana uciska, modeluje nie naciekając boczna lewa część podniebienia twardego. podstawę zatoki szczękowej lewej jak i trzon kości szczękowej; ku tyłowi i dochodzi do wyrostków skrzydłowatych ,uwypukla się do jamy ustnej.
Ku tyłowi zmiana sięga 8-10 mm poza podniebienie twarde. zmiana wzmacnia się intensywnie , niejednorodnie po dożylnym podaniu środka cieniującego.
Ponadto w obrębie przepony dna jamy ustnej po stronie prawej stwierdza się obecność przestrzeni płynnej 19mm łączącej charakter torbieli bocznej szyi.
w zakresie obrazowania węzłowych nie stwierdza się. węzłów podejrzanych o węzły przerzutowe nie stwierdzono.
Wnioski.
Guz w obrębie podniebienia po stronie lewej bez cech naciekowego wzrostu.
Tyle opis , czy na tym etapie ktoś może mi powiedzieć co dalej?
—— T3–4N0 — wycięcie z marginesem tkanek zdrowych + zależnie od wskazań, resekcja części
lub połowy żuchwy oraz jednoczesna rekonstrukcja z użyciem odległych płatów unaczynionych
+ wycięcie węzłów chłonnych grup I, II i III szyi po stronie zmian + uzupełniająca RTH
lub CRTH, zależnie od czynników rokowniczych wymienionych w części ogólnej;
—— każde T N1–3 — wycięcie jak w T1–2N0 lub T3–4N0 + SND lub CND (zależnie od stopnia
zaawansowania zmian węzłowych) po stronie zmian + uzupełniająca RTH lub CTH, zależnie
od czynników rokowniczych.
Chorzy bez przerzutów odległych (M0), którzy nie kwalifikują się do leczenia chirurgicznego:
—— bez naciekania żuchwy — CRTH, RTH radykalna lub paliatywna (wybór w zależności od zaawansowania nowotworu i stanu chorego, ze szczególnym uwzględnieniem stopnia
sprawności i stopnia odżywienia);
—— z naciekaniem żuchwy — indukcyjna CTH z resekcją w przypadku uzyskania regresji (postępowanie niestandardowe), paliatywna CTH lub leczenie objawowe.
Chorzy z przerzutami odległymi (cecha M1) — postępowanie indywidualizowane w zależności od sytuacji klinicznej (paliatywna RTH lub CTH oraz leczenie objawowe).
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Witam ponownie bardzo serdecznie . właśnie odebrałam wyniki badania hist. brzmi to jak dla mnie niezrozumiale. dlatego bardzo proszę o pomoc .
- Obraz histologiczny wykonanych badań niejednoznaczny, może odpowiadać rozpoznaniu : basal cell carcinoma , basal cell adenoma lub pleomorphic adenoma. dla ustalenia jednoznacznego rozpoznania wskazana weryfikacja całej zmiany.
wykonano odczyny
p63-+
SMA-+
Ck7- +
ki 67-+ Ok.5%
mam 55 lat. nie mam oznak bólowych. co dalej? proszę o pomoc . Pragnę dodać że na początku nie chciano tego wycinać.
Witam ponownie ,właśnie wróciłam z oddziału szpitalnego w Poznaniu. niestety jeszcze nie wycięto mi całej zmiany . Ponownie zabrano wycinek, tym razem pogłębiony. mam wszyty seton , który przeszkadza .,rana nie boli. Znów czekanie na wynik. Czy to normalne , że nie wycięto mi całej zmiany po poprzednim rozpoznaniu. Proszę o odpowiedz, każdy kto czeka wie jakie to trudne. Pozdrawiam wszystkich.
Dobrze,dobrze. Ktoś podjął próbę pobrania większej ilości materiału do badania z nadzieją że może tym razem uda się ustalić diagnozę. Poza tym to nie jest tylko kwestia wycięcia całości - jak jest złośliwa zmiana to dużo rozleglejsza operacja jest konieczna. Tylko może być tak że tym razem odpowiedź będzie podobna. Jakie masz dolegliwości? Czemu trafilas do lekarza?
Pod górna proteza zrobiła mi się narośl , chciałam ja wyczyścić , ale stomatolog tak się wystraszył ,że skierował mnie w trybie pilnym do chirurga szczękowego i tak trafiłam na oddział chirurgii twarzo- czaszki do Poznania na ul. Przybyszewskiego. Wszystkie wycinki pobierane są na tym oddziale. Znów czekanie na wynik. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź . Wynik ma być za 14 dni .
[ Dodano: 2015-07-17, 11:33 ]
Zapomniałam zapytać co będzie dalej ,gdy wynik będzie znów niejednoznaczny? czy znów będę w punkcie wyjścia i jednak może wytną mi to w całości?
Witam ponownie na forum. Dzisiaj odebrałam wynik badania i cytuję ,,Adenoma polymorphum (MIXSED tumour. Bardzo proszę o pomoc w rozszyfrowaniu wyniku. i ewentualne wskazówki co dalej? Nadmienię że leczę się w Poznaniu Szpital na Przybyszewskego. Mam nadzieję że mimo wakacji ktoś mi pomoże.Serdecznie dziękuję
Witam wszystkich serdecznie. Poszukałam w necie wiadomości nt. tumor mixtus. mam jednak jeszcze kilka pytań.
1. guz mam na podniebieniu , jaki będzie margines cięcia?
2. czy ciecie będzie także na zewnątrz?
3.Czy konieczny będzie przeszczep/
Termin przyjęcia do szpitala mam na 16 września. Pozdrawiam ciepło.
Na te pytania musi odpowiedzieć lekarz prowadzący leczenie na podstawie oceny sytuacji w bezpośrednim kontakcie z pacjentem,
czego rzecz jasna nie można zrobić na internetowym forum.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum