1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Diagnostyka wstepna |
JustynaS1975
Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 5761
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-09-18, 16:23 Temat: Diagnostyka wstepna |
asia_nikola2 napisał/a: | Czy słyszeliście o immunoterapii? |
Immunoterapię, czasami immunochemioterapię stosuje się w przypadku leczenia niektórych nowotworów złośliwych.
Nie ma czegoś takiego jak 'immunoterapia na raka', czyli jednego leku na każdy rodzaj raka.
Są leki z immunoterapii, które stosuje się w leczeniu nowotworów złośliwych, ale w konkretnych przypadkach. |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-09-18, 09:53 Temat: Diagnostyka wstepna |
Wszystko to prawda. Im większy guz, to znaczy, że 'starszy'. Im 'starszy', to większe możliwości dawania przerzutów. Im wcześniej wykryty rak, tym stopień zaawansowania mniejszy i większe szanse na wyleczenie. <przepraszam za potoczność języka>
Ale jeśli zadajesz pytanie asia_nikola2 napisał/a: | Ale czy guz o wymiarach 16x18x21mm może dawać przerzuty? | to odpowiem tak jak odpowiedziałam JustynaS1975 napisał/a: | Każdy guz, który jest nowotworem złośliwym może dawać przerzuty. | tym się charakteryzuje nowotwór złośliwy, w odróżnieniu od łagodnego.
Tak naprawdę nie wiemy kiedy u Twojego Taty powstał nowotwór (zresztą samego momentu początku nowotworu (chyba) u nikogo nie uchwycono), a niestety często w fazie początkowej nowotwór nie daje objawów.
Póki co u Twojego Taty mamy podejrzenia. I póki co nie wiem co to za nowotwór.
PS. asia_nikola2 napisał/a: | Bez rozwiewa w ocenie PET/CT. | to znaczy, bo nie mogę tego zdania 'rozszyfrować'? |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-09-18, 08:45 Temat: Diagnostyka wstepna |
Każdy guz, który jest nowotworem złośliwym może dawać przerzuty. |
|
|