1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Opieka paliatywna NHS, a transfer do NFZ |
infinity
Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6496
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2013-08-25, 17:50 Temat: Opieka paliatywna NHS, a transfer do NFZ |
CzaCzasAvE
Niestety nie zdazylam sie dowiedziec bo juz jestem ponownie w Polsce.
Nie wiem jak wyglada Wasza sytuacja i nie wiem o jakich osrodkach piszesz ale ja probowalam umiescic mojego tate w kilku prywatnych i nie ma szans! Nie przyjmuja pacjentow z zaawansowana choroba nowotworowa, a nawet jesli gdzies przyjmuja proponowalabym sprawdzic czy maja odpowiednie warunki do zapewnienia opieki.
W moim miescie niestety nie bylo zadnego oprocz hospicjum.
Opieka w hospicjum, w ktorym przebywa moj tata jest na najwyzszym poziomie.
zycze powodzenia i wyzbycia sie leku przed slowem ''hospicjum'' jesli takowy istnieje.
[ Dodano: 2013-08-25, 18:58 ]
Mileno napisalas
''choć wiem, że to by było wbrew jego woli''
Znajoma, ktora pracuje w hospicjum opowiadala mi, ze jedna pacjentka nie chciala byc pochowana w czerwonych majtkach- nie wiem dlaczego ale nie mialy byc czerwone.Mowila o tym przed smiercia, gdyz bylo to dla niej istotne.
Moj tata napis, ktory mam umiescic na nagrobku dal mi 2 miesiace temu i nie wyobrazam sobie bym mogla umiescic jakikolwiek inny - wydaje mi sie, ze nalezy uszanowac wole umierajacego. Jezeli pragna byc pochowani w takim a nie innym miejscu, w takim a nie innym stroju to nalezy to respektowac.Mowia o tym aby najblizsi wiedzieli z nadzieja, ze tak wlasnie uczynia.
Transport zwlok z UK do PL 2 lata temu kosztowal-lacznie z zaswiadczeniami itp 30.000 zl
Pogrzeb w UK jest masakrycznie drogi-miejsce na cmentarzu dlatego praktykuje sie tu czesto kremacje. Przewiezienie urny jest tansze- mozna samolotem tylko wymagane sa do tego dokumenty, ze urna jest szczelna itp itd -formalnosci 2 lata temu ok 500 zl |
Temat: Opieka paliatywna NHS, a transfer do NFZ |
infinity
Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6496
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2013-08-09, 16:09 Temat: Opieka paliatywna NHS, a transfer do NFZ |
Witaj.
Podstawowe pytanie -czy mama chce wrocic do Polski ?
Czy transport mamy do kraju jest bezpieczny ?
Masz na mysli dom starcow czy hospicjum?
Czy jesli mama zmarlaby na terenie UK to chcialaby byc pochowana w Polsce- transport zwlok jest drogi aczkolwiek nalezy Wam sie dofinansowanie do kosztow pogrzebu-zaleznie od sytuacji materialnej.
Hospicja w PL sa darmowe- sa oczywiscie sa rowniez prywatne lecz nie zawsze, gdy placimy za usluge jest ona wykonana lepiej od tej darmowej
Na Twoje pytanie nie odpowiem, ale moge popytac bo wracam jutro do domu (Anglia).
Pracownik socjalny odpowiedzial- ja upewnilabym sie w odpowednim wydziale NHS
Pozdrawiam. |
|
|