1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak płaskonabłonkowy płuca lewego po chemioterapii |
dokryma
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 6892
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-09-25, 09:18 Temat: Rak płaskonabłonkowy płuca lewego po chemioterapii |
Z płynem w opłucnej jest tak, że przy małej jego ilości, może nie zostać podjęta decyzja o jego ewakuacji, natomiast jeśli pacjent zgłasza duszność, lub to że szybciej się męczy, że jest mu ciężko, wtedy należy podjąć decyzję czy trzeba go ewakuować.
Problem jest niestety z tym, że odczuwanie dyskomfortu jest subiektywne i każdy odczuwa inaczej.
Nie zmienia to faktu, że przy stwierdzonej obecności płynu, powinno być to monitorowane. |
dokryma
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-09-25, 07:59 Temat: Rak płaskonabłonkowy płuca lewego po chemioterapii |
ameba napisał/a: | Gdzie się wykonuje taki zabieg? Czy tylko w jakichś specjalistycznych szpitalach onkologicznych czy raczej to mniej skomplikowany zabieg, który wykonuje się w każdym szpitalu?
Brak mi już pomysłów, co robić... Torakochirurg o tym nie wspomniał
Dlaczego skierował nas na naświetlanie, skoro widział, że jest płyn w opłucnej i naciek na aortę?
|
Jeśli chodzi o pleurodezę, to na pewno wykonują ją torakochirurdzy w CO czy z "niespecjalistycznym" szpitalu? - tego nie wiem, musiałabyś dopytać.
Czy Twój Tata miał w ogóle już ewakuowany płyn z opłucnej?
Co do tego, dlaczego nikt Wam o tym nie wspomniał ... to możemy wymienić poglądy na pw nie wiem, jak też walczyłam, i gdyby nie pomoc z Forum i naszego lekarze POZ to zapewne o wielu sprawach nie miałabym pojęcia, cóż tak jest.
Wszyscy wiemy, że są "specjaliści i specjaliści" a do tego te sztywne procedury i schematy postępowania przy danej chorobie.
Gdzie w tym wszystkim pacjent? Niestety nie wiem?!
Jeśli mogłabym coś doradzić, to szybką, bardzo szybką konsultację z innym lekarzem specjalistą, najlepiej byłoby znaleźć dobrego torakochirurga, lub onkologa.
Spróbuj poszukać na Forum, poszukać w internecie. |
dokryma
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-09-24, 14:15 Temat: Rak płaskonabłonkowy płuca lewego po chemioterapii |
Wysięk płynu do jamy opłucnej może stanowić o progresji guza, i/lub przerzutów do opłucnej.
Obecność płynu przede wszystkim jednak znacząco osłabia komfort oddychania i samopoczucie pacjenta. Dlatego tak ważne odpowiednie postępowanie przy wysiękach.
Nie wolno tego lekceważyć, również dla tego, że płyn znajdujący się opłucnej uniemożliwia płucu właściwe rozprężanie podczas oddychania a co za tym idzie w konsekwencji może prowadzić do nieodmy.
Musicie koniecznie poruszyć tą kwestię z lekarzem, ale wg ze specjalistą torakochirurgiem.
Ameba - poczytaj nt "pleurodeza opłucnej" |
|
|