Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz głowy trzustki/ operacja vs cybernóż |
gabi30
Odpowiedzi: 242
Wyświetleń: 111676
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-22, 09:34 Temat: Guz głowy trzustki/ operacja vs cybernóż |
Kurcze smutne to że diagnostyka trwa tak długo. Pamiętam na swoim przykładzie,że wszystko też się ciągnęło jak flaki z olejem. Dopiero jak trafiłam na Wawelską na konsultację do dr Cichockiego coś się ruszyło. Operacja a potem już z górki ( a może pod górkę?), obecnie walczę z przerzutami jak mąż Grażki, ale wierzę,że będzie dobrze. Mam tylko dwa guzy, jeden na wątrobie, drugi w trzonie trzustki ( ten w trzonie trzustki znalazł mi doc. Smereczyński, oczywiście TK nie widzi go jak poprzednio) .
Ale na razie daję radę i z mamusią też będzie dobrze. |
gabi30
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-22, 07:24 Temat: Guz głowy trzustki/ operacja vs cybernóż |
Ankita czy jak mama leżała w Szczecinie robił jej USG doc. Smereczyński? Jeśli tak, to lepszego specjalisty od USG nie znajdziesz, ocenia w badaniu nawet jelita . Mi dla przykładu znalazł guz na trzustce, gdzie TK go nie widział. On się upierał ,że guz jest. Dopiero chirurg po operacji potwierdził występowanie guza. A TK miałam 3 razy i nic.
Trzymajcie się, musi być dobrze. |
gabi30
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-21, 16:46 Temat: Guz głowy trzustki/ operacja vs cybernóż |
Czyli u mamy ból jest w innym miejscu niż u mnie. A może coś z jelitami, nie ma mamusia zaparć po środkach przeciwbólowych? Przeważnie po morfinie i innych opiatach są paskudne zaparcia, które mogą powodować skurczowe bóle brzucha. Zapytajcie lekarza, bo warto to skonsultować jeśli boli. Najlepiej do gastrologa się wybrać, bo inni i tak zapewne odeślą do niego. |
gabi30
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-21, 15:04 Temat: Guz głowy trzustki/ operacja vs cybernóż |
ankita, też mam takie rwące bóle po prawej stronie śródbrzusza. Do dziś nie wiem od czego one są. Lekarze rozkładają ręce, że może zrosty, może guz, może nie wiadomo co jeszcze. A ja cierpię. W lipcu będę miała TK może się coś rozjaśni. W tym miejscu co boli wyczuwam przyciskając brzuch jakiś twardy twór. Jaki rodzaj zespolenia zrobili u mamy? Ja mam Roux-en-Y. |
gabi30
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-17, 16:27 Temat: Guz głowy trzustki/ operacja vs cybernóż |
ankita, przykro mi że nadal nici z diagnozy. Wierzyłam,że profesor coś zadziała, ale widzę że sprawa jest skomplikowana. A za grażką też polecę dr Cichockiego-operował mnie dwukrotnie:-) |
gabi30
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-15, 11:01 Temat: Guz głowy trzustki/ operacja vs cybernóż |
ankita, jeśli to byłby rzeczywiście guz zapalny to byłoby to duże szczęście. Poczekajcie co wykaże biopsja w Szczecinie, jeśli się potwierdzi to super. |
gabi30
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-12, 22:06 Temat: Guz głowy trzustki/ operacja vs cybernóż |
ankita nic się nie przejmuj. Przy badaniu dają naprawdę sporo środka żeby człowiek zasnął, lub był wystarczająco "zamulony". Nic mam z badania nie zapamięta,ewentualnie porozmawiaj z profesor jaki jest problem, że mama nie wie wszystkiego. Coś wymyśli, to super lekarka. |
gabi30
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-12, 20:57 Temat: Guz głowy trzustki/ operacja vs cybernóż |
Tak, u mnie EUS dużo wniósł do diagnozy. Patrzyłam na monitorze jak igłę wbijają w guz. Dostałam dożylnie lek, po którym podsypiałam i byłam "na odlocie", ale momentami patrzyłam na monitor. Do guza dostali się przez ścianę żołądka. Nic nie bolało. Profesor robiła mi badanie osobiście. Jak już z nią rozmawiałaś, to zapytaj czy da radę przespieszyć wyniki histopatologii,chociaż wydaje mi się że sama o to zadba jak ją znam. |
gabi30
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-12, 08:21 Temat: Guz głowy trzustki/ operacja vs cybernóż |
ankita, jeśli prof. Starzyńska załatwiła mamie pobyt w szpitalu, to pewnie też przyciśnie patomorfologów o jak najszybszy wynik. Tak było w moim przypadku. Po EUS pierwsze wyniki miałam po 4 dniach, musiałam jedynie poczekać na wynik barwień immunochistochemicznych,tego się niestety nie przeskoczy. |
gabi30
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-09, 08:02 Temat: Guz głowy trzustki/ operacja vs cybernóż |
ankita, bardzo się cieszę. Profesor Starzyńska to wspaniały lekarz i człowiek przede wszystkim. Jest moim lekarzem prowadzącym, zawdzięczam jej wiele. Ogromne zaangażowanie i chęć pomocy to wyróżnia profesor wśród innych znanych mi medyków.
Pozdrawiam i trzymam kciuki. |
gabi30
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-05-07, 20:39 Temat: Guz głowy trzustki/ operacja vs cybernóż |
ankita, oprócz tego co podała absenteeism jeszcze Szczecin wykonuje t badanie. Ja miałam biopsję pod kontrolą EUS (biopsję zmiany w ogonie trzustki).
Klinika przy Unii Lubelskiej 1 w Szczecinie oddział gastroenterologii, badania wykonuje profesor Starzyńska lub dr Białek. Wspaniali specjaliści obydwoje. Ile badanie kosztuje prywatnie nie wiem, można zadzwonić do Kliniki i się dowiedzieć. |
|