dopiero założyłam konto, czytałam inne wątki, jak wspieracie się i postanowiłam sama założyć swój temat. Po krótce streszczę swoją historię i bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyniku histopatologicznego.
Na jesieni zaszłego roku pogorszył mi się stan skóry twarzy i postanowiłam pójść do dermatologa. Wizyta była 14 listopada, w przychodni wojskowej. Oprócz problemu z trądzikiem, powiedziałam lekarzowi o moim znamieniu na prawym udzie i obejrzał je, po czym od razu wypisał mi skierowanie do chirurga-onkologa na wycięcie, jak powiedział to zmiana atopowa natychmiast do usunięcia.
(A byłam konkretnie z tą zmianą-pieprzykiem, jakieś 1,5 roku wcześniej u pani dermatolog w pobliskiej przychodni, jakoś specjalnie jej nie zaniepokoiło, powiedziała, żeby obserwować i gdyby działo się coś niepokojącego to przyjść, tyle że nic się nie działo... mogłam iść jeszcze do innego dermatologa, ale tego nie zrobiłam i żałuje...)
Zarejestrowałam się telefonicznie w Centrum Onkologi na Ursynowie w Warszawie, na pierwszą wizytę. Dostałam dość krótki termin i 30 listopada byłam na wizycie. Onkolog obejrzał znamię i potwierdził, że zmiana jest atopowa i należy usunąć. Wyznaczył mi termin zabiegu na 14 grudnia. Sam zabieg nie był, bolesny i trwał krótko.
Zaraz po Świętach miałam zdjęcie szwów (27 grudnia), ale wyniku badania histopatologicznego jeszcze nie było. Dowiadywałam się telefonicznie i wynik był do odbioru dopiero w zeszły czwartek tj. 17 stycznia 2013.
Na wizycie lekarz oglądał bliznę i powiedział, że opis badania histopatologicznego nie wygląda ładnie. Nie są pewni co do zmiany i w pierwszej kolejności co muszą zrobić to usunięcie blizny z marginesem zdrowej skóry. Na ten zabieg mam termin wyznaczony na 14 lutego.
A teraz co do samego opisu, bardzo proszę o pomoc, przepiszę wszystko co jest napisane:
Histopatologia
Materiał:
ZNAMIĘ BOCZNEJ POWIERZCHNI UDA PRAWEGO.
Wynik makroskopowy:
FRAGMENT SKÓRY 1XO,6CM, NA SKÓRZE BRĄZOWO-SINA ZMIANA O MAX WYM: 0,6CM. DOCHODZI MAKROSKOPOWO DO MARGINESÓW BOCZNYCH.
2w 1bl cmp
Wynik mikroskopowy:
ZMIANA SYMETRYCZNA, NIEOWRZODZIAŁA. W NASKÓRKU CECHY ROZROSTU CHARAKTERYSTYCZNE DLA ZNAMIENIA SPITZ, ORAZ OGNISKOWO NASKÓREK "ŚCIEŃCZAŁY", TUŻ PONIŻEJ OGNISKOWO W WARSTWIE BRODAWKOWATEJ SKÓRY NA GŁĘBOKOŚCI 0,3MM KOMÓRKI MELANOCYTARNE I Z CECHAMI ATYPII, BEZ FIGUR PODZIAŁU. W POZOSTAŁEJ CZĘŚCI ZMIANY PRAWIDŁOWE KOMÓRKI MELANOCYTARNE.
(CYKLINA D1 (+), HMB45 (+)) - OBECNE GŁÓWNIE W SĄSIEDZTWIE "ŚCIEŃCZAŁEGO NASKÓRKA".
NIE MOGĘ JEDNOZNACZNIE POSTAWIĆ ROZPOZNANIA. JEST TO ZMIANA O NIEJEDNOZNACZNYM POTENCJALE PRZERZUTOWANIA - MELTUMP
-Będę bardzo wdzięczna za pomoc w interpretacji.
_________________ “Dream as if you'll live forever, live as if you'll die today.”
James Dean
ja tylko w ramach czystej informacji - jestem tu króciutko, ale wiem, że wiele osób poleca kontakt z prof. Piotra Rutkowski z warszawskiego CO - tutaj krąży Jego adres mailowy, Oberdas podawał, profesor odpisuje na maile
Wynik makroskopowy:
FRAGMENT SKÓRY 1XO,6CM, NA SKÓRZE BRĄZOWO-SINA ZMIANA O MAX WYM: 0,6CM. DOCHODZI MAKROSKOPOWO DO MARGINESÓW BOCZNYCH.
