1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 4
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Czerniak sromu
wigierka

Odpowiedzi: 191
Wyświetleń: 140428

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2014-12-11, 18:48   Temat: Czerniak sromu
Tak bardzo mi przykro ::rose::

Przyjmijcie najszczersze wyrazy współczucia.
wigierka

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2014-11-19, 16:12   Temat: Czerniak sromu
Bardzo się cieszę, że jest trochę lepiej :)

Czy będziecie już robić rezonans, czy ze względu na osłabienie Ewy jeszcze to odkładacie? Wierzę, że skoro jest jakaś poprawa, to wynik będzie dobry i zrobicie krok do przodu.

Śledzę Twój wątek i wspieram Was myślami.

Ciepło przytulam.
wigierka
wigierka

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2014-09-14, 21:18   Temat: Czerniak sromu
Romek miał w pierwszej kolejności radioterapię całego mózgowia, żeby zapobiec rozsiewowi w głowie. Tak uważali lekarze w Warszawie. Po miesiącu w RM zmniejszenie wcześniejszej zmiany, niestety pojawiły się 3 nowe. Trudno powiedzieć, czy bez radioterapii byłoby ich więcej.
Następnie bardzo skuteczny zabieg GK. Dwa lata spokoju. W tym roku w marcu pojawiło się nowe ognisko wielkości ok.1cm. Po zabiegu GK i rozpoczęciu terapii zelborafem, po dwóch miesiącach zmniejszenie zmiany do 1/4 wielkości.

Czy zmiany w głowie są duże i czy Ewa dostaje sterydy? Bo dr Falkowski zawsze przy bólu głowy zalecał podawanie dexamethasonu. Obrzęki są spowodowane stanem zapalnym wokół guzów i są niebezpieczne ze względu na uszkodzenia jakie powodują. Jeżeli zmiany nie są duże, to raczej z tego co wiem i z doświadczenia nie powinny powodować bólu. Romek bardzo rzadko miał bóle głowy i raczej niewielkie.(Poza początkiem choroby, gdy się ujawniła,wówczas guz miał 4cm i po rozpoczęciu kuracji zelborafem, wtedy ból był bardzo silny.) Może to działanie uboczne ipilimumabu?

Z całego serca życzę dobrych decyzji, bo wiem jak trudno je podejmować.
wigierka

PostDział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka   Wysłany: 2014-09-12, 14:00   Temat: Czerniak sromu
Koniecznie jak najszybciej umów żonę do Centrum Gamma Knife.

http://www.gammaknife.pl/e-kwalifikacja.html

Bardzo Cię namawiam, żeby zrobić badanie rezonansu przed radioterapią, chyba, że głowa była tak oceniana, a nie badaniem TK. Jeżeli tego nie zrobicie, to później będzie ciężko ocenić skuteczność radioterapii czy radiochirurgii. Badanie RM jest najbardziej dokładne do oceny głowy. Takiego badanie będą chcieli w GK.

Mój mąż choruje od trzech lat. Miał trzykrotnie zdiagnozowane przerzuty do głowy: 09.2011, 02.2012 i ostatnio w marcu tego roku. Jest po dwóch zabiegach Gamma Knife. Teraz dostaje zelboraf.

Jest mi na prawdę bardzo przykro, że choroba tak szybko się rozwija. Gdy zachorował mój mąż, o pomoc na forum prosiła moja synowa i Ty wtedy dodawałeś nam otuchy, zresztą tak jak wielu innym. Jestem całym sercem z Wami.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron