Witam i proszę-niedrobnokomórkowy złożliwy niskozróżnicowany
Dzień dobry Kochani,
od dłuższego już czasu czytam forum, zwłaszcza od momentu kiedy zaczęto podejrzewać u mojego taty raka płuc.
W pierwszym badaniu RTG zdiagnozowano mu guz na lewym płucu o wielkości około 4 cm. TK potwierdziła zdjęcie. Z badania bronchoskopii nic nie wyszło ale chirurg zdecydował się na usunięcie płata płuca. Tato po operacji w 5 dobie został wypisany do domu. Od tatmej pory czuje się słabo, źle i co jakiś czas ma gorączkę albo stan podgorączkowy.
Dzisiaj otrzymaliśmy wynik badania histopatologicznego wskazujący na niedrobnokomórkowego, złośliwego raka płuca, niskozróżnicowanego naciekającego opłucną. Podany jest też stopień stadium zaawansowania: T2aN0Mx. W wypisie ze szpitala stadium było określone na T2aN0M0. Nie rozumiem tej drobnej różnicy.
Tato był operowany w DCCP. Dzisiaj miał konsultację jak wynika z tarakochirurgiem i polecenie kontroli za 3 miesiące. Żadnych wskazań do konsultacji z onkologiem. Co mnie dziwi. Sama będę starała się umówić go z onkologiem, jutro zajmę się poszukiwaniami ale może ktoś coś powie na temat lekarzy we Wrocławiu. Będę wdzięczna. Dla mnie każdy dzień się liczy i każdy dzień jest na wagę złota.
Proszę też o pomoc w określeniu powagi sytuacji. Czy mojemu tacie może coś pomóc, co możemy zrobić żeby wydłużyć to wszystko, żeby mu pomóc.
Jak oceniacie w ogóle ten typ raka. Nadmienię jedynie że nie potrafię sobie poradzić z tym szyfrem medycznym.
Pozdrawiam,
Monika
Powiedzcie mi jeszcze kochani co to znaczy że guz nacieka opłucną? To jakaś ekspansja nowotworu? Jaki jest ten niedrobnokomórkowy niskozróżnicowany? I jeszcze jedno - skąd ta gorączka i stan podgorączkowy?
powiedzcie mi jeszcze kochani co to znaczy że guz nacieka opłucną? To jakaś ekspansja nowotworu?
Tak, nowotwór rozrasta się i nacieka okoliczne tkanki.
MONIX napisał/a:
Jaki jest ten niedrobnokomórkowy niskozróżnicowany?
To znaczy?
MONIX napisał/a:
I jeszcze jedno - skąd ta gorączka i stan podgorączkowy?
Może to być infekcja, może to wynikać z choroby, przyczyn jest mnóstwo - niewiele możemy powiedzieć nie mając praktycznie żadnych informacji o stanie pacjenta, wynikach etc.
mam fotografie ale nie radzę sobie z wklejeniem. Pozwolicie że roześlę wam wiadomość prywatną może tak pójdzie.
[ Dodano: 2014-04-14, 22:40 ]
Chyba nie uda mi się wysłać nie wiem jak to zrobić albo plik za duży.
[ Dodano: 2014-04-14, 22:46 ]
udało się ze zdjęciami - będę wdzięczna za pomoc i radę. Siedzę tutaj i czekam z niecierpliwością. Może rozjaśnicie mi tę drogę.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2014-04-14, 22:57 ] Bardzo prosimy o usuwanie danych osobowych lekarzy z wklejanej dokumentacji.
[ Dodano: 2014-04-14, 22:59 ]
pRZEPRASZAM ZA DANE LEKARZY - NIE WIEDZIAŁAM.
[ Dodano: 2014-04-14, 23:29 ]
Czekam ale chyba śpicie:)
Mamy raka płuca w stadium IB. Prawdopodobnie, bo nigdzie nie widzę wyniku USG jamy brzusznej - jeśli jest czyste, to jest to IB. To niskie stadium zaawansowania, a więc dobra wiadomość. W tej sytuacji faktycznie stosuje się tylko leczenie chirurgiczne, choć niskie zróżnicowanie oraz cecha L1 - naciekanie naczyń limfatycznych - każą być ostrożnym i ściśle przestrzegać badań kontrolnych - konieczne TK klatki, naprzemiennie z RTG, co 3 miesiące przez pierwsze 2 lata.
No i spokojnie, tu nikt na etacie nie pracuje - jesteśmy jak możemy
Dziękuję za info, troszkę mnie to uspokoiło. Martwi mnie jednak złe samopoczucie ojca. No i ta gorączka która występowała zarówno przed jak i po zabiegu.
Chciałabym się też skonsultować z jakimś onkologiem - troszkę się jednak boję że może czegoś nie wychwyciliśmy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum