Wynik histpatu nie wskazuje na zmianę nowotworową, aczkolwiek fragment o braku żywej tkanki do oceny każe sugerować konsultację z patologiem opisującym wynik i dopytanie go o tę kwestię - czy materiał nie był dostarczony zbyt późno, czy nie był źle pobrany.
Dalej drążę temat - poczytałam na w/w temat doszłam do wniosku :
Wynik świadczy o nieprofesjonalnym pobraniu materiału do badania hist-pat, ponieważ wycinek nie objął tkanki jelita grubego.
cyt. Na powierzchni guza dochodzi do martwicy .
Tak bardzo często dzieje się właśnie w nowotworach przewodu pokarmowego, gdzie w wyniku niedokrwienia typowego m.in. dla nowotworów, dochodzi do wytworzenia mas martwiczych.
Jakie należy wykonać badania ?
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2013-08-12, 18:49 ] Masz swój wątek na Forum - nie ma potrzeby zakładać nowego, jest to również niezgodne z Regulaminem, który z pewnością przeczytałaś.
Wątki scalone.
Oba zabiegi różnią się wielkością zakresu zabiegu.
przy Hemikolektomii to usunięcie część j.krętego,kątnicy, wstępnicy oraz część poprzecznicy
a Sigmoidektomii to wycięcie esicy i połączenie staplerem okrężnym.
Po poczytaniu materiałów źródłowych dowiedziałam się.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum