Chciałam zasięgnąć porady, opinii dotyczącej tego:
- w styczniu usunęłam znamię, w gabinecie prywatnym. Otrzymałam wynik badania histopatologicznego: Naevus pigmentosus epidermo-dermalis cum inflammatione. Excisio totalis.
Powiedziano mi, że nic złego się nie dzieje.
Jednak od zabiegu boli mnie szyja (znamię było w okolicy nadłopatkowej prawej), rwie, a w trakcie samego zabiegu było sporo krwi - znamię było mocno czerwone.
Boli mnie także prawe ucho, mam tak jakby ciągły stan zapalny.
Ponadto dziś zauważyłam, że w bliźnie pojawiło się, głębiej (nie na obrzeżasz) 'zaczernienie' - nie bardzo wiem, czym to może być.
Będę wdzięczna za podpowiedzi, suegestie - czy jest możliwe, by całkowicie zostało pomylone badanie histopatologiczne i okazało się, że to było znamię złośliwe, które daje przerzuty?
Węzłów chłonnym nie mam powiększonych.
Naevus pigmentosus epidermo-dermalis cum inflammatione. Excisio totalis.
Znamię barwnikowe skórno-naskórkowe ze stanem zapalnym, usunięte w całości.
Jest to zmiana łagodna, usunięcie jej kończy postępowanie bez konieczności dalszej diagnostyki/leczenia.
bar.mi napisał/a:
czy jest możliwe, by całkowicie zostało pomylone badanie histopatologiczne i okazało się, że to było znamię złośliwe, które daje przerzuty?
Jest to bardzo mało prawdopodobne, praktycznie wykluczone.
bar.mi napisał/a:
od zabiegu boli mnie szyja (znamię było w okolicy nadłopatkowej prawej), rwie, a w trakcie samego zabiegu było sporo krwi - znamię było mocno czerwone.
Boli mnie także prawe ucho, mam tak jakby ciągły stan zapalny.
Najprawdopodobniej mogą to być objawy nie związane bezpośrednio z usunięciem zmiany.
Jeśli Cię to niepokoi, powinnaś zasięgnąć porady lekarskiej.
bar.mi napisał/a:
zauważyłam, że w bliźnie pojawiło się, głębiej (nie na obrzeżasz) 'zaczernienie' - nie bardzo wiem, czym to może być.
Może to być przejściowa zmiana w trakcie gojenia się rany pooperacyjnej.
Jeśli będzie się dłużej utrzymywała, skonsultuj się z lekarzem.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum