1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Interpretacja wyniku tomografii komputerowej |
Jolana
Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 17878
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-12-16, 19:27 Temat: Interpretacja wyniku tomografii komputerowej |
kopiec_kreta napisał/a: | Naczyniak jest trudny do usunięcia? Zawsze wydawało mi się, że jest to właśnie niegroźna dla organizmu zmiana? |
absenteeism napisał/a: | Naczyniak wątroby to nowotwór łagodny (nie dający przerzutów do węzłów chłonnych czy narządów odległych). Zwykle raczej nie usuwa się ich operacyjnie, a jedynie kontroluje. |
Tak jest, a poza tym wiąże się z ryzykiem poważnego krwotoku w czasie operacji, ze względu na duże unaczynienie nowotworu ... |
Temat: Interpretacja wyniku tomografii komputerowej |
Jolana
Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 17878
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-12-16, 16:29 Temat: Interpretacja wyniku tomografii komputerowej |
kopiec_kreta napisał/a: | wyjaśnij mi proszę co znaczy hiperwaskularny. |
Jeśli mogę to odniosę się do powyższego pytania - bo termin hiperwaskularny wywołał niepokój...
Hiperwaskularny - dokładnie znaczy bogato-unaczyniony czyli to właśnie może odpowiadać zmianie typu naczyniaka o którą pytasz.. Naczyniaki to guzy bardzo dobrze unaczynione i dlatego są trudne do usunięcia chirurgicznego. Mniejsze naczyniaki wymagają okresowego wykonywania USG jamy brzusznej zwykle 2 razy roku w celu ich obserwacji..
Tyle w dużym uproszczeniu o naczyniakach. |
|
|