Ograniczę się do wniosków diagnostyki histologicznej, zapisanych przez patologa.
Cytat:
Wynik mikroskopowy:
NIE MOGĘ JEDNOZNACZNIE POSTAWIĆ ROZPOZNANIA. JEST TO ZMIANA O NIEJEDNOZNACZNYM POTENCJALE PRZERZUTOWANIA - MELTUMP
Jak widać były trudności z jednoznaczną interpretacją wyniku badań. Generalnie badanie nowotworów melanocytarnych opiera się na zastosowanie dwóch podstawowych kryteriów histologicznej (czyli archektoniki całej zmiany), i jak też cytologicznych zmian poszczególnych komórek. Dla specjalisty nie są z gruntu trudne do rozpoznania zmiany, która wykazuje wszystkie cechy nowotworu łagodnego lub wykazuje większość cech czerniaka. Natomiast trudność w interpretacji pojawia się wtedy, gdy współistnieją cechy przemawiające za charakterem zmiany łagodnej i kilka cech za procesem złośliwym. I dlatego w Twoim przypadku mamy do czynienia z terminem "niejednoznacznym potencjale przerzutowania", co znaczy nowotwór melanocytarny o niepewnym potencjale złośliwości.
MELTUMP ( melanocytic tumor of uncertain malignant potential).
Cytat:
Nie są pewni co do zmiany i w pierwszej kolejności co muszą zrobić to usunięcie blizny z marginesem zdrowej skóry. Na ten zabieg mam termin wyznaczony na 14 lutego
Dokładnie tak - należy usunąć z marginesem zdrowych tkanek do 1 cm( najkorzystniej).
Polecam do zapoznania się z lekturą na ten temat " Nowotwory Spitzoidalne: przewidywanie nieprzewidywalnego?"
Joanna Lakomy, Wojciech Biernat
W związku z brakiem mozliwości jednoznacznego rozpoznania warto dać do ponownego przebadania gdzie indziej?
Hej,
Ale w jaki sposób mogę dać do ponownego przebadania? wątpię żeby Centrum Onkologii zgodziło się na przesłanie materiału do innego miejsca.
[ Dodano: 2013-01-23, 11:41 ]
Jolana napisał/a:
Jak widać były trudności z jednoznaczną interpretacją wyniku badań. Generalnie badanie nowotworów melanocytarnych opiera się na zastosowanie dwóch podstawowych kryteriów histologicznej (czyli archektoniki całej zmiany), i jak też cytologicznych zmian poszczególnych komórek. Dla specjalisty nie są z gruntu trudne do rozpoznania zmiany, która wykazuje wszystkie cechy nowotworu łagodnego lub wykazuje większość cech czerniaka. Natomiast trudność w interpretacji pojawia się wtedy, gdy współistnieją cechy przemawiające za charakterem zmiany łagodnej i kilka cech za procesem złośliwym. I dlatego w Twoim przypadku mamy do czynienia z terminem "niejednoznacznym potencjale przerzutowania", co znaczy nowotwór melanocytarny o niepewnym potencjale złośliwości.
MELTUMP ( melanocytic tumor of uncertain malignant potential).
Dokładnie tak - należy usunąć z marginesem zdrowych tkanek do 1 cm( najkorzystniej).
Polecam do zapoznania się z lekturą na ten temat " Nowotwory Spitzoidalne: przewidywanie nieprzewidywalnego?"
Joanna Lakomy, Wojciech Biernat
Dziękuję bardzo za odzew. Co do publikacji, to już ją przeczytałam, właśnie dwa dni temu znalazłam w internecie w pdf. szukając po słowie kluczowym MELTUMP.
Natomiast w tej publikacji nie było wzmianki na temat CYKLINY D1 (+) i HMB45 (+) -czy wartości wychodzą dodatnie w przypadku czerniaka?
Pewnie po wycięciu blizny z marginesem, materiał zostanie oddany ponownie do badania.
Lekarz na wizycie powiedział też, że nawet gdyby na tę chwilę mieli pewność co do czerniaka to nic więcej oprócz wycięcia blizny z marginesami skory zdrowej, nic nie mogą zrobić.
Czy w tej sytuacji powinnam na własną rękę, tj. prywatnie zrobić usg węzłów chłonnych podkolanowych, czy na konsultacje do onkologa?
Wiem, zadaje dużo pytań, po prostu jestem pierwszy raz w takiej sytuacji, nie za bardzo wiem co robić. A lekarze przyjmujący mnie kolejno na wizyty się zmieniają, inny lekarz mnie konsultował, inny wykonywał zabieg i u innego odbierałam wynik HP.
_________________ “Dream as if you'll live forever, live as if you'll die today.”
James Dean
Możesz poprosić o wypożyczenie bloczków do ponownego badania, ale wykonujesz to już na własny koszt.
Moja koleżanka teraz tak robi z wynikiem tarczycy (wynik jest niejednoznaczny i lekraka prowadzącą zasugerowała ponowne badanie w innym miejscu).
_________________ W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. -Paulo Coelho
Możesz poprosić o wypożyczenie bloczków do ponownego badania, ale wykonujesz to już na własny koszt.
Moja koleżanka teraz tak robi z wynikiem tarczycy (wynik jest niejednoznaczny i lekraka prowadzącą zasugerowała ponowne badanie w innym miejscu).
Nie wiedziałam, że w ogóle istnieje taka możliwość, dziękuję
Chyba najlepszym wyjściem będzie zapisanie się na konsultacje do onkologa i może, rzeczywiście powtórzenie badania HP. Teraz czekałam na wynik 5 tygodni. Teraz zabieg usunięcia blizny mam 14 lutego, mam nadzieje że wynik będzie szybciej niż teraz.
[ Dodano: 2013-01-23, 13:53 ]
Jolana napisał/a:
Cytat:
CYKLINY D1 (+) i HMB45 (+) -czy wartości wychodzą dodatnie w przypadku czerniaka?
Tak.
Dlatego badanie zostało wykonane celem zróżnicowania z czerniakiem.
Jeśli nie jesteś do końca przekonana o rzetelności wyniku badania, to możesz postąpić tak jak poradziła Jadzia.
Dziękuję Wam bardzo za pomoc, muszę to wszystko ogarnąć w głowie jakoś i chce zrobić jak najwięcej, póki można cokolwiek jeszcze zrobić.
Tak szczerze mówiąc, to gdy odbierałam wynik w CO (byłam przed ostatnia wywołana) i czekałam kilka godzin przed gabinetem co mnie dość psychicznie wymęczyło, a jak już weszłam i przedstawiono wynik który jednak nie jest ok, to byłam w takim szoku, że pamiętam piąte przez dziesiąte z tego co do mnie mówił lekarz i pielęgniarka, i nawet nie pytałam o nic, bo miałam pustkę w głowie.
[ Dodano: 2013-01-23, 13:58 ] Jadziu, a wiesz może jaki jest koszt mniej-więcej zrobienia ponownego badania ?
James Dean
Wiesz co nie wiem dokładnie ale ja za badanie hp torbieli piersi płaciłam 50zł myśle że u Ciebie będzie mniej więcej taki sam koszt
[ Dodano: 2013-01-23, 14:47 ]
aa jeszcze jedno mi się przypomniało, moja koleżanka żeby wypozyczyć bloczki musi złożyć podanie o ich wypożyczenie i będzie czekać pare dni na to.
[ Dodano: 2013-01-23, 14:54 ]
będzie czekać parę dni na ich wydanie:) sorrki jakos niejasno napisałam wcześniej
_________________ W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. -Paulo Coelho
Mój następny krok to będzie mail do Prof. Rutkowskiego ze skanem wyniku i opisem choroby oraz zapisanie się do niego na wizytę (mam nadzieję, że szybko mi odpisze na maila).
Dziękuję Wam wszystkim za pomoc i za to forum, tu jest bardzo dużo informacji i ma się poczucie, że nie jest się samemu. Bo w moim otoczeniu (na szczęście) nikt nie miał do czynienia z takim "nieprzyjacielem" i nie bardzo wiedzą jak mi pomóc co jest zrozumiałe.
James Dean
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum