1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 11
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Polecamy książki
JustynaS1975

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 49288

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2012-04-15, 15:35   Temat: Polecamy książki
Polecam książkę: CUD UWAŻNOŚCI - Thich Nhat Hanh.
Główną myślą wypływającą z tej książki jest:
"Jest tylko jeden najważniejszy czas, a ten czas - to teraz. Chwila teraźniejsza jest jedynym czasem, jaki mamy. Najważniejszą osobą jest zawsze ta, z którą właśnie przebywamy, która stoi przed nami, bo kto wie, czy jeszcze z kimkolwiek będziemy mogli się spotkać. Najważniejszym zajęciem jest czynienie szczęśliwym tego, kto znajduje się obok nas, albowiem samo to stanowi cel życia"
JustynaS1975

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2012-04-04, 17:50   Temat: Polecamy książki
Ja też czytałam Oskara ... i to chyba ze dwa razy. Za każdym razem mnie wzrusza. Na podstawie tej książeczki zrealizowano teatr TV, który zazwyczaj jest albo 1. listopada, albo 2. listopada.

W tym poście przepisany jest fragment z tej książeczki
http://www.forum-onkologi...51,90.htm#78352
JustynaS1975

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2012-02-09, 22:26   Temat: Polecamy książki
cleo33 napisał/a:
Rodzinka ma wówczas coś w stylu obozu przetrwania !yes!yes!

Co Cię nie zabiję, to Cię wzmocni. Powinni Ci za ten obóz przetrwania podziękować ;)
JustynaS1975

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2012-02-09, 21:33   Temat: Polecamy książki
Cytat:
Myślę że człowiek jest w stanie wszystkim się zmęczyć i znudzić, ale literatura jest tym cudem, który nigdy się nie znudzi. :-D

Świetnie napisane :-D
JustynaS1975

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2011-12-07, 12:03   Temat: Polecamy książki
Przeczytałam książeczkę „Rak, modlitwa, ocalenie(Mary McDonnell) i polecam osobom wierzącym (osobom niewierzącym też :) )
Książka opowiada o przeżywaniu rozczarowań, nadziei, czasami zadziwieniu, radzeniu sobie z trudnymi sytuacjami. Autorka opisuje swoje przeżycia, przemyślenia. I oczywiście jest to w kontekście wiary. Jest to wiara nie tylko w Boga, ale przede wszystkim zawierzenie Bogu, zaufanie Bogu. I jak autorka do tego dojrzewa, jak nabiera nadziei i ufności w Bogu.
Słowa autorki: „Określiłabym siebie jako osobę absolutnie zwyczajną, która została obdarzona niezwykłym doświadczeniem. (…) Bóg ma swój plan, a jeśli ja wypełniam go na tyle, na ile potrafię, to wszystko będzie dobrze”.
JustynaS1975

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2011-08-22, 12:07   Temat: Polecamy książki
asia19 napisał/a:
gratuluję Wam tego pięknego przyzwyczajenie, jakim jest czytanie. :)

Dziękuję i Tobie też gratuluję tego samego :)
Bardzo ładnie opisałaś, to co lubisz czytać. Bardzo zachęcająco. :)
JustynaS1975

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2011-08-22, 10:49   Temat: Polecamy książki
Gazda napisał/a:
Jednak ja mam prawo do bycia przewrażliwionym.

"yee"
Gazda napisał/a:
Chociaż jeden z nich odłożył na chwilę rolę dementora i obejrzał ze mną Gwiezdne Wojny. :-D

i ot to nienachalne wykonywanie swojej posługi ;)
JustynaS1975

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2011-08-22, 08:04   Temat: Polecamy książki
Gazda napisał/a:
Niezbyt budująco odbierałem w szpitalu wielce gorliwe oferowanie swych usług przez braci zakonnych. Odbierałem ich jak akwizytorów śmierci i unikałem jak ognia...

