Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak wpustu z przerzutami do kręgosłupa |
Madzia70
Odpowiedzi: 250
Wyświetleń: 125563
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-01-20, 05:58 Temat: Rak wpustu z przerzutami do kręgosłupa |
Lidia Bieńkowska napisał/a: | Dlaczego radiolog nie podaje wymiarów tego zgrubienia? |
To jest dobre pytanie - do radiologa. Ja bym poprosiła (czytaj: zażądała) szczegółowego opisu z porównaniem z poprzednim badaniem. Oba badania trzeba dostarczyć do zakładu radiologii i poprosić o taki opis.
Seriogram nic tu nie wniesie, pogrubienie już mamy i mając TK możemy określić jego wymiar.
Natomiast nie polecimy dalej bez biopsji z podejrzanego odcinka a zatem - bez gastroskopii. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-10-10, 17:49 Temat: Rak wpustu z przerzutami do kręgosłupa |
Lidia Bieńkowska napisał/a: | skąd onkolog wie, że to pogrubienie ściany to nic niepokojącego? |
To pytanie do onkologa. Dla mnie - to jest niepokojące i tak jak pisałam - budzi podejrzenie wznowy miejscowej. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-09-16, 16:55 Temat: Rak wpustu z przerzutami do kręgosłupa |
Lidia Bieńkowska napisał/a: | 1. W śródpiersiu niediagnostyczne węzły chłonne
Czy to są zmiany niepokojące? |
Na razie nie.
Lidia Bieńkowska napisał/a: | 2. Ściana przełyku powyżej zespolenia okrężne, symetrycznie pogrubiała.
Czy to pogrubienie jest niepokojące?
|
Tak. Budzi podejrzenie wznowy miejscowej. Natomiast może to być zwłóknienie pooperacyjne.
Onkolog konieczny. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-04-04, 18:41 Temat: Rak wpustu z przerzutami do kręgosłupa |
Lidia,
Duże prawdopodobieństwo pęknięcia kości z powodu przerzutu w tym miejscu.
Szpital na Barskiej. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2016-02-28, 21:51 Temat: Rak wpustu z przerzutami do kręgosłupa |
Lidio,
Niedobór B12, sądząc z wyników. Zajęcie szpiku na pewno nie - widać dużą skłonność do odbudowy krwinek czerwonych. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-06-14, 22:53 Temat: Rak wpustu z przerzutami do kręgosłupa |
Lidio,
Leki przeciwpsychotyczne na tym etapie choroby odradzam. Ich działania niepożądane mogą być bardziej uciążliwe dla M. i dla Ciebie niż stany pobudzenia. Bardzo dobrym pomysłem są natomiast leki uspokajające, w które już jesteś zaopatrzona Można też pomyśleć o lekach przeciwlękowych. Te stany, które opisujesz na pewno równie mocno doskwierają M. jak Tobie.
Trzymajcie się |
|