1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Czerniak złośliwy, Clark II, Breslow 0,68 mm |
skiper
Odpowiedzi: 53
Wyświetleń: 32668
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-04-13, 20:48 Temat: Czerniak złośliwy, Clark II, Breslow 0,68 mm |
Biofanka w zasadzie odpowiedziała ze swojej strony dodam , że jakieś 20 lat temu stąpnąłem na szklankę, miałem dość głęboko rozciętą stopę, kilkanaście szwów- i... do dziś mnie potrafi to miejsce pobolewać, szczególnie na zmianę pogody
Pozdrawiam
Sławek |
skiper
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-02-17, 20:03 Temat: Czerniak złośliwy, Clark II, Breslow 0,68 mm |
Wyniki dobre.
Pożyjesz jeszcze co najmniej z 50 lat (nie piszę sto, bo nie będę ściemniał- ludzie normalnie tyle nie żyją )
Pozdrawiam, Sławek |
skiper
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-01-18, 18:27 Temat: Czerniak złośliwy, Clark II, Breslow 0,68 mm |
Nie ma co przesadzać z badaniami, szczególnie przy tak niskim stopniu zaawansowania. Pamiętajmy, że takie badania są bardziej lub mniej ale w jakiś tam sposób agresywne dla organizmu. Ważne jest by monitorować okolice blizny oraz ewentualną drogę spływu chłonki do węzłów, oraz same węzły. (chodzi tu o wczesne wykrycie ewentualnych, niewidocznych na zewnątrz, przerzutów jeśli miałyby się pojawić- pojawią się właśnie w opisanych miejscach w formie wyczuwalnych guzków bądź powiększonych węzłów chłonnych) Tylko proszę bez paniki- piszę o profilaktyce, nie twierdzę , że się coś pojawi a gdyby się miało pojawić to szybkie działanie jest bardzo ważne, gdyż we wczesnej fazie można to powstrzymać. Wydaje mi się , że dokładne obmacywanie co jakiś czas oraz USG tych miejsc co około 3 mies powinno załatwić sprawę. Na wizytę kontrolną przygotuj sobie zawszasu takie właśnie USG plus USG dołu brzucha (wystarczy, że zrobisz prywatnie tydzień wcześniej) oraz RTG płuc (o ile minie 6 mies od poprzedniego)- lekarz to oceni i powie co dalej. Myślę , że nie masz co się przejmować terminem, wg. mnie w tej sytuacji jest wszystko ok.
Pozdrawiam
Sławek
[ Dodano: 2011-01-18, 18:29 ]
Dodam jeszcze, w sumie jak masz czas do wizyty to faktycznie , można mamę zapisać na to USG już teraz, bo zanim będzie termin przez NFZ to akurat w okolicach wyznaczonej wizyty , byleby nie za wcześnie nie robić niepotrzebnie- żeby było aktualne. |
skiper
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-01-13, 10:07 Temat: Czerniak złośliwy, Clark II, Breslow 0,68 mm |
No widzisz - i znów dobre wiadomości dla Twojej Mamy
Co to jest cicatrix już wiesz (Richelieu jest szybki jak błyskawica )
Margines jest ok- w końcu to była operacja jego poszerzania.
Jeśli chodzi o badania to standardem jest robienie RTG co pół roku (w zasadzie nie wiem czy to nie za często, przynajmniej w niektórych przypadkach), USG blizny i węzłów - pierwsze by sprawdzić czy przypadkiem nie pojawiają się przerzuty satelitarne w sąsiedztwie blizny, a drugie by mieć kontrolę czy nie pojawiają się mikroprzerzuty do węzłów chłonnych o czym świadczyłoby ich powiększenie. Takie USG można robić co 3 miesiące.
I jeszcze jedna najprostsza metoda: "na macanego" - czyli po prostu co jakiś czas dokładnie obmacać okolice blizny, węzły chłonne i w razie wykrycia jakiegoś nienaturalnego powiększenia, zgrubienia- od razu badania.
USG dołu brzucha lekarz zalecał zawsze mojej mamie (też miała melanome na podudziu)- musicie dopytać o to swojego lekarza.
Ogólnie sytuacja Twojej mamy jest , powiedziałbym - bardzo dobra, świadczy o tym choćby rezygnacja z biopsji wartownika. Stopień zaawansowania niski, margines czysty- więc pozostają (jak ja lubię pisać te słowa ) tylko regularne kontrole i badania.
Mama jest zdrowa i oby tak pozostało !!!
Pozdrawiam
Sławek |
skiper
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-01-08, 15:33 Temat: Czerniak złośliwy, Clark II, Breslow 0,68 mm |
Nie ma za co.
Pozdrawiam i życzę Twojej Mamie dużo zdrowia
Sławek |
skiper
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-01-07, 18:45 Temat: Czerniak złośliwy, Clark II, Breslow 0,68 mm |
Nie już udało mi się odnaleźć. 86.4=Radykalne wycięcie zmiany skóry.
Jakby od razu nie mogli pisać po polsku
Pozdrawiam |
skiper
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-01-07, 10:50 Temat: Czerniak złośliwy, Clark II, Breslow 0,68 mm |
Nie jest to kod czerniaka - czerniak to 43 w grupie C (nowotwory), podtypy to 1,2,3.. czy jak 7 w tym przypadku.
Może to być zupełnie inna choroba np. związana z zapaleniem stawów itp. Ciężko sklasyfikować bez literki z przodu.
Twoja mama , mam wrażenie, usiłuje uciec przed chorobą, nie chce przyjmować jej do wiadomości bojąc się, że usłyszy złe wieści. Ale to nic nie zmieni, wręcz przeciwnie. Złą wieść już usłyszała: czerniak. Z czerniakiem można żyć wiele lat, można go wyleczyć bądź przynajmniej zaleczyć. Wiedza na ten temat pomaga w kontaktach z lekarzami, czasem są to dobre wiadomości a takie zawsze mile widziane. Choćby ten podtyp 7- czyli umiejscowienie na nodze (czerniaki umiejscowione na kończynach rokują lepiej)
Poza tym- Twoja mama ma 90-100% szans na wyleczenie , gdyż jest to najniższy stopień zaawansowania, tym bardziej nie powinna się załamywać , walczyć i wiedzieć z czym walczy bo ma ogromne szanse wygrać. W zasadzie już wygrała - zmiana wycięta została w początkowym stadium. Pozostaje porobić odpowiednie badania i pozostają okresowe kontrole. Tak, że głowa do góry |
skiper
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-01-04, 23:17 Temat: Czerniak złośliwy, Clark II, Breslow 0,68 mm |
to 7 to podtyp czerniaka oznaczający umiejscowienie ,a dokładnie:
C43.7 -Czerniak złośliwy kończyny dolnej łącznie z biodrem (czerniak był na nodze- czerniaki kończyn lepiej rokują niż tułowia, szyi, głowy itp.)
Ten drugi kod- nie mam pojęcia... dobrze go podałaś? Brakuje literki z przodu...
Pozdrawiam
Sławek |
skiper
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-01-02, 02:51 Temat: Czerniak złośliwy, Clark II, Breslow 0,68 mm |
Witaj.
Do udzielonych wcześniej odpowiedzi dodam, że po poszerzeniu marginesów biopsja wartownika byłaby niemożliwa lub oznaczenie wartownika mogłoby być niewłaściwe ze względu na spływ chłonki po poszerzeniu tychże marginesów.
Odnośnie owrzodzenia- to że go nie było to bardzo dobrze, bo stanowi istotny czynnik rokowniczy (oprócz głębokości nacieku poniżej 0,75mm - o czym pisała Absenteeism- to również spowodowało zrezygnowanie z biopsji, gdyż w przypadku owrzodzenia byłaby konieczna)
Twój przypadek to:
pT1aNxMx w stopniu klinicznym zaawansowania IA- czyli najniższym , rokujący bardzo dobrze. Pozostają regularne kontrole i badania (szczególnie bezpośrednich węzłów chłonnych) - ale to już zaleci lekarz.
Pozdrawiam
Sławek |
|
|