Autor |
Wiadomość |
Temat: Rokowania |
Hero
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 6292
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-07, 16:40 Temat: Rokowania |
Dziś tata miał konsultacje u radiologa, który ze względu na to że guz nie nacieka na tk. tłuszczową uznał, że wobec tego zaleca najpierw zabieg operacyjny, a później ewentualnie radioterapię w zależności od tego co wyjdzie w operacji. Czas oczekiwania na operację w Gliwicach z tego co się dowiedzieliśmy to 2-3 miesiące :( konsultacje z chirurgiem ma na koniec miesiąca :( Powiem tacie, może faktycznie zdecyduje się na dodatkowe konsultacje. Ja z kolei choruję na Crohna i sama leczę się w Warszawie, więc wiem że to nie koniec świata |
Hero
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-05, 23:43 Temat: Rokowania |
dziękuję czy są jakieś standardy w tym stopniu zaawansowania jeżeli chodzi o leczenie? Nie mam pojęcia czego się spodziewać. |
Hero
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-05, 23:25 Temat: Rokowania |
Dobrze, wobec tego opiszę krótko przebieg diagnozowania taty. Na początku wobec problemów z uczuciem duszności tata miał zrobione badania płuc.
Wyniki kolonoskopii:
Wyniki histopatologii:
Oraz TK
Tata miał również badanie USG per rectum. Nie mamy opisu, ale lekarz wykonujący powiedział, że guz w najszerszym miejscu ma 18mm, obejmuje całą ścianę jelita, ale nie nacieka na tkankę tłuszczową. Jak dostaniemy opis to dorzucę.
Proszę o wszelkie informacje jakie są możliwe rokowania oraz jak już prosiłam na forum o poradę jaki specjalista jest godny polecenia w tym rodzaju nowotworu. Jest to dla nas sytuacja nowa i trudna, więc z góry dziękuję za wszelką pomoc w imieniu moim i taty. |
Hero
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-04, 23:14 Temat: Rokowania |
W TK wykluczono przerzuty. Nie wiem jak z węzłami, tata nie miał ich biopsji, jedynie badane ręcznie przez lekarzy. Może USG doodbytnicze lub TK mogły coś wnieść, natomiast nikt z lekarzy nie sygnalizował aby cokolwiek było z nimi nie tak. Jakieś badania udostępnić? |
Hero
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-04, 22:48 Temat: Rokowania |
Chciałam zapytać jakie są rokowania przy raku jelita grubego. W TK nie wykazano zmian, tata ma niewielkie guzki w płucach, które nie rosną i lekarze uważają, że nie są one związane z jelitem. Sam guz znajduje się ok. 8 cm od odbytu i ma według różnych lekarzy i badań od 4 do 2 cm. Oceniono stopień zaawansowania na T3. |
|