to przewrażliwienie ;)
JustynaS1975

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2011-08-19, 18:29   Temat: Polecamy książki
Zoja 62 napisał/a:
"(...) Bóg przychodzi do nas, gdy tkwimy w smutku, stajemy się więźniami własnych oczekiwań, czujemy się zdradzeni. Nigdy nie zostawi nas tam, gdzie zabrnęliśmy, o ile się przy tym nie uprzemy"

To również może być nie tylko recenzją książki, ale myślą przewodnią dla człowieka wierzącego. :)
JustynaS1975

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2011-08-19, 15:49   Temat: Polecamy książki
Zoja 62 napisał/a:
Justysiu, film widziałam...masz rację, że jest poruszający.
Książkę o tym samym tytule trudno dopaść a chciałam koniecznie przeczytać, zostają tylko antykwariaty.

Ja niestety książki też nie mogę dopaść. Widziałam chyba w jakimś sklepie internetowym.

Zoja 62 napisał/a:
Jeśli ktoś lubi kryminały polecam Camilę Lackberg, przeczytałam "Księżniczkę z lodu" i "Kaznodzieję" a teraz sterczę w dłuuuugim ogonku w bibliotece, żeby dopaść resztę.

Ja teraz zakupiłam jedną książkę z serii Millenium S. Larssona "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet". Wiele osób bardzo chwali i jest bardzo popularna. Ja jeszcze nic nie mogę na temat tej książki napisać. Ale mam wrażenie, że kryminały C. Lackerg i S. Larssona są w podobnym typie. Ale... :?ale??:

Zoja 62 napisał/a:
No i George Martin,wessał mnie cykl "Walki o tron" :)

O tym też sporo słyszałam. Wiele osób się tym zaczytuje. :)
W domu mam trochę książek do przeczytania. Także jak wyczytam te co mam, to sięgnę po Twoje propozycje. :)

[ Dodano: 2011-08-19, 16:58 ]
absenteeism napisała:
"~ "Krucha jak lód" J. Picoult - powieść dość znanej autorki (w zeszłym roku do kin wszedł film "Bez mojej zgody", będący ekranizacją jej książki) o rodzicach chorej dziewczynki i dylematach moralnych i etycznych dotyczących jej urodzenia. Brzmi poważnie, ale czyta się szybko, całkiem wciągająca."

Książki nie czytałam. Oglądałam film "Bez mojej zgody'. Moja ("taktowna") koleżanka pożyczyła mi go jako 'rozrywkę' na czas przeszczepu szpiku (szpital, izolacja). Myślę, że film jest głównie skupiony na tzw. dzieciach-lekach (bardzo niefortunna nazwa).
Jednak to było o dziewczynie chorej na białaczkę, która umierała (nieudane przeszczepy oraz małoskuteczne (już) leczenie). Ryczałam jak bóbr. Oglądanie tego filmu w czasie gdy miałam przeszczep to nie był dobry pomysł. Dlatego trudno jest mnie sięgnąć po książkę "Krucha jak lód". Ale może jednak kiedyś, ale głównie, aby się skupić na 'problemie' dzieci-leki (sic!).
JustynaS1975

PostDział: Hyde Park   Wysłany: 2011-08-19, 09:54   Temat: Polecamy książki
Lubię czytać przeróżne książki.
Dla osób wierzących polecam Elementarz ks. Twardowskiego (być może to banalne).

Z ostatnio przeczytanych to:
ŻYCIE. Przewodnik praktyczny, 16 dużych wywiadów Gazety Wyborczej.
Różne podejścia do życia, parę mądrości życiowych.

Oglądałam film MOTYL I SKAFANDER. Wiem, że jest książka, na podstawie której zrealizowano tej film. Poruszające, wgniatające w fotel.
Prawdziwa historia redaktora francuskiego czasopisma "Elle", Jean-Dominique'a Bauby, który w wieku 43 lat zostaje sparaliżowany w wyniku udaru. Paraliż obejmuje całe jego ciało z wyjątkiem lewego oka. Mrugając lewą powieką dyktuje książkę.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron