WITAM 3.5 ROKU TMU ZDIAGNOZOWANO U MNIE RAKA ESICY BEZ ZAJECIA OKOLICZNYCH WEZLOW CHLONNYCH .W KWIETNIU ZROBILAM RTG KL.PIERSIOWEJ KTORE WYKAZALO PODEJRZENIE ZMIANY WEZLOWEJ ZROBIONO MI TK I PET W KTORYCH ZNALEZIONE KILKA WEZLOW CHLONNYCH ODPOWIADAJACYCH ZMIANOM PRZEZUTOWYM .TYLKO COS MI NIE PASUJE MARKERY MAM NIZSZE NIZ POL ROKU TEMU W PAZDZIERNIKU 1,60 TERAZ 1.16 I IDEALNA MORFOLOGIE BEZ ANEMII OB 16 CZY TO MOZLIWE?
_________________ WITAM MAM PROBLEM DOTYCZACY RZEKOMYCH PRZEZUTOW JELITA GRIBEGO CZY KTOS MOZE MI POMOC?
Witaj Iza.
Jeżeli możesz zeskanuj lub przepisz opisy w/w badań ,zapewne ktoś udzieli Ci konkretnych inforamacji (usuwając oczywiście dane osobowe pacjenta i lekarzy)
Aha i jeszcze jedno, nie piszemy tu drukowanymi literami ,wyłącz najlepiej Caps Loka.
Opis TK
1. kilkanascie okrągłych węzłów chłonnych w śródpiersiu zlokazlizowanych: prztchawiczych górnych po str. prawej, przytchawiczych dolnych obustronnie, węzła chłonnego zamostkowego na wys. rękojeści mostka po str. prawej, węzłów chłonnych podostrogowych obustronnie i węzłów chłonnych dolnych i górnych biegunów obu wnęk, największa zmiana węzłowa lokakizuje się podostrogowo po str. prawej, osiąga wielkość w osi krótkiej do 1,5cm.
2.ogniska wychwytu zlokalizowane zaotrzewnowo koresponduja z zagęszczenem o cechach owalnego węzła chłonnego śr. w osi krótkiej do 1,5cm do przodu od VCI na wysokości trzonu kręgu Th12, kolejne ognisko wychwytu nieco bardziej do przodu, okołotrzustkowo słabo widoczne w podstawowej fazie badania lokalizacyjnego TK, najpewniej odpowiada kolejnemu węzłowi chłonnemu. W tkance podskórnej podbrzusza po str. lewej widoczne zagęszczenie przemawiające za zmiana zejściowa po drenie lub stomii czasowej.
Poza tym obraz TK objętych badaniem segmentów ciałabez istotnych onkologicznie odchyleń od normy
[ Dodano: 2012-06-01, 10:07 ]
opis PET:
Ogniska patologicznego wychwytu radioznacznika w rzucie:
1. kilkunastu węzłów chłonnych śródpiersiowych: przytchawicze górne i dolne po str. prawej, przytchawicze dolne po str. lewej, zamostkowo po str. prawej,podostrogowo obustronnie i w obu wnekach płuc SULpeak do 3,30 (węzły chłonne podostrogowe po str.prawej)
2.w rzucie dwóch węzłów chłonnych zlokalizowanych w bezposredniej bliskości do przodu od VCI, nieco powyżej główy trzustki (poziom trzonu Th 12) SULpeak 5,45.
Poza tym uwidoczniono fizjologiczna dystrybucje radioznacznika w pozostałych segmentach objętych badaniem.
Widoczna aktywacja czynnościowa w rzucie przydatków po str. lewej.
Poprzedni PET w 2008 ujemny
_________________ WITAM MAM PROBLEM DOTYCZACY RZEKOMYCH PRZEZUTOW JELITA GRIBEGO CZY KTOS MOZE MI POMOC?
W jakim stadium zaawansowania pierwotnie zdiagnozowano chorobę? Wg TNM oznaczono cechę T3/T4, że zdecydowano się na chemioterapię uzupełniającą mimo braku przerzutów w węzłach chłonnych?
(na starych wypisach powinno być oznaczenie st. zaawansowania np. II lub III, ewent. wg TNM - np. T4N0M0).
Czy lekarz prowadzący widział już wynik badania TK i PET?
Jaki marker masz niższy niż pół roku temu i czy był on oznaczany przed zabiegiem operacyjnym?
pt3No tak lekarz prowadzacy widzial wynik skierowal mnie na torakochirurgie do pobrania wezla do hist-pat .Marker przed zabiegiem nie byl pobrany poniewaz trafilam do szpitala z ostrym brzuchem z ropnym rozlanym zapaleniem otrzewnej ,wowcza podejrzewano ,ze guz który znaleziono jest guzem zapalnym.Zaraz jak trafilam na onkologie po operacji to jest okolo 2 tyg po operacji marker byl 0,45 (CEA)
[ Dodano: 2012-06-03, 19:34 ]
Otrzymałam chemie uzupełniającą 5/28 LV i LU niestety nie pamietam dawek
Rozumiem.
Chemioterapia była zastosowana prawidłwo - z racji cechy T3. Skierowanie na torakochirurgię również wydaje się w tym momencie najsensowniejsze - węzły faktycznie są powiększone, jednak jednoznacznie nie da się stwierdzić, czy mają charakter przerzutowy czy też nie.
Czy przy badaniu PET były podane jakieś wartości progowe PERCIST SULPeak?
Dlatego właśnie ciągle prosimy o przepisywanie całości wyników badań - nawet tego, co wydaje się nieistotne. Bo jednak istotne jest
IZA1970 napisał/a:
Jezeli potwierdzi sie w bad.hist-pat przezut to jakie jest dalsze postepowanie ?
Na razie lekarz chce pobrać węzeł ze śródpiersia do badania, które SULpeak jest niedużo większe od progowego. Bardziej niepokojącą zmianą jest węzeł w okolicy żyły głównej górnej z SULpeak 5,45.
Mogę jedynie przypuszczać, że lekarz chce najpierw sprawdzić węzły śródpiersia pod kątem ich charakteru przerzutowego i od tego wyniku uzależniać dalsze postępowanie.
Dlatego trzeba poczekać na wynik.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum