Autor |
Wiadomość |
Temat: Gruczolakorak płuca prawego |
absenteeism
Odpowiedzi: 442
Wyświetleń: 96703
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-24, 11:07 Temat: Gruczolakorak płuca prawego |
Tak, początkowo może występować senność. Zwykle w późniejszym okresie przyjmowania morfiny to mija. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-24, 09:34 Temat: Gruczolakorak płuca prawego |
Koncentrator tlenu można wypożyczyć np. z hospicjum, albo z wypożyczalni sprzętu rehablitacyjnego (prywatnie). Czasem wypożyczają też w szpitalach, trzeba się dowiedzieć kto ma podpisany na to kontrakt z NFZ.
Ale jeśli powiesz, że nie masz w domu koncentratora, a mama będzie go wymagała, to nie wypiszą mamy do domu (przynajmniej nie powinni). |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-21, 19:20 Temat: Gruczolakorak płuca prawego |
kasia123m napisał/a: | to co oni z tym moga zrobic?jak to sprawdza?
beda naswietlac jesli to przerzut? |
Póki nie będą wiedzieć co to dokładnie jest, to na pewno nie będą "na ślepo" naświetlać.
Wynik trzeba skonsultować z onkologiem.
kasia123m napisał/a: | noi w kregoslupie wyszlo..mam nadzieje ze cos zrobia z tym L2 bo ja bardzo boli |
Dokładnie tak jak pisze ja100, zwykle naświetlanie dość dobrze łagodzi ból. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-20, 20:28 Temat: Gruczolakorak płuca prawego |
Pabi-Dexamethason.
To steryd (glikokortykosteroid). Działa p/obrzękowo, p/zapalnie.
Metoclopramid - lek p/wymiotny. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-18, 19:24 Temat: Gruczolakorak płuca prawego |
Zadzwoń po prostu do hospicjum i tam pokierują Cię dalej, jeśli mama jest już zapisana.
Z tych leków raczej nic wydzieliny nie rozrzedzi, może lekarz z hospicjum zasugeruje lek na rozrzedzenie wydzieliny (np. Mucosolvan). |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-18, 19:09 Temat: Gruczolakorak płuca prawego |
kasia123m napisał/a: | .twierdzi ze jak zazyje wieczorem leki to powinno przejsc ale nie wiem. |
A jakie leki zażywa?
kasia123m napisał/a: | co z tym hospicjum?czy w niedziele tez tam mozna dzwonic/ |
Zadzwonić zawsze można. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-16, 13:01 Temat: Gruczolakorak płuca prawego |
kasia123m napisał/a: | poza tym chyba oxy contin 10mg....ale mowila rano ze 10 to zamalo i rano zazyla 10+5.... |
Tzn. lekarz zalecił branie 10 a mama sobie zwiększyła sama dawkę?
kasia123m napisał/a: | kurde przeciez widac ze ja boli to niebmogliby ja wziasc wczesniej... |
Przypuszczam, że wpływ na czas oczekiwania na badanie ma też tutaj czas gromadzenia się znacznika w kościach. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-13, 23:27 Temat: Gruczolakorak płuca prawego |
Skoro 3 x 100 to jest w porządku. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-13, 23:02 Temat: Gruczolakorak płuca prawego |
kasia123m napisał/a: | mame bardzo bolalo jak przyszlam...lekarka pozwolila zwiekszyc tramal z 200 na 300....tylko ze pewenie chodzilo o zazywanie 2 x150...a mama zazyla przy mnie...czyli rano i teraz o 16...a potem ma zazyc kolo 22....moze tak? |
Tzn. wzięła 3 x 150? Trochę za dużo w teorii (nie powinno się przekraczać 400mg dobowo), ale przy bólu nowotworowym nie stosuje się często takich granic - lek ma działać i niwelować ból.
Aczkolwiek skoro trzeba już zwiększać tramal, to może czas pomyśleć o silniejszych lekach p/bólowych. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-12, 22:51 Temat: Gruczolakorak płuca prawego |
Tutaj masz adresy, telefony i strony internetowe hospicjów z małopolskiego: http://www.fundacja-onkol...alopolskie.html |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-12, 16:27 Temat: Gruczolakorak płuca prawego |
Niestety, jest progresja i to dość znaczna - jak sama napisałaś, prawdopodobnie przerzuty do nadnerczy, wątroby i kręgosłupa, plus progresja zmian w płucach i węzłach chłonnych. Bardzo mi przykro.
kasia123m napisał/a: | czy te nadnercza moga ja bolec? |
Tak jak napisała Finlandia, teoretycznie mogą ale bardziej obstawiałabym kręgosłup.
Jakie leki p/bólowe i w jakich dawkach mama przyjmuje obecnie? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-11, 12:02 Temat: Gruczolakorak płuca prawego |
kasia123m napisał/a: | a to ze duzo spi to tez moze cos zlego sie dziac.. |
Ciężko to stwierdzić na odległość, może jest zmęczona, może to efekt leków p/bólowych.
A kiedy było ostatnie USG? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-11, 01:24 Temat: Gruczolakorak płuca prawego |
Tak jak widać wg podanych norm - mocznik i kreatynina są podwyższone. Poza tym jest niski hematokryt (HCT) i hemoglobina (HGB). |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-09, 11:40 Temat: Gruczolakorak płuca prawego |
kasia123m napisał/a: | czy jest szansa ze to naswietlna i pozyje dluzej? |
Kasia - nie wiem, bo nie mamy opisu TK. Nie wiemy jak duża jest ta zmiana, gdzie dokładnie, co z resztą zmian w płucach.
Zresztą i tak pewnie będzie trzeba zrobić scyntygrafię. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-03-09, 10:53 Temat: Gruczolakorak płuca prawego |
Nie wiemy co wyszło i w ogóle jaki jest opis TK. |
|