1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: absenteeism
2012-08-20, 18:48
Czy markery CEA mogą być normie przy przerzutach do kości??
Autor Wiadomość
krzewuszka 

#16  Wysłany: 2012-08-22, 15:28  

Dokładnie nie przytoczę tego co napisali w Warszawie przed naświetlaniami bo nie mam tego wyniku, jest w szpitalu w teczce z badaniami ale z tego co pamiętam to napisali właśnie "T3N0M0 z przerzutami do kości".(T3N0M0 tu się na pewno nie mylę, zapamiętałam bo sprawdzałam oznaczenia w internecie). Mniej więcej tak to było sformułowane.

Byliśmy właśnie u urologa, powiedział, że tata ma kamień w pęcherzu dlatego bolą go plecy. Zaznaczył, że wynik tomografu nie jest czytelny i sam przeanalizował zdjęcia. Narośl którą ma według niego nie jest złośliwa. Umówił nas już na spotkanie z anastezjologiem i metodą endoskopową (chyba tak to się nazywa) usunie mu kamień i pobierze próbki z narośli do badania. Także bardzo się uspokoiłyśmy.

Co do kręgosłupa to wydaje mi się,że mogła zajść pomyłka ponieważ w miejscu w którym zlokalizowany był przerzut plecy go nie bolą i nie bolały. Bolały go niżej ale według urologa jest to typowy ból przy kamieniach i kolce nerkowej. Najgorsze tylko, że był już naświetlany w miejscu przerzutów i dostał bifosfoniany więc może niepotrzebnie go zatruwaliśmy.. Pani onkolog oczywiście się nie upewniła czy ten przerzut jest, dodatkowymi badaniami. Nawet płyty z tomografu nie otworzyła, przeczytała tylko wynik... Ale wydaje mi się to dziwne, że w miejscu przerzutów bólu pleców nie odczuwa. Dodatkowo radioterapia powinna uśmierzyć ból a jego po naświetlaniach bolało jeszcze bardziej. Mam więc nadzieję, że ból powoduje kamień a przerzutów nie ma. Oczywiście znajdziemy innego onkologa i po uporządkowaniu spraw związanych z pęcherzem zajmiemy się wyjaśnianiem kręgosłupa :)

Dzięki wielkie za pomoc ;)

krzewuszka 

#17  Wysłany: 2012-09-27, 19:33  prośba o interpretację TK

Witam, proszę o interpretację tego fragmentu wyniku TK

"Wątroba niepowiększona, w części podprzeponowej silnie hyperdensyjne ognisko ok 10x5 mm - ciało metaliczne? poza tym miąższ bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrz i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny bez uwapnionych złogów."

W poprzednich TK które umieściłam wcześniej w tym wątku była mowa o złogach wapniowych w wątrobie, czy to ognisko hyperdensyjne to może być ten złóg, czy jest to zmiana przerzutowa?? Czy Ciało metaliczne oznacza meta???

Dziękuję za pomoc.

absenteeism 
Administrator

Pomogła: 9431 razy

#18  Wysłany: 2012-09-27, 19:47  

W TK z lipca 2012 czytamy:
Cytat:
W wątrobie w s. 4 podprzeponowo zmiana o wartości metalicznej wsp osłabienia wielkości ok 12x6 mm, poza tym wątroba jednorodna.

Być może więc chodzi o tę zmianę - nie wiemy, czy TK wykonano na tym samym sprzęcie, czy opisywał je ten sam lekarz co poprzednie i przede wszystkim, czy lekarz miał do porównania płytkę z poprzedniego badania.

krzewuszka 

#19  Wysłany: 2012-09-27, 19:50  

Każde z tych trzech TK które umieściłam w tym wątku robione były w innym szpitalu a więc opisywał je inny lekarz.. Nie wiem czy miał płytę z poprzedniego TK, w dokumentach które były w szpitalu ta płyta była ale czy ją porównał z tym najnowszym badaniem to nie wiem...

A więc zmiany hyperdensyjne mogą ale nie muszą oznaczać przerzut, dobrze rozumiem?

absenteeism 
Administrator

#20  Wysłany: 2012-09-27, 20:08  

krzewuszka napisał/a:
ale czy ją porównał z tym najnowszym badaniem to nie wiem...

W takim razie warto by się tego dowiedzieć.

Zmiana hiperdensyjna może być np. naczyniakiem, oczywiście przerzutu nie można wykluczyć, ale właśnie dlatego warto porównać oba wyniki TK - czy zmiana zwiększyła się / zmniejszyła / pozostała bez zmian.

krzewuszka 

#21  Wysłany: 2012-09-27, 20:17  

Problem w tym że nie mamy lekarza prowadzącego w tej chwili, pani onkolog u której tata się leczył krótko mówiąc zakończyła leczenie... ale jeszcze zanim to zrobiła mówiła że mamy się tymi zmianami nie przejmować bo nie są groźne ale ja nie bardzo wierzę w to co mówiła... Także nie wiem jaki lekarz w takim wypadku mógłby porównać te dwa badania. Zresztą ta pani onkolog nigdy nie otworzyła płyty tomografu, zawsze sugerowała się opisem.
Chciałam tylko wiedzieć czy te zmiany zawsze oznaczają przerzut tym bardziej że jest napisane że jest to "ciało metaliczne" więc od razu zinterpretowałam to jako "meta".

absenteeism 
Administrator

#22  Wysłany: 2012-09-27, 20:19  

krzewuszka napisał/a:
Także nie wiem jaki lekarz w takim wypadku mógłby porównać te dwa badania.

Lekarz radiolog. Najlepiej ten, który opisywał ostatnie badanie. Albo jakikolwiek, który zdecyduje się porównać oba.

Odpowiedz do tematu