Już dawno tu nie zaglądałem, bo przygodzie z czerniakiem moje życie wróciło do normy. Minęło 2 i pół roku od diagnozy, a ja wciąż żyję i mam się dobrze. Nie pamiętam tylko, jak często powinienem teraz pokazywać się na badaniach okresowych?
Usunięcie węzła wartownika pod pachą początkowo dawało się we znaki, ale teraz jest Ok. Ewidentnie pomogło regularne uprawianie sportu.
Pozostaje jedynie kwestia psychiki. Rak siedzi sobie w świadomości i nie daje o sobie zapomnieć. Choć podejrzewam, że niektórzy zdrowi także mają z tym problem.
Pozdrawiam Was wszystkich,
CaseNo.X
_________________ "Worry is a misuse of imagination."
witaj
świetnie, że cieszysz się dobrym zdrowiem
jeżeli chodzi o kontrolę cytat z zaleceń
"Rutynowo w ośrodkach onkologicznych stosuje się badania kontrolne co 3–4 miesiące
w ciągu pierwszych 2 lat po leczeniu, co 6 miesięcy przez następne 3 lata i później raz
w roku. Ryzyko nawrotu jest największe w ciągu pierwszych 3 lat po leczeniu i dlatego
rekomendowane schematy badań kontrolnych zalecają intensyfikację kontroli w tym okresie,
głównie w celu wykrycia ewentualnego nawrotu lokoregionalnego, który wiąże się z możliwością wyleczenia metodami chirurgicznymi."
pozdrawiam
Ciesze sie ze wszystko ok. Wlasciwie to nic nie mozesz zrobic poza sprawdzaniem calej skory czy nic nowego sie nie pojawia. Ci co mieli czerniaka maja 5% szans ze pojawi sie nowy. Twoj czerniak byl dosc plytko wiec ryzyko nawrotu jest bardzo male. Niestety ryzyko nawrotu nie mija nawet po 3 a nawet po 5 latach. Oczywiscie tym dluzej nic sie nie dzieje tym lepiej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum