Dzięń dobry.
Witam wszystkich i postanowiłem tu opisać swoją chorobę,jest to mój pierwszy post na tego typu forach.
w styczniu 14r zgłosiłem się do laryngologa z długotrwałą chrypką J 37.0
i otrzymałem skierowanie na szpital celem biopsji wynik Laryngitis chronica hypertrophica.
Lekarz laryngolog powiedział wynik ok lecz on nie jest pewny tego wyniku po oględzinach i "dmucham na zimne "
i daję panu skierowane do wojewódzkiej kliniki onkologji.
W klinice przeszedłem badania i pobrano wycinek w znieczuleniu ogólnym z chorego fałdu
-wynik rak prawego fałdu głosowego.
Po wykonaniu badań:morfologia,układ krzepnięcia,mocz, biochemia w surowicy,badanie osadu mocz,TK krtani z kontrastem-95.USG obwodowych węzłów chłonnych.
Wykonano zabieg:znieczulenie ogólne.Klasyczna chrdektomia prawostronna.
Wykonane proceduryWycięcie strun głosowych,zamknięcie zewnętrznej przetoki tchawicy.
Po drugiej kontroli w poradni (lekarz operujący) odebrałem wyniki patomorfologicznego badania.
Materiał guz cały.
Pełne rozpoznanie:Carcinomaplanoepitheliale inwasiwum G-2.
Średnica zmiany 5 mm wycięta w granicach zdrowych tkanek,margines głęboki 11 mm,odległość od marginesu górnego 10 mm,przedniego 5 mm.
pT1 loża po fałdzie głosowym 5 i 9 mm- bez nacieku raka.
Opis makroskopowy - bez nacieku raka.
Spoidło przednie bez nacieku raka.
Okolica podgłośniowa-bez nacieku raka.
Kieszonka krtaniowa prawa-bez nacieku raka.
Cieśń tarczycy-bez utkania raka.
Tkanki miękkie (węzęł chłonny/fragment tarczycy) - bez utkania raka.
Jestem prostym rolnikiem (64 l) z brakiem czasu i dokładnie nie wiem czy miałem raka,
trafiłem na to forum w wolną niedzielę i mam nadzieję że ktoś bardziej znający te tematy ( może lekarz) odpowie mi.
Na kontrolach po operacyjnych lekarz ma dwie godz na przyjęcie ok 50 pacjętów więc nie bardzo chce wytłumaczyć i ja to trochę rozumiem,
druga sprawa że po operacji mam utudnioną mowę i trudno mi się coś domagać wyjaśnień,jestem okaleczony.
Z góry dziękuję za wyjaśnienia bo odnoszę wrażenie że niepotrzebnie wycięto mi strunę.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2014-09-14, 18:18 ] Post wydzielony do osobnego wątku, zgodnie z Regulaminem Forum.
Witaj na forum.
Wielki szacunek dla lekarza za dmuchanie na zimno.
Wykryto u Ciebie raka, ktory zostal wyciety- zabieg byl radykalny o czym swiadcza marginesy zdrowych tkanek.
Rak nie byl zaawansowany wiec nie powinno byc niespodzianek, ale mimo swego zapracowanie nie zaniedbuj kontroli.
Pozdrawiam.
_________________ Don't underestimate the things that I will do..
Tak jak powiedziała infinity - lekarz wykonał doskonałą robotę. A w przypadku tego nowotworu, prawidłowe postępowanie chirurgiczne daje szansę na pełne wyleczenie.
_________________ Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
Dzięki Wam wielkie za szybką odpowiedz bo już miałem obawy że niepotrzebnie mnie okaleczono,teraz trochę ochłonołem że nie było to na marne.
Czy zapis Pełne rozpoznanie:Carcinomaplanoepitheliale inwasiwum G-2. oznacza raka.Jak macie Państwo ochotę i czas to proszę więcej napisać o tym raku (złośliwy,możliwe przerzuty?).I tak już jestem wdzięczny za szybką odpowiedz.
Tak - pelne rozpoznanie oznacza raka.
WSZYSTKIE RAKI sa zlosliwe.Nowotwory dzielimy na niezlosliwe i zlosliwe-wlasnie raki.Oznacza to, ze moga dawac przerzuty.
Twoj byl wczesnie zdiagnozowany i doszczetnie usuniety
_________________ Don't underestimate the things that I will do..
Nowotwory dzielimy na niezlosliwe i zlosliwe-wlasnie raki.
Doprecyzowując - każdy rak jest nowotworem złośliwym, ale nie każdy nowotwór złośliwy jest rakiem. Raki wywodzą się z tkanki nabłonkowej. Są też inne nowotwory złośliwe (czyli mogące przerzutować do węzłów chłonnych i narządów odległych), które nie są rakami, bo wywodzą się z innych tkanek - np. glejaki z tkanki glejowej, chłoniaki, wszelkie białaczki.
Jeszcze raz serdeczne dzięki,dzisiaj sporo pouczyłem się z Waszych postów.Czy można powiedzięć że palenie tytoniu było bezpośrednią przyczyną mojej choroby i czy dalsze popalanie sprzyja przerzutom?(Paliłem ok.40lat)
O bezpośredniej przyczynie nie da się w tym wypadku powiedzieć, natomiast dalsze popalanie sprzyja wystąpieniu niezależnego raka płuca. Pomijając już całą masę innych konsekwencji wynikających z nikotynizmu. Rzuć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum