Witam, dopiero dziś dołączyłam do forum i nie wiem jeszcze jak tu się poruszać...
szukam pomocy bo moja mama od kilku lat walczy z nowotworem nerki..
a teraz znowu nadszedł czas kiedy choroba atakuje...
Przedstawię w skrócie: w 200r roku mama przeszła nefrektomie prawej nerki,
po 2 latach okazało się, że ma wznowę w jelicie , która została usunięta...
po kolejnych dwóch latach pojawiły sie przerzuty w płucach, oraz dwa małe ogniska w wątrobie i trzustce..
trafiliśmy do dr. Cezarego Szczylika w Warszawie i mama w ramach badań klinicznych otrzymywała torisel i avastin...
niestety po kolejnym 1,5 roku nastąpiła progresja choroby - nieznacznie powiększyły się dwa guzki w płucach i mama nie mogła dalej otrzymywać tego leku (nadmienię, że była pacjentką, na którą najdłużej ten zestaw oddziaływał)...
teraz dostała pazopanib, o którym niewiele wiem... czy ktoś z użytkowników słyszał o działaniu tego leku - poza oczywiście opisem z ulotki?
może ktoś się niem leczy...
nie wiem co będzie, jak okaże się, że ten lek nie zadziała...
Co tu dużo się rozpisywać... Votrient to ciało monoklonalne hamujące angiogenezę i wzrost guza przez oddziaływanie na receptory VEGF (pazopanib jest inhibitorem w/w). Jakie będzie działanie? Nikt tego nie przewidzi. U jednych dochodzi do stabilizacji u innych następuje progresja. Życzę tego pierwszego natomiast należy się liczyć także z drugą możliwością.
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
Dzięki...a czy może orientujesz się jaka jest skuteczność tego leku w porównaniu z innymi hamującymi rozwój raka nerki jak nexavar, sutent, sorafenib? zupełnie nie wiem co sie będzie z nami działo, gdy ten lek nie przyniesie poprawy...czy po wcześniejszym przyjmowaniu toriselu i avastinu jako lekach w terapii I rzutu i po podaniu pazopanibu mama będzie miała jeszcze jakąkolwiek szanse na inne leczenie?
Czy może ktoś z użytkowników lub odwiedzających to forum miał do czynienia z lekiem Votrient? Czytałam ulotkę i tłumaczenie angielskiej strony, na której podano wyniki badań nad skutecznością tego leku ale może ktoś z Was przyjmował ten specyfik...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum