Witajcie
właściwie nie liczyłam, że tak szybko znowu się tu pojawię z problemem.
Od jakiegoś czasu mama ma zgrubiałą zatokę przynosową,
często skarżyła się, że nie czuje żadnych zapachów itp. ale jakoś to wszyscy bagatelizowali.
Ostatni laryngolog wystawił skierowanie na prześwietlenie zatok.
Dziś odebrałam wynik:
"Drobne , zapalne pogrubienia śluzówek w zachyłkach zębodołowych obu zatok szczękowych.
Wyjaśnienia diagnostycznego wymaga rozległa , obła sklerotyzacja utkania kostnego śr. 22 mm
w rzucie przegrody środkowej zatok czołowych mogące odpow. dużej zmianie kostniakowej.
Proponuje zdjęcie boczne zatok czołowych."[/b]
Czy mam się już bać?
Dodam tylko, że mama jest po usunięciu nowotworu złośliwego piersi (operacja zachowawcza październik 2010).
Przebyła cykl leczenia herceptyną ( zakończyła ją w zeszłym roku). Czy to może być przerzut?
Wizyta ponowna u laryngologa dopiero 26 lipiec. Zrobić prywatnie to zdjęcie boczne?
Boję się, że znowu się wszystko posypie.
8 miesięcy temu zmarł tato na nowotwór gardła górnego - jeszcze się nie pozbierałam...
Ojtam... Osteoma to zmiana łagodna, nie dająca przerzutów, leczona albo wcale, albo chirurgicznie. Jeśli wywołuje dolegliwości, powinny ustąpić po podaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Laryngolog powinien sobie z tym poradzić, tylko żeby nie zapomnieć poprosić o wysłanie do hist-pat po usunięciu, jeśli będzie konieczne.
_________________ Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum