Nic mamę nie boli i nie ma gorączki. Stan mamy( na moje oko) jest dobry wraca jej apetyt i coraz więcej się rusza. Nie narzeka na żadne dolegliwości( może tylko na brak energii, ale wydaję mi się że to z powodu długiego pobytu w szpitalu ponad 70 dni). Profesor powiedział, że wyniki nie mogłyby być lepsze jak na ten moment, ale ta krew w moczu nie daje mi spokoju. Nic nie mówię mamie żeby dodatkowo jej nie stresowac, ale wydaję mi się to bardzo dziwne, ponieważ nic nie dzieje się bez powodu. Rozmawiałam tez z panią doktor, która powiedziała,że mama może mieć malutką rankę w drogach rodnych i to może być powodem, ale i tak nie rozumiem skąd ta ranka mogła się wziąć. Dodam jeszcze tylko, że podczas podcierania się mama nie widzi krwi.
Dziwne. Po kilkudziesięciu dniach od alloSCT może wystąpić nie tylko infekcja dróg moczowych (mama dostaje ciprofloksacynę osłonowo), ale także tzw. krwotoczne zapalenie pęcherza, jeśli użyto do kondycjonowania cyklofosfamidu. Podaje się co prawda specjalny lek osłonowy, ale on może nie działać. Możliwe jest też zakażenie wirusem BK typowe dla takich chorych. Wskazany kontakt z ośrodkiem przeszczepowym.
Dwa dni temu byłyśmy na kontroli i powiedziano nam, że nadal będą to obserwować, ale jak długo można obserwować skoro krew w moczu pojawiła się około dwa tygodnie temu?
Bardzo dziwne... Krwiomocz trwa dość długo, a im dłużej, tym bardziej jest to niepokojące (tym bardziej że Mama szybko się będzie anemizować, bo układ krwiotwórczy nie jest jeszcze sprawny po przeszczepieniu)... Ma prawo to budzić niepokój.
Jeśli nie będzie złego samopoczucia, nasilenia krwiomoczu - poczekać. Ewentualnie prywatnie zrobić badanie moczu dla porównania jutro lub w piątek. Do poniedziałku nie ma dużo czasu, więc jeśli nic ostrego się nie dzieje, ja bym poczekał.
Witam
Dzisiaj mama zaczęła odczuwać ból w pęcherzu przy oddawaniu moczu. W poniedziałek mamy kontrolę. Myślicie, że powinnyśmy poczekać czy lepiej nie?
Mogło być to jakieś samoograniczające się zapalenie pęcherza, należy jednak to dalej obserwować i wykonać badanie og. moczu dla kontroli.
Życzymy Mamie dużo sił
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum