1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: WAŻNE - 'porządki' na forum |
absenteeism
Odpowiedzi: 63
Wyświetleń: 27814
|
Dział: Życie Forum Wysłany: 2010-09-05, 14:31 Temat: WAŻNE - 'porządki' na forum |
Mrakad napisał/a: | Ponadto każdy użytkownik będzie musiał potrafić dodać swój podpis i link. |
Myślę, że w razie takiej potrzeby nie będzie problemu z umieszczeniem w dziale o sprawach technicznych krótkiej instrukcji dot. tworzenia podpisów w postach.
Mrakad napisał/a: | Potrafię sobie również wyobrazić użytkowników, którzy zechcą śledzić tylko lub głównie wątki kciukowe. Z myślą o nich trzeba by stworzyć nowy dział, bo nie bardzo sobie wyobrażam szukania ich w dziale ogólnym HydePark. |
Takowy przecież jest w Hyde Park'u został utworzony osobny dział, oddzielony od reszty, na samej górze o nazwie "Tu trzymamy kciuki". Tam też będą miały swoje miejsce poszczególne wątki kciukowe danych użytkowników.
Na pewno większość problemów da się spokojnie rozwiązać z korzyścią dla obu stron. |
absenteeism
|
Dział: Życie Forum Wysłany: 2010-09-05, 10:46 Temat: WAŻNE - 'porządki' na forum |
Mrakad, co do szukania wątków - można np. w podpisie użytkownika umieścić linka do jego wątku kciukowego. Wtedy chyba znalezienie go nie będzie już problemem - klikasz i masz |
absenteeism
|
Dział: Życie Forum Wysłany: 2010-09-04, 12:46 Temat: WAŻNE - 'porządki' na forum |
Większość użytkowników przytacza tutaj wszelkie wyniki: badania krwi, opisy RTG, TK, MRI, PET i dziesiątek innych badań - to są właśnie te "formalne" informacje, które mogą wykorzystać lekarze. Na wszelkie ich pytania można przecież odpowiadać tak, jak robi się to w szpitalu czy przychodni - lekarz też człowiek i wie, że nie każdy musi mieć medycynę w małym palcu.
Nikt od Ciebie ani innych nie oczekuje, że będziesz porozumiewała się z lekarzem używając słownika medycyny akademickiej.
Pisząc "język bardziej formalny" miałam na myśli wypowiedzi pozbawione wszelkich dygresji i emotikonów. |
absenteeism
|
Dział: Życie Forum Wysłany: 2010-09-04, 11:44 Temat: WAŻNE - 'porządki' na forum |
Nadzieja napisał/a: | Napiszcie poprostu konkretnie co gdzie pójdzie a nie
"przeniesiemy"
"ukryjemy"
"itd itp" |
Konkretnie było to opisane w ogłoszeniu, jakie zamieściła gontcha:
Cytat: | Wasze kciuki i oznaki sympatii nie zostaną usunięte z forum, lecz przeniesione do działu "Tu trzymamy KCIUKI' (Hyde Park -> tu trzymamy Kciuki, dział jest widoczny na stronie głównej na dole Hyde Parku), gdzie każdy z użytkowników będzie mógł prowadzić swój wątek 'swobodnie'. |
Nadzieja napisał/a: | Jak wszyscy sie zbiorą w jednym temacie to dopiero będzie bajzel, a nikomu nie bedzie się chciało czytać iluś tam stron zeby się dowiedziecco u kogo. |
Nie rozumiem, dlaczego w jednym temacie? Przecież każdy chętny użytkownik będzie miał SWÓJ wątek w dziale "Tu trzymamy kciuki", nigdy nie było innego pomysłu. W ten sposób nie musisz czytać kilkunastu stron aby dowiedzieć się co u kogo, ponieważ od razu spojrzysz w wybrany przez siebie wątek.
Nadzieja napisał/a: | Jeden wielki bajzel gdzie tak naprawde nie wiem co gdzie i jak, wszystko pisane jezykiem niezrozumiałym dla zwykłego szaraka |
Właśnie po to robimy porządki, aby bajzlu nie było. Nie wiem, o jakich niezrozumiałych fragmentach piszesz - staramy się wszystko tłumaczyć, jeśli coś jest nie do końca wyjaśnione, wystarczy zapytać. Jednak lekarze, którzy zawitają na forum, będą woleli zapewne język bardziej formalny i bliższy ich pracy.
Wiecie, mam wrażenie, że niektórzy z Was zapomnieli, dlaczego na samym początku rejestrowali się na forum - bo szukaliście POMOCY, WIEDZY I INFORMACJI (wystarczy spojrzeć w początki wątków), a nie towarzystwa do luźnej pogaduchy. Tę pomoc chcemy i Wam, i przyszłym użytkownikom zapewnić, ba - sprawić, aby była ona jak najbardziej profesjonalna, merytorycznie wartościowa. I do tego niezbędne są owe porządki.
Luźne pogaduchy są oczywiście czasem potrzebne i macie na nie cały Hyde Park plus dział o kciukach, w które nikt nie ingeruje. Naprawdę nie rozumiem problemu. |
absenteeism
|
Dział: Życie Forum Wysłany: 2010-09-02, 21:41 Temat: WAŻNE - 'porządki' na forum |
gaba58 napisał/a: | Absenteeism
Zapytam Cię konkretnie na przykładzie Twojego własnego wpisu. Opisywałaś wizytę z babcią u onkologa i dodałaś wzmiankę "ta kobieta mnie chyba szczerze nienawidzi". Co z takim wpisem zrobisz. Zostawisz jak jest, przerzucisz cały do prywatnego wątku, czy wyrzucisz to zdanie albo przeniesiesz tylko to zdanie? |
Nie wiem który to konkretnie post, ale jeśli znajdują się tam inne, merytoryczne informacje nt. leczenia, wyników etc., to ten fragment oczywiście przeniosę lub wykasuję. O ile w ogóle będę chciała założyć swój wątek dot. trzymania kciuków. |
absenteeism
|
Dział: Życie Forum Wysłany: 2010-09-02, 20:42 Temat: WAŻNE - 'porządki' na forum |
Tak, wpisy będą dzielone.
Treści typu "kciuki, całuski" będą wydzielone (wyedytowane) wówczas do własnego wątku danego użytkownika w dziale "Tu trzymamy kciuki". Zaś w podstawowym dziale dot. choroby, np. "Nowotwory płuca i opłucnej" pozostaną treści merytorycznie istotne.
Oczywiście tylko wtedy, kiedy forumowicz wyrazi chęć 'posprzątania' w jego wątku. |
absenteeism
|
Dział: Życie Forum Wysłany: 2010-09-02, 16:39 Temat: WAŻNE - 'porządki' na forum |
banialuka napisał/a: | (...)np. dzisiaj chciałam zapytac co u babci absenteeism bo miała byc w poniedziałek na wizycie , i nie wiedziałam gdzie zapytac, czy w jej watku, czy w jakimś innym "swobodnym" - w takim razie w jakim, czy to bedzie jeden watek dotyczacy wszystkich |
W takim wypadku proponuję pytać w wątku "kciukowym":)
Słuchajcie, chodzi o to, że na tak postawione pytanie różni ludzie odpowiedzą inaczej:
- jedni przedstawią konkrety typu "byliśmy w szpitalu, dostaliśmy to i to, zalecenia są takie i takie, kontrola wtedy i wtedy, czujemy się tak i tak"
- inni z kolei napiszą "no beznadzieja, strasznie się martwię, nie wiem co robić, tak mi przykro, nie umiem sobie z tym poradzić"
I ŻADNA odpowiedź nie jest przecież odpowiedzią złą!
Chodzi tylko o to, że ewentualny lekarz, czytający Wasze wątki i chcący pomóc będzie potrzebował tylko tej pierwszej wersji odpowiedzi, ponieważ to jest podstawą jego pomocy merytorycznej. Na niej oprze swoje porady.
Wszyscy wiemy jak ważne jest wsparcie psychiczne dla chorych i ich rodzin, sama wiem o tym w tym momencie najlepiej, zapewniam Was. Dlatego właśnie pozostaje dział "kciukowy", w którym przecież każdy z Was będzie mógł posiadać swój własny wątek. A w nim również umieszczać można linki np. do postów z gatunku merytorycznych, aby każdy miał wgląd w całość sytuacji. Naszym zamiarem jest tylko nie dopuszczenie do wymieszania się tych dwóch rodzajów treści.
Cytat: | Absolutnie nie mam na mysli krytykowania tych porzadków bo wiem że maja one pomóc w udzieaniu pomocy ale póki co wydaje mi sie ze bedzie chwilowo wiekszy bałagan i mniej niestety wsparcia psychicznego przez to bo wydaje mi sie ze w jednym watku dotyczacym wszystkich forumowiczów to nie bedzie to samo. |
Na pewno na początku będzie pewien bałagan, ale od tego jesteśmy my - Administratorzy i Moderatorzy - aby był on jak najmniejszy. Z czasem myślę, że każdy przyzwyczai się do nowego kształtu forum, a nowi użytkownicy będą od samego początku do niego wdrażani.
Cytat: | Oczywiście to tylko moje zdanie i odczucie ale nie zamierzam sie przeciwstawiac i nie stosowac do ustalonych zasad , do wszystkiego sie mozna przyzwyczaić |
Wasze zdanie jest dla nas naprawdę istotne i nie robimy tutaj nic przeciwko Wam, zapewniam w imieniu swoim i reszty Ekipy co więcej, porządki na forum są właśnie po to, abyśmy mogli Wam zapewnić jeszcze lepszą, bardziej profesjonalną pomoc merytoryczną niż do tej pory, więc mam nadzieję, że duże plusy będą miały przewagę nad niewielkimi minusami
[ Dodano: 2010-09-02, 17:41 ]
AndrzejS, jeśli chciałbyś coś skomentować, to prosimy - wprost, swoimi słowami, przecież nikt się nie obrazi za jakąkolwiek krytykę.
Bo jeśli chcesz pogadać o ziemniaczkach, to nie wiem jak Ty, ale ja umiem odróżnić małe od dużych |
|
|